Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
INTERNATIONALE
Adaugat: 23 Februarie 2014    Actualizat: 23 Februarie 2014

 UPDATE 13.30: PreÅŸedintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov va prelua interimar funcÅ£ia de preÅŸedinte al ţării în locul lui Viktor Ianukovici, destituit sâmbătă, potrivit unei rezoluÅ£ii adoptate duminică de către deputaÅ£i. PreÅŸedintele Parlamentului le-a dat deputaÅ£ilor termen până marÅ£i să formeze o nouă majoritate ÅŸi un Guvern de unitate naÅ£ională.


Parlamentul ucrainean a decis, sâmbătă, demiterea preÅŸedintelui Viktor Iankovici ÅŸi convocarea de alegeri prezidenÅ£iale anticipate pentru 25 mai. Viktor Ianukovici "nu acceptă" decizia prin care a fost demis. Opozanta ucraineană Iulia TimoÅŸenko a fost eliberată ÅŸi a ajuns, sâmbătă seara, în PiaÅ£a IndependenÅ£ei, unde i-a salutat pe "eroii Ucrainei". Iulia TimoÅŸenko a anunÅ£at sâmbătă seara că va candida la alegerile prezidenÅ£iale anticipate din Ucraina, arată Mediafax.

UPDATE 10.00: Opozanta Iulia TimoÅŸenko s-a bucurat sâmbătă seara de o primire triumfală, fiind aplaudată de zeci de mii de persoane adunate în PiaÅ£a IndependenÅ£ei din Kiev, unde s-a deplasat după ce a fost eliberată, relatează AFP.


UPDATE 19.10Opozanta ucraineană Iulia TimoÅŸenko a părăsit, sâmbătă, într-un scaun cu rotile spitalul din Harkov, în nord-estul ţării, unde era deÅ£inută, ÅŸi s-a urcat într-o maÅŸină de teren neagră, relatează BBC News Online.

Iulia TimoÅŸenko le-a făcut cu mâna susÅ£inătorilor ei din maÅŸina care o transporta afară din spital, a precizat un fotograf al agenÅ£iei Reuters, prezent la faÅ£a locului.

"Dictatura s-a prăbuÅŸit" în Ucraina, ÅŸi-a exprimat satisfacÅ£ia opozanta Iulia TimoÅŸenko, un fost premier ucrainean, în prima declaraÅ£ie după ce a fost eliberată postată pe site-ul partidului său, relatează AFP.

"Dictatura a căzut nu cu ajutorul politicienilor ÅŸi diplomaÅ£ilor, ci mulÅ£umită oamenilor care au ieÅŸit în stradă, care au reuÅŸit să-ÅŸi protejeze familiile ÅŸi Å£ara", a declarat ea.


UPDATE 18.30Parlamentul ucrainean a decis, sâmbătă, demiterea preÅŸedintelui Viktor Iankovici ÅŸi convocarea de alegeri prezidenÅ£iale anticipate pentru 25 mai.

Parlamentarii l-au declarat pe preÅŸedinte incapabil dinpunct de vedere constituÅ£ional de a-ÅŸi îndeplini atribuÅ£iile. După vot, unii dintre ei s-au ridicat, au aplaudat ÅŸi au cântat imnul naÅ£ional.

Votul a fost transmis în direct de canalul de televiziune parlamentar Rada.

Anterior, preÅŸedintele Ianukovici anunÅ£ase că nu intenÅ£ionează să demisioneze sau să părăsească Å£ara, într-o alocuÅ£iune televizată transmisă de un post de televiziune regional.


. :UPDATE 16.30: PreÈ™edintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat sâmbătă, într-o apariÅ£ie la un post local de televiziune, dintr-un loc necunoscut, că nu are intenÈ›ia de a demisiona, relatează BBC News Online.

“Èšara asistă la o lovitură de stat”, a declarat Ianukovici. Acesta a mai spus că este preÈ™edinte ales legitim È™i nu are intenÈ›ia de a părăsi È›ara.

Un deputat al opoziției anunțase anterior că Ianukovici este pregătit să iși dea demisia, conform unei convorbiri telefonice pe care președintele ar fi avut-o cu un lider al opoziției, Arsenii Iațeniuk.


UPDATE 13.00: PoliÅ£ia ucraineană anunţă că este "alături de popor" ÅŸi vrea "schimbări rapide", anunţă Ministerul de Interne într-un comunicat, transmite AFP.


UPDATE 12.30: Protestatari ucraineni au anunÅ£at sâmbătă dimineaÅ£a că au preluat controlul asupra sediului administraÅ£iei prezidenÅ£iale de la Kiev, porivit agenÅ£iei Reuters, relatează BBC News online. Potrivit BBC, poliÅ£ia antirevoltă care păzea sediul nu era prezentă la faÅ£a locului. Protestatarii au anunÅ£at că nu vor să intre în sediul preÅŸedinÅ£iei, ci doar să îl păzească, adaugă postul.


UPDATE 12.00: PreÅŸedintele Viktor Ianukovici a părăsit Kievul, a declarat unul dintre reprezentanÅ£ii opoziÅ£iei, Vitali Kliciko, în faÅ£a deputaÅ£ilor, în Parlament. OpoziÅ£ia a îndemnat sâmbătă la destituirea preÅŸedintelui Viktor Ianukovici ÅŸi la convocarea unor alegeri prezidenÅ£iale anticipate până pe 25 mai. SituaÅ£ia era tensionată sâmbătă dimineaÅ£a la Kiev, la o zi după semnarea unui acord fragil în vederea ieÅŸirii din criză, manifestanÅ£ii cerând în continuare plecarea preÅŸedintelui ucrainean de la putere ÅŸi ameninÅ£ând să ia cu asalt palatul prezidenÅ£ial, arată Mediafax.


PreÅŸedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunÅ£at vineri un scrutin prezidenÅ£ial anticipat ÅŸi revenirea la ConstituÅ£ia din 2004, care reduce puterea preÅŸedintelui în favoarea Guvernului ÅŸi Parlamentului, transmite AFP. ViolenÅ£ele care au avut loc între poliÅ£ie ÅŸi protestatarii antiguvernamentali s-au soldat cu 77 de morÅ£i ÅŸi 577 de răniÅ£i în două zile, potrivit bilanÅ£ului oficial.

UPDATE 12.50: Ianukovici acceptă totodată o reformă constituÅ£ională ÅŸi formarea unui guvern de uniune naÅ£ională, potrivit unui comunicat emis de preÅŸedinÅ£ie.

"AnunÅ£ lansarea unei proceduri în vederea unor alegeri prezidenÅ£iale anticipate", a declarat preÅŸedintele ucrainean, citat într-un comunicat, fără să precizeze o dată în acest sens.

"Lansez, de asemenea, procesul de revenire la ConstituÅ£ia din 2004" care reduce puterea preÅŸedintelui în favoarea Guvernului ÅŸi Parlamentului, dar ÅŸi formarea unui "guvern de unitate naÅ£ională".

PreÅŸedintele Verhovna Rada (Parlament) Volodimir Ribak a semnat o rezoluÅ£ie parlamentară care condamnă violenÅ£a în Å£ară ÅŸi interzice o operaÅ£iune antiteroristă declanÅŸată joi seara, relatează agenÅ£ia Interfax-Ukraine în pagina electronică.

"RezoluÅ£ia Verhovna Rada care condamnă utilizarea violenÅ£ei a fost semnată de către preÅŸedintele" Parlamentului, a declarat Volodimir Ribak într-o sesiune, vineri.

Adjunctul ÅŸefului Statului Major ucrainean demisionează pentru a evita implicarea armatei în criză

"În prezent se implică armata în conflictul civil. Acest lucru poate antrena morÅ£i masive de civili ÅŸi militari", a declarat generalul Dumanski pentru postul Kanal 5.

"Am decis să demisionez pentru a evita escaladarea", a subliniat el.

Uniunea Europeană contează pe semnarea, vineri, a unui acord "temporar", a declarat un diplomat citat de AFP.

"AÅŸteptăm semnarea unui acord temporar astăzi", le-a declarat acest oficial jurnaliÅŸtilor. Acordul prevede o reformă constituÅ£ională până în septembrie, organizarea de alegeri prezidenÅ£iale ÅŸi legislative la o dată ce urmează a fi stabilită.


UPDATE 11.05: PoliÅ£ia ucraineană, citată de Reuters, susÅ£ine că protestatarii au deschis focul, vineri, în apropiere de PiaÅ£a IndependenÅ£ei din Kiev, relatează Sky News ÅŸi BBC News Online.

"Participanţii la proteste au deschis focul asupra ofiţerilor de poliţie (...). Urmează să vedem dacă a fost cineva rănit. Intenţia lor este de a-şi crea drum spre Verhovna Rada (Parlament)", a declarat şeful biroului de presă al Ministerului ucrainean de Interne, Serghei Burlakov, citat de agenţia Interfax.

Protestatarii nu au reacÅ£ionat încă la aceste acuzaÅ£ii.

PoliÅ£ia ucraineană a răspuns la focurile de armă trase de protestatari între PiaÅ£a IndependenÅ£ei ÅŸi Parlament, adaugă comunicatul poliÅ£iei, citat de Reuters.

"În pofida informaÅ£iilor privind focurile de armă, reporterul (cotidianului) Kyiv Post de pe InstituÅ£ka (o stradă din Kiev) susÅ£ine că nu sunt împuÅŸcături. Niciun poliÅ£ist. Doar camioane ale poliÅ£iei care blochează drumul", relatează BBC, preluând un mesaj de pe Twitter.

Pe de altă parte, site-ul de ÅŸtiri Ukrainska Pravda anunţă că o înregistare a unei conversaÅ£ii prin radio a unor posilibi lunetiÅŸti a fost postată pe Internet. AceÅŸtia par a se afla în hotelul Ukraina, care domină PiaÅ£a IndependenÅ£ei.

"AtenÅ£ie la strada HruÅŸevskii, fiÅ£i pregătiÅ£i de treabă. Dacă există vreo miÅŸcare cu arme, raportaÅ£i ÅŸi la treabă. Berkut (poliÅ£ia antirevoltă) se pregătesc să avanseze, vom fi acoperiÅ£i de ei", se aude una dintre voci spunând în rusă. "AcoperiÅŸurile clădirilor înalte sunt prioritatea", spune altă voce.

InformaÅ£ia publicată este însoÅ£ită de o înregistrare de 15 minute postată pe YouTube.

Peste 5.000 de protestatari se aflau vineri dimineaţă în PiaÅ£a IndependenÅ£ei din Kiev, în timp ce prezenÅ£a forÅ£elor de ordine nu a fost observată în imediata apropiere a baricadelor ridicate de manifestanÅ£i sau a străzilor din centrul capitalei ucrainene, relatează BBC News Online.


UPDATE 10.15: PreÅŸedinÅ£ia ucraineană susÅ£ine că a ajuns la un acord cu miniÅŸtrii UE în negocierile pe tema crizei din Ucraina, iar un acord va fi semnat în cursul zilei de vineri, relatează Reuters, citat de BBC News Online. ViolenÅ£ele care au avut loc între poliÅ£ie ÅŸi protestatarii antiguvernamentali s-au soldat cu 77 de morÅ£i ÅŸi 577 de răniÅ£i în două zile, potrivit bilanÅ£ului oficial.

OpoziÅ£ia ÅŸi miniÅŸtrii UE nu au confirmat până în prezent acest acord, iar surse diplomatice au declarat că negocierile au fost "foarte dificile". Acestea s-au încheiat la ora 07.20, potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

Acordul încheiat vineri între puterea ucraineană, opoziÅ£ie, UE ÅŸi Rusia, la încheierea unor negocieri maraton ÅŸi a unei băi de sânge la Kiev, se referă la convocarea alegerilor prezidenÅ£iale anticipate ÅŸi la o reformă constituÅ£ională, a anunÅ£at televiziunea ucraineană.


ViolenÈ›ele din Ucraina dintre manifestanÈ›i È™i forÈ›ele de ordine s-au reluat, joi, în PiaÈ›a IndependenÈ›ei din Kiev, unde s-au tras focuri de armă cu muniÈ›ie de război. Cel puÈ›in 100 de persoane au fost împuÈ™cate mortal È™i alte 500 rănite în noile ciocniri violente. PoliÈ›iÈ™tii au evacuat Parlamentul È™i sediul Guvernului de urgență, iar preÈ™edintele american Barack Obama îl amenință public pe Ianukovici. 

UPDATE 17.30: PreÅŸedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis trimiterea unui emisar special care să participe la negocierile între opoziÅ£ia ÅŸi regimul din Ucraina.

"PreÅŸedintele Viktor Ianukovici i-a propus ÅŸefului statului rus trimiterea unui reprezentant la Kiev pentru a participa în calitatea de mediator la negocierile cu opoziÅ£ia", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Emisarul va fi Vladimir Lukin, consilierul prezidenţial rus pentru Drepturile omului.


UPDATE 17.10: Åžaizeci ÅŸi ÅŸapte de agenÅ£i de poliÅ£ie au fost capturaÅ£i de manifestanÅ£i proeuropeni, la Kiev, anunţă Ministerul ucrainean de Interne, avertizând că ar putea decide o intervenÅ£ie în forţă pentru eliberarea "ostaticilor".

"În cursul atacurilor extremiÅŸtilor, 67 de agenÅ£i ai Ministerului de Interne au fost capturaÅ£i", precizează instituÅ£ia.

"Forţele de ordine au dreptul să utilizeze armele pentru eliberarea colegilor", avertizează Ministerul de Interne.


UPDATE 16.20:Cel puÅ£in 100 de persoane au murit, joi, în urma conflictelor violenÅ£elor de la Kiev, iar alte aproximativ 500 sunt rănite, afirmă surse medicale citate de CNN.

Treisprezece cadavre neidentificate zac de câteva ore într-o staÈ›ie de troleibuz din PiaÅ£a IndependenÅ£ei din Kiev, informează site-ul agenÅ£iei Interfax-Ukraine.

Potrivit unui reporter al Interfax-Ukraine, este posibil ca persoanele să fi fost împuÅŸcate de pe o clădire a sindicatelor, situată în apropiere.


UPDATE 15.45: ForÅ£ele de securitate din centrul Kievului au primit permisiunea de a folosi arme de foc în legitimă apărare, după ce au fost atacate de la ferestrele unei clădiri, a declarat Ministrul de Interne.


UPDATE 15.40: Un videoclip intitulat "I am a Ukrainian", în care o tânără din Kiev explică dorinÅ£a de libertate a ucrainenilor în contextul confruntărilor sângeroase cu forÅ£ele guvernamentale, impresionează oameni din lumea întreagă. Videoclipul postat pe YouTube a înregistrat peste 3.100.000 de vizualizări È™i comentarii.

Tânăra a realizat înregistrarea video impresionantă în stradă, unde oamenii se luptă cu forÈ›ele de ordine.

Iată ce spune tânăra din Kiev:

Sunt ucraineancă, nativă din Kiev. Åži acum sunt pe Maidan, în partea centrală a oraÅŸului meu. Vreau să ÅŸtiÅ£i de ce mii de oameni din întreaga mea Å£ară sunt pe străzi. Există un singur motiv: vor să se elibereze din strânsoarea dictaturii, vor să scape de politicienii care lucrează numai pentru ei, care sunt pregătiÅ£i să tragă, să bată, să rănească oamenii doar ca să îÅŸi salveze banii, doar ca să îÅŸi salveze casele, doar ca să îÅŸi salveze puterea.

Vreau ca oamenii care sunt aici, care au demnitate, care sunt curajoşi, să trăiască o viaţă normală. Suntem oameni civilizaţi, dar guvernanţii noştri sunt barbari. Aceasta nu este Uniunea Sovietică, vrem ca justiţia noastră să nu fie coruptă, vrem să fim liberi.

Åžtiu că poate mâine nu vom mai avea telefon, nu vom mai avea conexiune la internet ÅŸi vom fi singuri aici. Åži poate poliÅ£iÅŸtii ne vor ucide unul câte unul, când se va lăsa întunericul aici.

De aceea vă rog acum să ne ajutaÅ£i. Avem această libertate în inimile noastre, avem această libertate în minÅ£ile noastre, iar acum vă rog să ne ajutaÅ£i să construim această libertate în Å£ara noastră.

Ne puteÅ£i ajuta fie doar spunând povestea aceasta prietenilor voÅŸtri, fie doar împărtăşind acest videoclip. Vă rog, răspândiÅ£i-l. VorbiÅ£i cu prietenii voÅŸtri, vorbiÅ£i cu familia voastră, vorbiÅ£i cu guvernul vostru, arătaÅ£i că ne sprijiniÅ£i.

Vă rugăm să luaÅ£i legătura cu cei care vă reprezintă ÅŸi să le cereÅ£i să sprijine poporul ucrainean în lupta sa pentru libertate ÅŸi democraÅ£ie. Înainte să fie prea târziu.


UPDATE 15.25: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că forÅ£e extremiste încearcă să declanÅŸeze un război civil în Ucraina

"Moscova susÅ£ine dialogul între autorităţile ucrainene ÅŸi opoziÅ£ie pentru gestionarea crizei ÅŸi pentru combaterea împreună a forÅ£elor extremiste ÅŸi radicale care încearcă să declanÅŸeze un război civil", a declarat Lavrov.

PoliÅ£ia îi îndeamnă pe locuitorii din Kiev să nu iasă din casă

Ministerul de Interne i-a îndemnat joi pe locuitorii Kievului să nu iasă din casă ÅŸi să nu meargă în centrul oraÅŸului, unde au loc tiruri susÅ£inute cu gloanÅ£e reale.

"În acest moment, este mai bine să fie limitate deplasările cu maÅŸina particulară ÅŸi să nu se iasă pe stradă. Sunt oameni cu intenÅ£ii agresive pe străzile din Kiev", a anunÅ£at ministerul într-un comunicat.

Ministerul ucrainean de Interne le cere protestatarilor să predea armele

"ForÅ£ele de ordine nu au utilizat ÅŸi nu vor utiliza forÅ£a împotriva civililor paÅŸnici", afirmă ministerul joi, într-un comunicat.

"PoliÅ£ia va răspunde încercărilor extremiÅŸtilor de a utiliza forÅ£a împotriva poliÅ£iÅŸtilor, în conformitate cu legea ucraineană «privind poliÅ£ia»", se arată în comunicat.

Pe de altă parte, potrivit BBC, care citează site-ul publicaÅ£iei Ukrainska Pravda, trenuri cu "40 de vagoane care transportă militari" s-ar îndrepta cătyre Kiev, de la Kremenciuk.

Potrivit AFP, bilanţul total al violenţelor izbuncite marţi este de 53 de morţi.


UPDATE 15.05: Unul dintre liderii opoziÅ£iei ucrainene, Vitali Kliciko, a postat o înregistrare video pe site-ul YouTube în care afirmă că ziua de joi este decisivă ÅŸi prezintă un plan în trei puncte pentru soluÅ£ionarea crizei, relatează BBC News online.

"Dragi ucraineni, astăzi (joi) este o zi decisivă. Vărsarea de sânge continuă. Guvernul a recurs la provocări sângeroase sub privirile întregii lumi", afirmă Kliciko.

"Huligani înarmaÅ£i au fost lăsaÅ£i liberi pe străzi să atace oameni ÅŸi să creeze o iluzie potrivit căreia există o confruntare între cetăţeni. Dar aceste planuri sunt sortite eÅŸecului", a spus el.

"Avem cu toÅ£ii, împreună, datoria să oprim vărsarea de sânge", subliniază el în înregistrare.

În planul pe care l-a prezentat, Kliciko îndeamnă, în primul rând, parlamentarii să se întrunească într-o ÅŸedinţă de urgenţă, la ora 13.00 GMT (15.00, ora României), pentru a adopta decizii în vederea soluÅ£ionării crizei. El îi solicită, în al doilea rând, preÅŸedintelui ucrainean Viktor Ianukovici să convoace alegeri prezidenÅ£iale anticipate, apreciind că acesta este singurul mod de a pune capăt violenÅ£ei acum. În al treilea rând, el îndeamnă fiecare cetăţean să-ÅŸi unească forÅ£ele cu vecinii ÅŸi prietenii pentru a-ÅŸi apăra viaÅ£a, sănătatea ÅŸi proprietatea.


UPDATE 14.20: Primarul Kievului anunţă că demisionează din partid, în urma "băii de sânge".

"Sunt pregătit să fac totul pentru a opri lupta fratricidă ÅŸi baia de sânge din inima Ucrainei, în PiaÅ£a IndependenÅ£ei. ViaÅ£a umană trebuie să fie valoarea superioară în Å£ara noastră ÅŸi nimic nu trebuie să contrazică acest principiu", a declarat Volodimir Makeienko, adăugând că părăseÅŸte Partidul Regiunilor, aflat la putere.


UPDATE 13.20: Echipa de jurnaliÅŸti de la postul de televiziune Russia Today a fost Å£inta unor focuri de armă trase de un lunetist asupra camerei de hotel în care aceÅŸtia se aflau pentru a transmite în direct manifestaÅ£iile de la Kiev.

JurnaliÅŸtii nu au fost răniÅ£i, însă un glonÅ£ a spart fereastra camerei în care se aflau.

Åži corespondentul postului de televiziune, Egor Piskunov, împreună cu alÅ£i colegi, au fost Å£inta unor focuri de armă în timp ce filmau manifestaÅ£iile din PiaÅ£a IndependenÅ£ei din Hotelul Ucraina.

Protestatarii au preluat joi controlul asupra Hotelului Ucraina, situat în centrul Kievului, unde sunt cazaÅ£i inclusiv parlamentari.


UPDATE 12.34: JurnaliÈ™tii prezenÈ›i în Ucraina, în mijlocul conflictelor violente de la Kiev, i-au filmat pe manifestanÈ›ii răniÈ›i care zăceau în mijlocul străzii È™i au arătat situaÈ›ia critică din acest moment din Kiev. 

Vă avertizăm că imaginile sunt șocante!

 UPDATE 12.20: BilanÅ£ul violenÅ£elor de la Kiev a ajuns la 35 de morÅ£i, informează Russia Today, în pagina electronică.

Sediul Guvernului de la Kiev a fost evacuat, a anunţat un oficial prezent la faţa locului, relatează AFP.

"În această dimineaţă toÅ£i angajaÅ£ii au părăsit clădirea. Am primit un ordin oficial în acest sens", a declarat acest oficial fără alte precizări.

Un jurnalist a putut să vadă zece cadavre zăcând pe jos în PiaÅ£a IndependenÅ£ei (Maidan), în centrul Kievului, în faÅ£a Hotelului KozaÅ£ki.

Alt jurnalist a numărat ÅŸapte cadavre în holul Hotelului Ucraina, situat de cealaltă parte a pieÅ£ei.


UPDATE 11.35: Cel puÅ£in zece manifestanÅ£i au fost împuÅŸcaÅ£i mortal, joi, în violenÅ£ele din centrul Kievului, anunţă AFP.

Televiziunea ucraineană Espreso.TV a difuzat joi imagini în care se puteau vedea cadavrele a cinci protestatari în apropierea unei cafenele din faÅ£a hotelului KazaÅ£kii, din PiaÅ£a IndependenÅ£ei din Kiev.


UPDATE 10.57: PreÅŸedintele american, Barack Obama, a avertizat miercuri Ucraina că ar putea exista "consecinÅ£e", subliniind că puterea de la Kiev ar trebui să garanteze "manifestanÅ£ilor paÅŸnici" dreptul de a se exprima "fără teamă de represiune".

"Vreau să fiu foarte clar, am urmărit îndeaproape evoluÅ£iile din ultimele zile din Ucraina ÅŸi aÅŸteptăm ca Guvernul ucrainean să dea dovadă de reÅ£inere, să nu recurgă la forţă împotriva manifestanÅ£ilor paÅŸnici", a spus Obama, aflat în vizită în Mexic.

"Statele Unite consideră că AdministraÅ£ia de la Kiev poartă principala responsabilitate pentru violenÅ£e" ÅŸi că trebuie "să gestioneze în mod adecvat situaÅ£ia (...). Ea trebuie să se asigure că poporul ucrainean are posibilitatea de a se reuni ÅŸi de a se exprima liber (...), fără teamă de represiune", a adăugat preÅŸedintele american.

Totodată, Statele Unite doresc ca manifestanÅ£ii ucraineni să rămână "paÅŸnici", a subliniat el.

"Vom urmări îndeaproape situaÅ£ia (...), alături de partenerii europeni ÅŸi comunitatea internaÅ£ională, vor exista consecinÅ£e dacă vor fi depăşite limitele", a avertizat Obama.

"Åži aceasta include de a ne asigura că militarii ucraineni nu se vor implica în ceea ce ar trebui să fie o problemă care poate fi rezolvată de civili", a declarat el.

PreÅŸedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a demis pe ÅŸeful Statului Major ÅŸi a anunÅ£at măsuri "antiteroriste" împotriva opozanÅ£ilor radicali, a doua zi de la o intervenÅ£ie a poliÅ£iei, soldată cu cel puÅ£in 26 de morÅ£i la Kiev.


UPDATE 10.45: Autorităţile ucrainene anunţă că 20 de poliÅ£iÅŸti au fost răniÅ£i în noile violenÅ£e

Potrivit surselor oficiale, poliÅ£iÅŸtii ar fi fost împuÅŸcaÅ£i în timp ce încercau să controleze mulÅ£imea formată din aproximativ 3.000 de protestatari.

"Se trag focuri de armă în poliÅ£ie din clădirea Conservatorului care domină PiaÅ£a IndependenÅ£ei", precizează serviciul de presă al Ministerului de Interne. Clădirea este ocupată de manifestanÅ£i.

Protestatarii au ajuns la clădirea Rada, care găzduieÅŸte Parlamentul Ucrainei, iar poliÅ£ia a fost nevoită să se retragă în parcul Mariinsky din apropiere. Parlamentul este evacuat de urgenţă, scrie Russia Today.

"A fost declarată evacuare de urgenţă", le-a spus parlamentarul Volodimir Litvin jurnaliÅŸtilor, în timp ce părăsea clădirea, joi dimineaÅ£a, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

Potrivit poliÅ£iei, protestatarii ar fi înarmaÅ£i.

Potrivit agenÅ£iei ruse Interfax, câteva sute de susÅ£inători ai Guvernului s-au adunat în apropierea clădirii Parlamentului pentru a "apăra ConstituÅ£ia".

Cel puÅ£in un manifestant a fost ucis alÅ£i zece au fost răniÅ£i, în urma violenÅ£elor care s-au reluat joi dimineaÅ£a la Kiev, a constatat un jurnalist al AFP.

Victima ÅŸi răniÅ£ii au fost împuÅŸcaÅ£i, dar nu se ÅŸtie dacă au fost gloanÅ£e de cauciuc sau muniÅ£ie de război. Anterior, sute de manifestanÅ£i au atacat ÅŸi respins un cordon al poliÅ£iei în Maidan, PiaÅ£a IndependenÅ£ei din Kiev


ViolenÈ›ele din Ucraina dintre manifestanÈ›i È™i forÈ›ele de ordine s-au reluat, joi, în PiaÈ›a IndependenÈ›ei din Kiev, care a fost acoperită cu un fum dens. BilanÈ›ul oficial a ajuns la 28 de morÈ›i È™i 445 de răniÈ›i, dintre care 287 de persoane au avut nevoie de spitalizare, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătății.

PiaÈ›a IndependenÈ›ei din Kiev, devenită câmp de război între protestatari È™i poliÈ›iÈ™ti, a fost invadată, joi dimineață, de un fum dens, iar zgomote puternice È™i È›ipăte se aud în permanență, potrivit Russia Today. Totodată, aceeaÈ™i sursă arată că, în pofida armistiÈ›iului, cele două părÈ›i au dat startul unor noi ciocniri violente, cu fumigene È™i grenade asurzitoare.

Ministerul ucrainean al Sănătății a informat că, în acest moment, sunt cel puÈ›in 28 de persoane ucise în timpul ciocnirilor, iar alte 445 au solicitat îngrijiri medicale, dintre care È™i doi străini.

În plus, negocierile dintre preÅŸedintele ucrainean Viktor Ianukovici ÅŸi opoziÅ£ie urmau să fie reluate la ora 09.00 (09.00 ora României), a anunÅ£at agenÅ£ia UNIAN, citând pagina de Facebook a Euromaidan (numele conflictului ÅŸi protestatarilor).

Aceasta va fi a şaptea rundă de negocieri, după ce Ianukovici a refuzat categoric, miercuri, să vorbească despre demisia sa sau participarea UE şi Statelor Unite la negocieri. Pe de altă parte, opoziţia refuză participarea Rusiei la negocieri.

PreÅŸedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunÅ£at un "armistiÅ£iu" cu opoziÅ£ia înainte de sosirea la Kiev, joi, a diplomaÅ£ilor europeni ÅŸi a unui oficial rus de rang înalt.

Citește și:

VIDEO LIVE Protestele de la Kiev: Un jurnalist ucrainean a murit la spital după ce ar fi fost împuÈ™cat. 25 de persoane ucise È™i alte sute rănite

VIDEO LIVE Protestele de la Kiev continuă: nouă oameni uciÈ™i, Parlamentul luat cu asalt, explozii È™i avioane survolând asupra manifestanÈ›ilor

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități
Proiectul Aeroportului Internațional Galați-Brăila a primit acordul...
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone
Vreme caldă și precipitații izolate în minivacanța de 1 Mai și P...
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei
Inspectorii ANSVSA au controlat în ultima săptămână mii de restau...
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri
Părintele Pimen Vlad a oferit românilor o serie de sfaturi în pragu...
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!
Paște 2024. Sărbători luminate, tuturor românilor!
 
Atenție români! Nu se eliberează documente în perioada următoare
Ministerul Afacerilor Interne anunță că în perioada 1-6 mai nu se ...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Din 13 mai, românii pot investi în titluri de stat TEZAUR cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Zelenski vrea tot mai multe arme de la Europa: Facem presiuni maxime asupra partenerilor noștri

» 10 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Fier de călcat sau stație de călcat - Iată ce oferă amândouă ca să știi ce să alegi

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Satul Gura Siriului nominalizat la concursul Best Turism Villages 2024

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BUZAU
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun

» 10 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BOTOSANI
 
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne

» 08 Mai 2024 | Comentarii 0