Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SPORT
Adaugat: 14 Octombrie 2013

hagi-sportulEste cel mai mare fotbalist roman al tuturor timpurilor. Vedeta in echipa de altadata a lui FC Barcelona si figura iconica pentru marea familie a echipei Galatasaray, Gica Hagi a facut pasul spre fotbalul mare, ajungand in 1983, la doar 18 ani, in Bucuresti. Dupa doar un an de la debutul in Divizia A, tanarul jucator ale carui aparitii pe gazon uimeau, in ciuda varstei sale fragede, s-a legitimat la Sportul Studentesc, o echipa teribila a primului esalon, acolo unde Hagi avea sa fie adoptat repede si poreclit in consecinta “copilul teribil din Regie”.
Dincolo de amintirile unui fotbal de altadata si a unui Sportul Studentesc ce reusea sa-si incordeze muschii in fata titanilor vremii, Steaua si Dinamo, lasand la o parte momentele de arhiva oferite cu generozitate de fotbalul din Regie, aducerea lui Gica Hagi in Bucuresti a ramas de-a lungul timpului un subiect fierbinte. Aflat pe atunci sub ocrotirea lui fiului cel mic al presedintelui cu puteri dictatoriale Nicolae Ceausescu, Sportul Studentesc a fost banuit de-a lungul timpului ca a apelat la influenta uriasa pe care o avea Nicu Ceausescu pentru a si-l insusi pe tanarul de geniu Gica Hagi, in detrimentul Universitatii Craiova, care reusise anterios sa-l convinga pe “pustiul teribil” sa vina cu facultatea in Banie.

In vara lui 1983, destinul l-a purtat insa pe Hagi in complexul studentesc din Regie, acolo unde avea sa ramana de-a lungul a trei sezoane si jumatate cat a evoluat in tricoul Sportului Studentesc, pentru ca apoi sa faca un alt pas major in cariera, odata cu plecarea la Steaua.

Sa-l lasam pe “Rege” sa spuna mai multe

“Stiam ca in acea primavara semnasem pentru trei echipe si am avut norocul sa ajungem la Sportul, pentru ca am fost un grup si o echipa care juca fotbal foarte frumos, fara presiune. Probabil stie mai bine de ce am ajuns la Sportul, si nu la Steaua sau Craiova. M-a dorit foarte mult a tinut foarte mult la mine domnul presedinte, a fost tot timpul langa mine, m-a crescut, alaturi de antrenori, Nea Nelu Voica, primul cu care am vorbit si dupa aceea titanii echipei, presedintele Mircea Sandu, Gino, Paul Cazan, Speriatu.

M-am bucurat si mi-am dorit foarte tare sa merg la Steaua. Chiar daca am fost in vizita la fiul cel mic al presedintelului de trei ori (Nicu Ceausescu, n.r.). Ne sprijinea, ne ajuta, dar nu aveam de unde sa stiu eu lucrurile astea, eu eram cel mai mic”, a declarat Gica Hagi in exclusivitate pentru Sport Total FM, in emisiunea Studio X, realizata de Marius Mitran

Presedintele al clubului, Emil Barbu “Mac” Popescu, conducator legendar al Sportului Studentescu, aflat mai bine de 30 de ani in fruntea echipei din Regie isi aminteste gruparea pe care o pastorea era pe atunci climatul ideal in care un jucator sa infloreasca, desi recunoaste ca initial nu l-a dorit pe Hagi in echipa din cauza staturii sale.

“A fost o incercare de curatire a unui climat cu mijloace proprii, iar eu personal am demonstrat ca se poate face performanta si cu o echipa saraca. Sigur ca am folosit mijloace care erau la indemana, dar nu erau folosite si am plecat de la faptul ca echipa aceasta a fost fondata de un academician si am crezut ca putem sa asiguram un astfel de climat pentru o echipa de fotbal. A fost o nonsalanta care a fost importanta si care a creat mai putina depedenta de conducatori, o incredere in destinul echipei care dorea sa schimbe echilibrul de forte din Bucuresti.

Ea nu a fost lasata niciodata sa ajunga la titlu. Am trait tot timpul sub spectrul disparitiei clubului, dupa razboi. Cand se vorbeste azi de disparitita clubului se repeta destinul. Echipa a fost abandonata din lipsa de mijloace dupa razboi si acelasi lucru se intampla acum”.
Cum l-a luat pe Hagi

 ”E o poveste pe care pot s-o epuizez foarte repede. Si venitul si plecarea lui a insemnat un intreg arsenal de mijloace care au fost puse in miscare. Hagi era din Constanta, si eu eram din Constanta si mi-am dorit ca tinerii talentati sa-i aduc in echipa.

La un moment dat cineva mi-a recomandat un copil care mie nu imi placea din cauza staturii. Imi doream o echipa cu oameni robusti, cu tinuta atletica care sa lase o alta impresie spectatorilor. Aveam mai mult de 7 insi peste 1.80 la echipa, era ca o echipa de volei.

Aveam relatii bune cu Farul si am convenit sa-l aducem. El semnase pentru Steaua, dar nu ca jucator, ci ca plutonier. Si atunci conducerea Sportului a fost la familia Hagi, s-a facut un consiliu de familie si s-a ajuns la concluzia ca e mai bine sa faca scoala. L-am lasat un sezon sa joace la Farul, am cedat doi jucatori cu un an inainte si, in vara, cand sa facem transferul, Craiova l-a convins sa dea examenul acolo. Noi avand toate documnetele insa, l-am adus in Bucuresti. Craiova nu avea documentele respective”.
Plecarea lui Hagi, in 1986

“In iarna, noi terminasem pe locul 2, Steaua era fruntasa in Europa si ma asteptam sa vina sa il ia de pe la noi, pentru ca se vehiculau astfel de zvonuri in cercurile de sus. M-am opus acestui lucru, am zis ca nu se justifica sa joace in Supercupa Europei, pentru ca nu a participat cu ceilalti la castigarea Cupei (Cupa Campionilor, n.r.)

La final, fiind acuzat ca nu sunt patriot, am semnat o conventie scrisa ca se detaseaza pentru trei zile, am inventat in mod deliberat acest termen «detasare». Pe 24 februarie trebuia sa se prezinte la club. Nu s-a mai prezentat, au tinut cu dintii sa-l pastreze.

Va dati seama ca federatia de fotbal de atunci nu putea sa spuna altceva. Mi-aduc aminte ca, opunandu-ma, mi s-a zis ca este in interesul echipei nationale. Prin telefon mi-a spus un membru al federatiei ca s-a hotarat ca el sa ramana in continuare la Steaua, deci a fost o decizie politica”.
Sportul l-a influentat pe Nicu Ceauescu, nu invers
“Nicu Ceausescu ajunsese intr-o pozitie in care mai multi jucatori din anturajul sau au incercat sa-l aduca aproape de echipa. Ce a facut foarte bine este ca echipa, ajunsa la o anumita valoare, a fost lasata in pace si asta a fost un mare pas pentru noi si nimeni nu a mai plecat din echipa pentru ca voia unul sau altul”, a declarat Mac Popescu in emisiunea “Studio X”.

In ciuda influentei pe care o avea, Nicu Ceausescu acesta a avut o atitudine corecta fata de Sportul Studentesc, dar si fata de Gica Hagi. Fostul antrenor al echipei din Regie, Marcel Radulescu isi aminteste ca fiul presedintelui tarii comuniste a avut intentia de a tine cont de dorinta jucatorului.

Discutia a fost foarte scurta. Nicu era un tip sec. In vremea respectiva cand aparaeai in fata unui Ceausescu erau emotii. El a dezghetat insa atmosfera si ne-a zis «Ce-i, ma, vreti sa-l dati pe Hagi la Steaua?» Si noi am raspuns ezitant nici cu da, nici cu nu, ca nu stiam care e linia. Ne-a intrebat daca Hagi vrea si i-am zis ca e cu noi, el era la secretariat. La primit inauntru si i-a zis. : «Ce faci, vrei sa te duci la Steaua?» Iar el pana la urma a zi un «da» timid, la care Nicu a spus: «Bine, ma, du-te». A zis insa ca Steaua trebuie sa dea si ei niste jucatori si mi-aduc aminte ca ne-a dat vreo 2-3 jucatori“, a spus fostul selectioner Mircea Radulescu in emisiunea “Studio X”.

Variana unui Sportul Studentesc imaculat, care nu a apelat la resorturile politice aflate la dispozitia lui Nicu Ceausescu, este confirmata de fostul coleg de echipa al lui Gica Hagi, Marian Bucurescu.

“Echipa nu a fost protejata din punct de vedere fotbalistic, pentru ca, daca era asa, cred ca vreo 2-3 ani am fi luat si noi sezonul.

Toata lumea stie cum a plecat de la Sportul Studentesc. Cel implicat ca lumea la Steaua a fost Valentin, dar pentru Gica Hagi ca a plecat la Steaua a fost un pas foarte bun. A prins un nucleu de jucatori la Sportul care l-a acceptat si i-a dat voie sa faca pasul cu talentul sau spre o echipa care se lupta tot timpul pentru trofee”, a declarat Marian Bucurescu in emisiunea “Studio X”.




Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică
Ministerul Agriculturii a anunțat că normele metodologice ale Legii ...
 
Atenție șoferi! Restricții în trafic pe autostrada A1, de marți până vineri
Centrul Infotrafic anunță că de marți, 7 mai, și până vineri, 1...
 
APIA: Se acordă 2,66 milioane lei pentru crescătorii de animale
Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură anunță acor...
 
Crin Antonescu, despre viitorul președinte al României: Profil conturat de idei credibile
Crin Antonescu susține că nu îl interesează un nume sau o figură ...
 
Ploi, frig și vijelii în perioada următoare
Meteorologii anunță că vremea va fi mai rece decât normalul aceste...
 
MAI propune: Brățări electronice pentru cei în control judiciar și arest la domiciliu
„Modificările au ca obiectiv creșterea gradului de siguranță pub...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
Trei sfaturi simple pentru a-i ține pe copii departe de ecrane

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În această seară se va putea vizita gratuit, în premieră, Muzeul Pompierilor Militari Brașoveni

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0