Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 13 Octombrie 2018

      Vineri a fost semnat decretul privind promulgarea Legii nr. 303/2004 cu referire la statutul judecătorilor și procurorilor, iar una dintre cele mai importante modificări o constituie răspunderea magistraților care se va aplica în conformitate cu recomandările Curții Constituționale a României, mai exact, procurorii și judecători vor răspunde în sfârșit patrimonial pentru erorile judiciare și abuzurile comise.

 

      Eroarea judiciară a fost redefinită, în urma cerințelor CCR, astfel: ``Există eroare judiciară atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcției, a încălcat norme de drept material și procesual, fapt ce a condus la încălcarea drepturilor absolute ale persoanei.`` Magistrații vor răspunde, de asemenea, și dacă: ``Prin încălcarea în mod vădit, incontestabil a normelor de drept material sau procesual, a soluționat o situație litigioasă contrar realității faptice sau juridice ori a produs neregularitate în modul de desfășurare a procedurilor judiciare, iar aceasta nu a fost remediată în căile de atac sau în procedurile prevăzute de lege, producând în acest mod o vătămare gravă a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei.``

 

      Acum ne întrebăm...dacă un procuror cercetează abuziv, iar un judecător dă o sentință greșită, ce se întâmplă cu viața acelui om nevinovat? Viața celui acuzat pe nedrept este distrusă, atât din punct de vedere social, familial, politic, al afacerilor, al locului de muncă, cât și din punct de vedere al sănătății fizice și chiar psihice. Dar ce se întâmplă cu procurorul care a făcut abuz? Sau cu judecătorul care a greșit? Nu ar trebui să fie și ei judecați? Nu suntem egali cu toții? Oamenii greșesc, procurorii cercetează, judecătorii dau sentința. Când procurorul greșește și cere o sentință de 7 ani, de 5 ani, de 10 ani, de 3 ani, iar judecătorul își dă seama de greșeala acestuia, nu ar fi normal ca procurorul să plătească pentru greșeala sa cu aceeași pedeapsă pe care a cerut-o? Oare nu ar trebui să primească și magistrații o sentință de 7 ani, de 5 ani, de 10 ani, de 3 ani ca pedeapsă pentru greșelile lor? Aceasta ar fi adevărata răspundere a magistraților! 

 

      Ce se va întâmpla cu cazurile în care procurorii au înțelegeri toxice cu judecătorii - cazuri care nu sunt puține - și acuză oamenii pe nedrept, după care îi condamnă; dar aceștia își demonstrează nevinovăția și câștigă, spre exemplu, la CEDO? Nu ar fi normal ca cei care au cercetat abuziv și au dat sentințe greșite să primească aceeași pedeapsă? Toți suntem egali, toți plătim pentru greșelile noastre, avem aceleași drepturi și aceleași îndatoriri, nu așa ar trebui să răspundă și magistrații? Așa cum oamenii greșesc și sunt condamnați, nu la fel ar trebui să se întâmple și în cazul magistraților? Este corect ca magistrații să fie cercetați pentru abuzurile lor în diverse Comisii și să scape cu ``un avertisment``? Asta înseamnă adevărata respectare a drepturilor omului? 

 

      În România există foarte multe cazuri de abuzuri ale procurorilor și judecătorilor, exagerat de multe, iar în urma lor au rămas sute de vieți distruse, de familii dezbinate și de oameni în putere care au fost răpuși de boală datorită umilinței și stresului prin care au trecut. Nu ar fi normal ca magistrații care au dat curs acestor nenorociri, acestor abuzuri, să plătească primind aceleași pedepse pe care le-au cerut sau le-au dat? Cei care au încălcat legea prin aplicarea protocoalelor, care s-au dovedit în nenumărate rânduri a fi neconstituționale, când vor fi trași la răspundere? Ei nu trăiesc după aceeași lege? Pentru ei justiția nu se aplică așa cum au aplicat-o magistrații până acum? Un om de rând, un simplu cetățean, un om de afaceri, sau chiar un politician încalcă legea și răspunde ulterior pentru acest lucru, își primește pedeapsa; de ce nu se întâmplă la fel și în cazul magistraților? Unde este egalitatea? Unde sunt drepturile omului?

 

      Foarte multă lume afirmă că aceste modificări aduse Legii 303/2004 vor dăuna parcursului bun al Justiției; dar la parcursul bun a sutelor de oameni nevinovați care au fost nevoiți să se lupte cu un sistem corupt pentru a-și păstra libertatea, cine se gândește? La viețile distruse a sute de români de către magistrații care nu au răspuns niciodată în fața legii pentru abuzurile făcute, cine se gândește? Ce se întâmplă cu acești oameni? Bunul parcurs al justiției din România a fost perturbat de astfel de abuzuri care au fost trecute cu vederea - au fost, sunt și sigur vor mai fi judecători care se află sub presiunea unor procurori - aceasta este problema justiției. Atunci când o persoană câștigă la Înalta Curte, când se dă o achitare și judecătorii fac într-adevăr dreptate, după o sentință cerută de procuror de 7 ani, spre exemplu, care în primă instanță se aplică, procurorii râd, procurorii ignoră gravitatea acțiunilor lor și râd fără să se mai gândească la trăirile familiilor celor care au auzit prima sentință, cea de condamnare... aceasta este problema justiției din România.

 

 

 

Sursa foto: ://www.monitorulcj.ro/actualitate/62432-efectele-modificarilor-legilor-justiţiei-ar-putea-duce-la-reducerea-numarului-magistraţilor-cu-25_


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Macron: Să fim lucizi, Europa poate muri!

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0