Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 10 Iulie 2013

Scandal în învăţământ

 

         Învăţâmântul preuniversitar sibian este zguduit de un scandal de proporţii. Inspectorul şcolar general este acuzat de către Sindicatul Învăţământului Preuniversitar de "abuz în funcţie şi încălcarea drepturilor sindicale fundamentale de reprezentare liberă şi neîngrădită a intereselor angajaţilor pe care îi reprezintă". De cealaltă parte, inspectorul şcolar general consideră că "prin aceste demersuri domnul Fârţonea vrea să demonstreze forţa lui personală de a mă demite şi vrea să–şi creeze capital electoral.
         Învăţământul preuniversitar sibian a fost în ultima perioadă un sector ferit de scandaluri majore. Cu excepţia câtorva bătăi în şcoli, incidentele ajunse în atenţia opiniei publice fie au lipsit, fie nu au fost cunoscute pentru a putea fi mediatizate. Un scandal de proporţii zguduie însă acum colectivitatea dascălilor din grădiniţe, şcoli şi licee. Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) îi aduce o serie de acuzaţii extrem de grave inspectorului şcolar general. "Încălcând toate regulile parteneriatului social, în sedinţa de Consiliului de Administraţie din data de 23.03.2009, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu a refuzat analizarea unor observaţii pe care SIP Sibiu intenţiona să le prezinte, in timpul alocat prezentări procesului verbal vizând contestaţiile la acordarea gradaţiilor de merit. SIP Sibiu apreciază acest ultim gest ca unul de o gravitate deosebită, fapt pentru care acesta se vede obligat să ceară destituirea conducătorului I.S.J. pentru abuz în funcţie şi încălcarea drepturilor sindicale fundamentale de reprezentare liberă şi neîngrădită a intereselor angajaţilor pe care îi reprezintă. Prin refuzul de a analiza observaţiile şi chiar de a primi informaţii privind analiza unor dosare supuse contestaţiei şi trimiterea doar la prezentarea de note scrise anexate raportului final al comisei de contestare apreciem că, I.S.J. sifdează dreptul profesorilor contestatari la o analiză corectă nepărtinitoare a solicitărilor acestora", se arată într-un comunicat al SIP.
         Cerere publică de demisie
         Punctul culminant al demersului celor de la SIP îl reprezintă cererea publică adresată inspectorului şcolar general de a-şi da demisia. "Începând cu data de 23.03.2009, consider că persoana care ia indemnizaţia de conducere pentru inspector şcolar general nu are nimic în comun cu interesele învăţământului sibian şi a uitat responsabilităţile pe care le conferă acceptarea postului, la care nimeni nu a obligat-o. Dacă obligaţiile şi responsabilităţile sunt prea mari sau prea grele ar putea să nu aştepte demiterea ci să îşi dea demisia, care ar putea dovedi o minima tresărire a amintirii că a fost cândva profesor", spune Teodor Fîrţonea, preşedintele SIP Sibiu.
         Christine Manta Klemens contraatacă dur
         Contactată de TRIBUNA, Christine Manta Klemens şi-a exprimat punctul de vedere în legătură cu situaţia reclamată de SIP. "Au fost discuţii pe tema contestaţiilor la gradaţiile de merit. Reprezentanţii SIP nu au fost prezenţi la toate etapele. Ştiau care este perioada, una mare, în care se rezolvă contestaţiile. Preşedintele comisiei de contestaţii n-am fost eu, pentru că mi-am depus dosar pentru gradaţie şi am considerat că nu ar fi corect. Le-am comunicat orele în care se analizează aceste dosare, au fost prezenţi dar nu la toate dezbaterile. Au avut acces la dosare tot timpul, în timpul programului de la Inspectorat. Au insistat foarte tare pe un anumit coleg, nu ştiu, cineva a avut un interes. Au sunat-o pe doamna inspector care era în comisie, dânsa era la Bucureşti. Au insistat, şi dânsa le-a sus să discute cu cealaltă colegă din comisie. Nu au vorbit, şi n-am primit răspuns de ce nu", a declarat pentru TRIBUNA inspectorul şcolar general. Christine Manta Klemens consideră că în spatele acţiunii SIP ar fi alte interese. "În anul acesta au loc alegeri sindicale şi este foarte posibil ca postul de inspector să fie revendicat de un anumit partid care este la guvernare, iar prin aceste demersuri domnul Fârţonea care va candida tot pe o funcţie de conducere vrea să demonstreze forţa lui personală de a mă demite pe mine. Vrea să-şi creeze capital electoral", a mai declarat pentru Tribuna Christine Manta Klemens.
         Replica lui Teodor Fârţonea
         În replică la ultima declaraţie a inspectorului şcolar general, Teodor Fârţonea spune că "Doamna inspectoare putea să vadă că de 20 de ani n-am fost interesat de vreun post nici în conducerea vreunei şcoli nici a Inspectoratului. Rămân la SIP. Niciodată n-am mai fost pus în situaţia de a cere demiterea unui inspector şcolar general decât în mandatul domnului Droc (Florin Droc, inspector şcolar general în perioada guvernării CDR, n.r.). Doamna Klemens s-a deplasat foarte mult de la interesele profesionale şi a uitat că e profesor. Aşa cum eu ştiu că posturile sunt vremelnice, vor trebui să ştie şi dânşii. La sindicat nu am fost numiţi niciodată pe criterii politice", a declarat pentru TRIBUNA Teodor Fârţonea.
         Scandaluri în lanţ
         Solicitarea demiterii Christinei Manta Klemens vine după ce, la începutul lunii martie, SIP Sibiu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de activitatea depusă de inspectorul şcolar general. "Conducerea ISJ şi-a pierdut busola şi nu mai poate administra problemele cu care se confruntă. Doamna inspector general se face responsabilă de întreaga tensiune în rândul salariaţilor şi harababura din punct de vedere al salariilor din judeţul Sibiu", se arăta într-un comunicat de presă din 3 martie al SIP Sibiu. Încă de atunci SIP Sibiu anunţa că nu va mai tolera atitudinea inspectorului şcolar general şi ameninţa cu acţiuni de protest. SIP Sibiu este cel mai mare sindicat din învăţământul sibian preuniversitar şi are aproximativ 6.500 de membri în peste 80 la sută din unităţile de învăţământ din întreg judeţul Sibiu. 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică
Ministerul Agriculturii a anunțat că normele metodologice ale Legii ...
 
Atenție șoferi! Restricții în trafic pe autostrada A1, de marți până vineri
Centrul Infotrafic anunță că de marți, 7 mai, și până vineri, 1...
 
APIA: Se acordă 2,66 milioane lei pentru crescătorii de animale
Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură anunță acor...
 
Crin Antonescu, despre viitorul președinte al României: Profil conturat de idei credibile
Crin Antonescu susține că nu îl interesează un nume sau o figură ...
 
Ploi, frig și vijelii în perioada următoare
Meteorologii anunță că vremea va fi mai rece decât normalul aceste...
 
MAI propune: Brățări electronice pentru cei în control judiciar și arest la domiciliu
„Modificările au ca obiectiv creșterea gradului de siguranță pub...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
Trei sfaturi simple pentru a-i ține pe copii departe de ecrane

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În această seară se va putea vizita gratuit, în premieră, Muzeul Pompierilor Militari Brașoveni

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0