Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 13 Iulie 2013

Încep românii să evite băncile? Plasamentele în fonduri mutuale cresc de 7 ori mai repede

 

         Economiile românilor sunt tot mai atrase de câÅŸtigurile (randamentele) mai mari ale fondurilor mutuale, care operează în condiÅ£ii de risc comparabile cu cele ale depozitelor bancare. Fondurile mutuale vor ajunge foarte curând să atragă mai mulÅ£i bani decât depozitele bancare, dacă nu au făcut-o deja.
         Depozitele bancare ale populaÅ£iei în lei ÅŸi valută au atras (net) 1,64 de miliarde de lei în primele cinci luni ale anului, în vreme ce subscrierile nete în fondurile mutuale au fost de nu mai puÅ£in de 1,06 miliarde de lei, potrivit statisticilor BNR, respectiv ale AsociaÅ£iei Administratorilor de Fonduri (AAF).
         DiferenÅ£a se micÅŸorează vertiginos. Subscrierile nete în fondurile mutuale au fost numai în iunie de circa 200 de milioane de lei. BNR nu a raportat încă statistica pe iunie.
         Soldul depozitelor bancare a crescut cu doar 1,6% în cele cinci luni analizate. Subscrierile nete în fondurile mutuale reprezintă nu mai puÅ£in de 12% din totalul activelor nete ale acestora.
         Subscrierile nete reprezintă diferenÅ£a dintre subscrieri (plasamentele de bani în fondurile mutuale) ÅŸi retragerile de bani. DiferenÅ£a dintre soldurile depozitelor bancare la anumite date reprezintă, de asemenea, creÅŸterea netă a valorii operaÅ£iunilor cu aceste instrumente.
         Altfel spus, ritmul de creÅŸtere al fondurilor mutuale este de 7 ori mai mare.
         De ce?
         „Transferul interesului spre fondurile mutuale a fost susÅ£inut de reducerile dobânzilor la produsele de economisire, de rezultatele istorice foarte bune ale asset managerilor (administratorilor de fonduri, n.r.), dar ÅŸi de tendinÅ£a generală de reducere a randamentelor ÅŸi de pericolul inflaÅ£ionist provocat de politicile monetare relaxate la nivel mondial“, explică Răzvan Furtună, ÅŸeful departamentului de private banking de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.
         Teama de eroziunea inflaÅ£iei asupra economiilor este accentuată de politicile de remunerare real negativă practicate de majoritatea băncilor.
         Altfel spus, dobânzile nominale promise de bănci sunt atât de mici încât, după ce se scad toate comisioanele, deponentul în bănci se poate trezi că primeÅŸte înapoi mai puÅ£in decât a depus ÅŸi nicidecum mai mult ÅŸi arareori suficient cât să-ÅŸi vadă economiile protejate de inflaÅ£ie.
         Media dobânzilor promise de bănci era acum un an de 5,43%, comparabilă cu inflaÅ£ia. În acelaÅŸi timp, în ultimul an, cele mai importante fonduri de investiÅ£ii monetare ÅŸi de obligaÅ£iuni au obÅ£inutrandamente de 6,3 - 7,83%.
         În plus, „ÅŸi ca urmare a ultimelor evoluÅ£ii ale pietelor internationale (“experimentul” Cipru)“, încrederea în bănci s-a diminuat.
         Totodată, riscul implicat de investiÅ£ia în anumite fonduri mutuale începe să devină comparabil cu riscul bancar. Majoritatea banilor atraÅŸi de fondurile mutuale sunt canalizaÅ£i spre fonduri monetare ÅŸi de obligaÅ£iuni, cu grad redus de risc.
         Un argument favorabil în plus în favoarea fondurilor mutuale este faptul că investiÅ£iile sunt garantate de Fondul de Compensare a InvestiÅ£iilor până la 20.000 de euro / investitor, pentru cazul în care administratorul dă faliment. Mai exact, portofoliile individuale administrate de o societate de asset management (administrare de investiÅ£ii, SAI). În cazul în care o SAI intră în faliment sau se închide, fondurile pe care le administrează sunt preluate de altă SAI.
         Pe de altă parte, „interesul crescut pentru fondurile mutuale are ca sursă principală dorinÅ£a de diversificare în aria investiÅ£iilor“, remarcă Răzvan Furtună.
         „După o perioadă în care investitorii au ales diversificarea prin deschiderea mai multor conturi la diferite instituÅ£ii bancare, acum regândesc conceptul diversificării, luând în calcul soluÅ£iile oferite de administratorii de investiÅ£ii.
         „Expunerea pe diferiÅ£i emitenÅ£i ÅŸi o administrare activă a portofoliilor sunt argumentele modificării paradigmei investitorilor“, conchide specialistul în private banking al BCR.
         Serviciile de private banking concentrează, la un singur manager, pentru clienÅ£ii cu posibilităţi ridicate, toate serviciile pe care li le pot furniza diversele entităţi dintr-un grup bancar: economii prin depozite, investiÅ£ii în orice fel de activ (de la fonduri mutuale ÅŸi burse până la aur ÅŸi artă), eventual contractări de credite sau de servici de asigurări.  
         Ce va fi?
         „TendinÅ£a pentru perioada următoare este de continuă diversificare, inclusiv o diversificare oarecum timidă în direcÅ£ia portofoliilor de acÅ£iuni, instrumente financiare cu potenÅ£ial de a duce la creÅŸterea portofoliilor investiÅ£ionale“, prevede Răzvan Furtună.
         Aceste modificări în comportamentul investiÅ£ional „aduc piaÅ£a locală mai aproape de conceptul financiar al alocării activelor, concept creat pentru echilibrarea riscurilor ÅŸi diversificarea portofoliilor, prin investiÅ£ii în diferite tipuri de active financiare cum sunt: obligaÅ£iuni, acÅ£iuni, cash, investiÅ£ii alternative, în functie de profilul de  risc al fiecărui investitor“. adaugă bancherul de la BCR.
         Oferta
         Este drept, mai este nevoie de timp până când activele nete ale fondurilor mutuale, de 10 miliarde de lei la 31 mai, vor ajunge la nivelul depozitelor bancare în lei ÅŸi în valută, de 100 de miliarde de lei.
         Dacă, însă, capacitatea de expansiune a „produsului“ numit depozit bancar nu mai pare prea promiţătoare, cea a fondurilor mutuale este în creÅŸtere.
         Este suficient exemplul celui mai mare fond mutual românesc, BCR ObligaÅ£iuni, cu active nete (averea investitorilor) de peste 4,2 miliarde de lei.
BCR ObligaÅ£iuni  are doar ÅŸase ani de existenţă ÅŸi deja experienÅ£a celei mai mari fuziuni de entăţi financiare din România, cea cu fondul BCR Monetar. Acesta din urmă, împreună cu alte fonduri monetare sau de obligaÅ£iuni (Raiffeisen Ron Plus, Simfonia 1, BT ObligaÅ£iuni, OTP ObligaÅ£iuni ÅŸi altele) au schimbat comportamentul deÅ£inătorilor de resurse financiare mici sau mari.
         Fondurile mutuale prezintă avantajul de a putea negocia dobânzi cu băncile ÅŸi de a cumpăra titluri de stat de 10.000 de lei bucata, operaÅ£iuni inaccesibile majorităţii românilor.

 

Sursa foto: http://media.rtv.net/image/201205/full/investitii_la_bursa_28270100.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități
Proiectul Aeroportului Internațional Galați-Brăila a primit acordul...
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei
Inspectorii ANSVSA au controlat în ultima săptămână mii de restau...
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone
Vreme caldă și precipitații izolate în minivacanța de 1 Mai și P...
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri
Părintele Pimen Vlad a oferit românilor o serie de sfaturi în pragu...
 
Atenție români! Nu se eliberează documente în perioada următoare
Ministerul Afacerilor Interne anunță că în perioada 1-6 mai nu se ...
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!
Paște 2024. Sărbători luminate, tuturor românilor!
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Din 13 mai, românii pot investi în titluri de stat TEZAUR cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Zelenski vrea tot mai multe arme de la Europa: Facem presiuni maxime asupra partenerilor noștri

» 10 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Fier de călcat sau stație de călcat - Iată ce oferă amândouă ca să știi ce să alegi

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Satul Gura Siriului nominalizat la concursul Best Turism Villages 2024

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BUZAU
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun

» 10 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BOTOSANI
 
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne

» 08 Mai 2024 | Comentarii 0