Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SPORT
Adaugat: 24 Noiembrie 2016

elisabeta-lipa-birouMinistrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa in care a prezentat bilantul la finalul mandatului sau de un an, ca sportul romanesc nu se confrunta cu problema banilor, ci cu problema gestionarii acestora.

Din punctul meu de vedere, sportul romanesc nu se confrunta cu o problema a banilor, ci cu problema gestionarii banilor. Sper ca prin toate aceste masuri pe care le-am luat, asa cum este transparentizarea, sa avem o oglinda mult mai clara a cheltuirii banului public. A fost un mandat foarte scurt, iar nevoile sportului sunt foarte mari. Am incercat cu eforturi mari sa rezolvam problemele urgente ale sportului. Ma bucur ca am reusit sa deblocam situatia si sper ca reusitele din acest mandat sa se vada in numarul de sportivi de performanta. Ce mi-am propus, am realizat. Ba am realizat si unele pe care nu mi le-am propus, cum este realizarea acestui Registru Biomotric al populatiei scolare sau platforma digitala de inregistrare a sportivilor, antrenorilor si cluburilor”, a spus Lipa.

Ministrul a explicat ca in anul olimpic 2016 cea mai mare parte a fondurilor au mers catre federatii si COSR, dar acest lucru nu a putut compensa alte lipsuri pe care sportul de performanta le inregistreaza in Romania.

Anul acesta prioritatea mea ca ministru a fost aceea de a ma asigura ca salvam ce putem din onoarea sportului romanesc sprijinind cat mai mult federatiile si COSR in pregatirea sportivilor calificati la Jocurile Olimpice si a celor care insa se luptau pentru a obtine participarea. Romania avea la inceputul acestui an 38 de sportivi calificati, de aceea cea mai mare parte a fondurilor a fost directionata catre federatii si COSR. De altfel, acestea au beneficiat de cea mai mare cota alocata din ultimii ani. Din pacate, mobilizarea financiara nu a putut compensa multe alte lipsuri pe care sportul de performanta si cel de masa le inregistreaza in Romania. De aceea, ca ministru am decis reorganizarea MTS pentru a optimiza functionarea acestuia. La nivelul Registrului Sportiv am demarat verificarea federatiilor si cluburilor sportive, am transparentizat cheltuirea banului public. De asemenea, pentru a stimula performanta am initiat la nivel guvernamental dublarea premiilor pentru sportivii medaliati, modificarea legii pentru clarificarea calculului rentelor viagere, eliminarea discriminarilor intre sportivii cu nevoi speciale si ceilalti, iar anul acesta au fost reintroduse premiile pentru locurile pe podium la Campionatele Nationale, premii sistate din 2010„, a mentionat seful MTS.

Elisabeta Lipa a adaugat ca se afla in consultare un proiect de ordonanta de urgenta prin care a propus un contract de munca pentru sportivi, astfel incat autoritatile locale sa aiba cadrul legal de a plati performanta. „Am elaborat si se afla in consultare interinstitutionala un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii nr. 69/2000 si a altor acte normative prin care am propus un contract de munca pentru sportivi, in acord cu specificul activitatii sportive, ce poate fi incheiat intre o structura sportiva si un sportiv profesionist„, a afirmat ea.

Dezamagirea ministrului la final de mandat este faptul ca lumea sportului nu a ajuns la un consens pentru modificarea in intregime a Legii Sportului. „Proiectul de modificare a Legii Sportului este gata. in acest sens am organizat o dezbatere publica, ale carei concluzii au reliefat faptul ca in sportul romanesc nu exista un minim consens privind reformarea sistemului. Bineinteles ca este o dezamagire faptul ca nu s-a realizat acest consens. Ma asteptam ca lumea sportului sa accepte aceasta situatie si sa plecam in noul ciclu olimpic cu o legislatie clara. Pretentiile privind numarul medaliilor olimpice sunt mari si ma asteptam ca lumea sportului sa vina langa noi si sa luam niste masuri care, chiar daca sunt dureroase acum, pe viitor sa ne aduca bucurii. in mare masura noi am reusit sa modificam Legea Sportului prin ordonante, dar au mai ramas unele lucruri. Avand in vedere ca COSR a fost cel mai vehement… schimbandu-se conducerea acum speram sa gasim o alta cale de comunicare si sa realizam ca aceasta Lege este necesara pentru viitoarele editii ale Jocurilor Olimpice. Daca se doreste un anumit numar de medalii sau nu. De asemenea, Strategia Sportului a fost finalizata, a fost verificata si consultata de specialisti in domeniu si, din punctul meu de vedere, si maine o pot promova. Dar in ea se gasesc niste masuri, la fel ca in proiectul de modificare a Legii Sportului, care nu sunt acceptate„, a precizat Lipa.

Conform statisticilor MTS, la finalul anului 2015 se inregistrau la nivel national 9.744 structuri sportive, 75.608 de sportivi seniori si 147.610 sportivi juniori. Disciplina cu cei mai multi sportivi seniori este fotbalul


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANSVSA: Neconformități între ce scrie pe eticheta produselor lactate și ceea ce conțin de fapt

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Ministrul Educației, detalii despre admiterea la liceu: În luna mai se vor susține probele

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cinci pași simpli prin care vei deveni mai atrăgătoare

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
S-a deschis Parcul Liniei Faza II, parte a celui mai lung parc liniar din Europa

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0