Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SPORT
Adaugat: 08 August 2014

alex-gavanAlpinistul Alex Gavan, unul din performerii de top ai Romaniei la altitudine extrema, a escaladat pe data de 23 iulie 2014 varful Broad Peak (8047m) din masivul Karakorum, Pakistan, fara oxigen suplimentar si fara sprijinul porterilor de altitudine. Acesta este al saselea varf de peste 8000 de metri pe care l-a urcat in cariera sa sportiva, toate ascensiunile realizate fiind fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine sau serpasi. Saptamana viitoare, dupa conferinta de presa la care va fi prezent marti, 12 august, alpinistul Alex Gavan va fi prezent in studiourile Sport Total FM pentru a povesti personal ascultatorilor nostri aventura celei de a sasea ascensiuni de peste 8000 de metri pe care a efectuat-o in cariera sa sportiva.

Alex Gavan dedica ascensiunea varfului Broad Peak memoriei luptatorilor anticomunisti din munti, care, prin lupta si prin sacrificiul lor, au fost si sunt inca o sursa de inspiratie si o dovada a faptului ca nu toti romanii accepta compromisul, fie cu un regim politic totalitar, fie cu provocarile vietii. Sa-ti pese cu adevarat inseamna sa actiunezi si sa pui in practica ceea ce afirmi, iar acest exemplu l-au dat luptatorii din rezistenta anti-comunista, considera alpinistul. De asemenea, Alex Gavan dedica aceasta ascensiune tuturor celor care cred in puterea gandurilor, a faptelor si a lucrurilor bune, precum si a transformarii pozitive care incepe cu fiecare dintre noi; celor pentru care calea cea mai simpla nu reprezinta neaparat si optiunea aleasa; celor care vor sa lase o lume mai buna decat cea pe care au gasit-o.

Alex Gavan a facut echipa cu alpinistii bulgari Boyan Petrov, Mladen Dankov si Ivan Tomov. Ascensiunea spre varf a inceput pe 21 iulie, cand cei patru au plecat din Tabara de Baza direct in Tabara 2 (6240m). Pe 22 iulie echipa a ajuns in Tabara 3 (7040m), cu exceptia lui Mladen Dankov, care s-a intors. In acelasi interval, au urcat mai multe echipe de alpinisti, printre care si o echipa poloneza care avea ca obiectiv sa atinga Broad Peak Middle. Etapa cea mai dificila, respectiv ascensiunea din Tabara 3 pana pe varf si revenirea in Tabara 3, a durat aproape 24 de ore, implicand un efort fizic continuu in asa numita ”zona a mortii”, despre care Alex Gavan povesteste:

“Ascensiunea spre varf si coborarea in Tabara 3 au durat aproape 24 de ore istovitoare. Am plecat din Tabara 3 (7040m), pe 22 iulie, la aproape 11.45 p.m., am ajuns la saua Broad (7800m) pe 23 iulie, la aproape 10 a.m. si am atins varful principal al Broad Peak (8047m) in aceeasi zi, la 3.30 p.m, ora Pakistanului.

Intre Tabara 3 si varf a fost o diferenta de nivel de 1000 de metri, lunga, obositoare, in multe locuri expusa si periculoasa, cu zapada adanca si cu gheata. Pentru rapiditate, echipele care au urcat au pus corzi fixe doar pe fractiuni foarte mici din intreaga ruta. Am carat fiecare cat mai putin posibil: o cantitate mica de coarda si protectii. Fiecare a mers in ritmul sau. Boyan si Ivan au ajuns pe varf cu aproximativ o ora si ceva inaintea mea. Eu am atins varful in acelasi timp cu Karim Hayat, din Pakistan.

Am ajuns inapoi in Tabara 3 pe la 11 p.m.. Coborarea a fost intr-un fel mult mai dificila si mai periculoasa decat ascensiunea. Creasta somitala este extrem de spectaculoasa, cu un perete vertical descurajant de 3000m, pe partea chineza si cu o cadere impresionanta si pe partea pakistaneza. Sunt foarte multe cornise, la care a trebuit sa fim atenti. Locul are o frumusete a sa, proprie, ireala si periculoasa. Avand in vedere gheata si zapada, am fost fericit ca am avut doi pioleti la mine.

Cat am urcat, aproape tot timpul am fost prezent strict la ceea ce faceam in fiecare secunda in parte, fara ca varful sa fi existat cu adevarat pentru mine. Existam eu, prin fiecare lovitura de crampon, prin fiecare plasare a pioletilor. Forta de gravitatie a prezentului ma atragea cu atata putere, incat nu a lasat niciun alt gand sa scape in mintea mea, decat cel legat de momentul prezent. Sa ma gandesc la varf in timp ce urcam ar fi insemnat sa ma proiectez la o distanta foarte indepartata de momentul prezent. Am avut certitudinea ca voi atinge varful doar cand am fost la aproape 30 de minute de el.

Trairea pe care am avut-o pe acest varf a fost foarte diferita de cea pe care am simtit-o pe Shisha Pangma, ultimul munte pe care l-am urcat, in aprilie 2013. Atunci am simtit un gol total. Acum am avut o traire de bucurie pura, de fericire. Muntele are felul sau special de a te face sa te intalnesti cu tine insuti. Conteaza insa ce alegi sa faci tu cu aceasta intalnire”.

Pe data de 24 iulie, Alex Gavan a coborat in Tabara de Baza. Ziua varfului fusese stabilita dupa o analiza atenta a prognozelor meteorologice, pentru a identifica fereastra de oportunitate pentru ascensiunea finala, in conditiile in care timp de aproape 12 zile vremea a fost rea, cu viscol puternic si caderi masive de zapada. Dupa incheierea procesului de aclimatizare, in cadrul caruia a fixat trei tabere intermediare (la 5500m, 6240m, 7040m), Alex Gavan a asteptat in Tabara de Baza ca vremea sa se imbunatateasca. De altfel si in timpul ascensiunii de aclimatizare, a intampinat provocari de la viscolul puternic si ninsori.

Aceasta a fost a doua ascensiune romaneasca pe Broad Peak, prima fiind realizata de alpinistul Constantin Lacatusu, in 1992, care a reusit atunci sa aduca primul optmiar Romaniei.

Expeditia lui Alex Gavan pe Broad Peak a inceput pe 11 iunie, odata cu plecarea din tara. Alpinistul a ajuns in Tabara de Baza (aproximativ 4850/4950m) pe data de 24 iunie, dupa ce a parcurs pe jos aproape 100 de kilometri de la Askole, cea mai indepartata localitate din Pakistan. intre 25 iunie si 9 iulie, a facut ascensiunile de aclimatizare.

In 2014, Alex Gavan a mai avut o expeditie, in Nepal: in aprilie a avut o noua tentativa (dupa cea din 2009) de a face prima ascensiune romaneasca fara oxigen suplimentar si fara serpasi a muntelui Everest (8850m), iar in mai a incercat sa urce pe varful Dhaulagiri (8167m). Ascensiunea de pe Everest a fost amanata ca urmare a avalansei produse pe 18 aprilie, care a dus la inchiderea partii sudice a muntelui. in cursul lunii mai, Alex Gavan a incercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul conditiilor meteo si de sanatate care au impiedicat continuarea ascensiunii in conditii pe care alpinistul sa le considere rezonabile. Ultimul varf de peste 8000m urcat de Alex Gavan fara oxigen suplimentar si fara serpasi este Shisha Pangma (8027m), in premiera romaneasca, pe 30 aprilie 2013.

Post-ul Alex Gavan va sta de vorba cu presa, dupa ascensiunea varfului Broad Peak – 8047 m apare prima dată în Sport Total FM.




Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică
Ministerul Agriculturii a anunțat că normele metodologice ale Legii ...
 
Atenție șoferi! Restricții în trafic pe autostrada A1, de marți până vineri
Centrul Infotrafic anunță că de marți, 7 mai, și până vineri, 1...
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!
Paște 2024. Sărbători luminate, tuturor românilor!
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră
Secretarul general adjunct al NATO crede că Rusia se va băga în ale...
 
APIA: Se acordă 2,66 milioane lei pentru crescătorii de animale
Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură anunță acor...
 
Crin Antonescu, despre viitorul președinte al României: Profil conturat de idei credibile
Crin Antonescu susține că nu îl interesează un nume sau o figură ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
Trei sfaturi simple pentru a-i ține pe copii departe de ecrane

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În această seară se va putea vizita gratuit, în premieră, Muzeul Pompierilor Militari Brașoveni

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0