Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
FOTBAL
Adaugat: 29 Iulie 2013    Actualizat: 29 Iulie 2013

     Fotbalistul român Guga Aurel s-a născut pe 17 august 1900, sau 10 august 1898 ( alte surse ), la Cuvin, astăzi o comună din Banatul Sârbesc.

     Liceul l-a făcut la Oraviţa, iar fotbal a jucat pentru prima oară la Lugoj la echipa „Vulturii”( 1921 ), alături de Giurgiu şi Bonciocat, alte două glorii ale fotbalului clujean.

     În 1921 a venit la „Universitatea” Cluj, constituind faimoasa tripletă Guga – Giurgiu I-Bonciocat.

     Deşi era funcţionar la căile ferate în Bucureşti, Aurel Guga pleca la Cluj să joace în echipa lui dragă, alături de ceilalţi coechipieri, deplasările făcându-le pe cont propriu.

     În 1921, se stabileşte în Cluj şi, paralel cu activitatea fotbalistică, urmează cursurile Facultăţii de Drept şi ale Academiei Comerciale.
     În perioada în care a evoluat la „Universitatea” Cluj a fost unul dintre componenţii de bază ai echipei naţionale, în care a evoluat pe toate posturile din atac.

     Aurel Guga a avut 12 prezenţe în prima reprezentativă a ţării noastre, pentru care a înscris 4 goluri. Debutul în „Naţională” a coincis cu primul meci al acesteia, Jugoslavia – România, 1 – 2 (1 – 1), disputat la 08.06.1922, la Belgrad, pe stadionul S.K. Jugoslavia. Meciul conta pentru „Cupa Regelui Alexandru I”, care a fost câştigată de echipa României.

     În minutul 61, Aurel Guga, primul căpitan al echipei noastre, înscria al doilea gol al reprezentativei României, golul victoriei asupra puternicei echipe iugoslave.

     Joacă la „Universitatea” Cluj până în 1925, când se transferă la „Gloria”C.F.R. Arad, unde evoluează în retur. În primăvara lui 1926 trece la C.A.M.P. Petroşani. Aici joacă până în vara anului 1929, când s-a retras la Timişoara cu gânduri, se pare de retragere.

     Aurel Guga revine la „Universitatea” Cluj, în toamna lui 1929,dar în primăvara anului 1930 nu mai regăseşte formaţia echipei.
     Este încadrat la Timişoara, ca funcţionar la Administraţia Financiară.

     Prin calităţile sale, mare viteză şi un şut extraordinar, Aurel Guga, „Gugy” cum era apelat de prieteni, a fost socotit de unii specialişti ca unul dintre cele mai valoroase produse ale fotbalului românesc, din toate timpurile.

     Aurel Guga a decedat pe 06.11.1936 , în urma unui tragic accident de maşină. Căzând în Bega s-a înecat. Unele surse, dau ca data a decesului , anul 1939.

Sursa foto:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/f/f7/Fotbalistul_aurel_guga.jpg/200px-Fotbalistul_aurel_guga.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Obiceiuri care distrug metabolismul fără să știi

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Intrare gratuită la UNTOLD și Neversea pentru cei care donează sânge

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL OLT
 
Încep acțiunile de dezinsecție în localitatea Balș

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0