Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
TRADITII, DATINI SI OBICEIURI ROMANESTI
Adaugat: 16 Iulie 2013

     Ceremoniile de înmormântare sunt moÈ™tenite de la romani. AceÈ™tia puneau în faÈ›a casei unde exista un mort un chiparos, copac ce nu mai putea imboboci după ce a fost tăiat. ColoniÈ™tii romani din Dacia nu au găsit acest copac È™i obiceiul a fost uÈ™or modificat, folosindu-se, în regiunile de munte, un brad, iar în cele de câmpie un pom. Pomul de înmormantare reprezintă doar una dintre ipostazele sub care se regăsesc anumite prezenÈ›e vegetale de mare importanță în viaÈ›a românului. Acest lucru este dovedit de apariÈ›ia constantă a bradului în cadrul tuturor riturilor de trecere.
     Există, de exemplu, obiceiul închinării la brad a nou-născutului de către moașă, ca È™i al sădirii unui brad la naÈ™terea pruncului, fapt ce semnifică infrățirea simbolică a celor doi. Acesta este È™i motivul pentru care, la un alt moment important al trecerii prin lumea luminată a individului, la nuntă, bradul apare din nou - bradul de nuntă -, împodobit cum se cuvine pentru serbarea evenimentului.
     La moartea omului, bradul-frate este tăiat È™i pus la căpătâiul tânărului, la mormânt. Tot pentru a dovedi importanÈ›a - cu rădăcini adânci, anterioară perioadei romane - a bradului în imaginarul autohton se poate cita obiceiul spovedaniei la brad. Pentru a se evita tăierea unui pom întreg obiceiul se reduce la o creangă, ce este împodobită cu zaharicale È™i turtiÈ›e ce se împart la pomana mortului. Bradul se foloseÈ™te în cazul în care cel care moare este nenuntit, necăsătorit, iar uneori fetele nemăritate sunt îmbrăcate la moarte în rochie de mireasă, înmormântarea fiindu-le în acelaÈ™i timp È™i nuntă.
     Dacă cei din familie nu mai au lacrimi, dacă acestea le-au secat, angajează ca È™i strămoÈ™ii lor romani o bocitoare. În caz că nu doresc aceasta, mortul este bocit de soÈ›ie, de nepoate sau de femeile din sat. Dacă omul bolnav trage să moară familia cheamă preotul care îi face o slujbă de maslu, îi citeÈ™te din carte, din Biblie, pentru ca sufletul să iasă mai uÈ™or din corp.
     Apoi corpul, încă nerăcit, este îmbăiat È™i îmbrăcat cu hainele cele mai bune È™i aÈ™ezat în sicriu. Obligatorie este lumânarea aprinsă, lumina care să -l ajute să se orienteze mai bine în întunericul lumii de dincolo, pe care unele basme româneÈ™ti o numesc lumea albă. Cel care din neglijenÈ›a familiei, sau din alte cauze, de exemplu moare fulgerător sau undeva în străini, este considerat mort fără lumînare, iar slujbele de pomenire sunt cu totul È™i cu totul speciale. Ziua de 21 noiembrie, numită popular È™i Ovidenie, este închinată chiar celor care au murit fără lumânare, cei care s-au sinucis sau au murit departe de È›ară, crezând-se că lumina aprinsă în această zi va veghea întotdeauna sufletul în lumea de dincolo.
     Auzind că cineva cunoscut a murit. vecinii vin la priveghi, unde stau de vorbă cu mortul, rugându-l să transmită mesaje celor dispăruÈ›i dintre neamurile lor. Priveghiul durează de obicei trei zile, timp în care preotul vine È™i îi citeÈ™te stâlpii, adică toate cele patru evanghelii. Mortul era transportat într-un sicriu deschis aÈ™ezat într-un car tras de boi prin întreg satul, È™i cortegiul făcea È™apte opriri, care semnificau cele È™apte popasuri ale lui Iisus pe muntele Golgota. În caz că era de traversat o apă, se arunca peste ea o pânză pentru ca nu cumva chipul mortului să se privească în apă È™i sufletul lui să rămână în această lume È™i să ia forma unui strigoi.
     De asemenea, se acoperă oglinzile È™i vasele cu apă cu o cârpă neagră în acelaÈ™i scop. La cimitir preotul stropeÈ™te sicriul cu vin È™i ulei, citeÈ™te slujba specială de înmormântare, cei prezenÈ›i mănâncă din coliva mortului, pregătită acasă de rudele mai îndepărtate, apoi toată lumea prezentă merge acasă unde preotul binecuvintează masa pregătita pentru pomenire.
     Cu această ocazie se împart de obicei oamenilor săraci hainele È™i diferite obiecte(paturi, perne) considerate utile pe lumea cealalaltă. Pomenile se fac la o săptămână, la o lună, la trei luni, la È™ase luni È™i la un an, urmând ca vreme de È™apte ani să se facă cel putin o dată pe an. Cel mai interesant exemplu de coabitare între ironie È™i epitafuri vesele È™i universul destul de negru al morÈ›ii este Cimitirul Vesel din comuna maramureÈ™eană SăpânÈ›a.

Sursa foto: http://funerareunicat.files.wordpress.com/2012/11/obicei-inmormantare.jpg?w=610


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primarul Piteștiului anunță construirea a două blocuri pentru tinerii specialiști
„Construim aceste două blocuri pe strada Smârdan și în Războien...
 
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne
Iluminat public controlat prin telegestiune, dar și stațiile de trat...
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui
Consiliul Județean Vaslui a aprobat implementarea proiectului care pr...
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto
„Tinerii interesați sunt invitați să-și prezinte ofertele la pri...
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați
Primăria Municipiului Galați anunță închiderea circulației în N...
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun
Primarul municipiului Râmnicu Sărat a prezentat într-o filmare schi...
 
Opt candidați pentru funcția de primar al Municipiului Mangalia
8 candidați și 11 formațiuni politice vor fi pe buletinele de vot l...
 
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre o candidatură contra lui Ciolacu la prezidențiale: Am fi competitori, nu adversari

» 13 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Modificări în obținerea concediului medical. În ce condiții se mai pot lua 7 zile libere la rând

» 13 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pliculețele de ceai și beneficiile pentru piele și păr

» 13 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Festivalul Burgerfest va avea loc în perioada 17-19 mai, la București

» 13 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CONSTANTA
 
Opt candidați pentru funcția de primar al Municipiului Mangalia

» 13 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BUZAU
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun

» 10 Mai 2024 | Comentarii 0