Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
Adaugat: 22 Iunie 2019

       Deși a aparținut unei familii de nobili, foarte bogată, din țara Hațegului, recunoscută până în secolul al XVII-lea pentru influența puternică ce o avea în regiune, faima Cetății Colț a fost adusă de Jules Verne care, din dragoste pentru o româncă pe nume Luiza, a scris cartea „Castelul din Carpați”, informează istorie-pe-scurt.ro.

 

       Familia cneazului de Râu de Mori, Cândea, a ridicat cetatea în secolul al XIV-lea, construind ziduri groase și turnuri de apărare înalte, cetatea putând astfel să reziste unei artilerii. La mijlocul secolului al XVII-lea, „Castelul din Carpați” a fost implicat în luptele care au însoțit invazia turco-tătară, iar la scurt timp după 1700 a fost abandonată. Se pare că familia Cândea a construit aici și o biserică, în perioada 1310-1315, iar potrivit istoricilor, aici ar fi existat și viață monahală - pe o piatră funerară a unui mormânt care datează din acea perioadă și poate fi văzută și astăzi, scrie „popa Kir Ghenadie”.

       Celebrul scriitor francez Jules Verne a fost extrem de atras de această cetate. Deși inițial s-a crezut că romanul „Castelul din Carpați” este despre Castelul Bran, în urma unor ceretări mai amănunțite s-a stabilit că era vorba despre Cetatea Colț. Criticii care au studiat opera scriitorului francez au concluzionat că acesta a călătorit în Transilvania acompaniat de o româncă frumoasă din Homorod. Se pare că aceasta ar fi fost ultima mare iubire a lui Jules Verne, iar iubirea dintre ei s-ar fi consumat și în pitorescul peisaj al Castelului din Carpați. 

       Potrivit specialiștilor, în perioada 1882-1886, nu se cunoaște cu exactitate care a fost parcursul lui Jules Verne și se presupune că ar fi ajuns în Transilvania. Oamenii locului vorbesc despre o fată de 17 ani care și-ar fi părăsit viitorul soț cu puțin timp înainte de nuntă și a fugit de acasă. Aceasta se numea Luiza Teucht și l-ar fi însoțit pe scriitor în perioada menționată, iar Jules Verne a numit-o „unica sirenă”. După un timp, cei doi s-au despărțit, Luiza s-a căsătorit cu un alt bărbat și s-a mutat în București însă, nu l-a uitat pe Jules Verne. Pentru un timp, cei doi au păstrat legătura, încercând să țină aprinsă flacăra iubirii, prin scrisori. 

       În 1944, într-un scrin, o familie din București a găsit câteva scrisori de dragoste de la Jules Verne către Luiza. Aceasta și-a păstrat corespondența cu scriitorul, pe care a lăsat-o moștenire nepoților săi. Pe lângă scrisori, au mai rămas și câteva cadouri primite de la scriitorul francez: două machete ale iahturilor scriitorului, un ceas cu pendul și câteva volume din cărțile lui.

 

       Din Castelul din Carpați al lui Jules Verne, astăzi se mai pot admira turnul-locuință și zidurile de odinioară. Priveliștea îți taie respirația, iar între zidurile fostei cetăți te simți de parcă ai făcut o călătorie în trecut. 

 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://observator.tv/social/castelul-din-carpati-cetatea-lui-jules-verne-de-la-poalele-retezatului-o-ruina-134779.html://wikimapia.org/12395082/ro/Schitul-Colţ-de-călugări. ://www.youtube.com/watch?v=_oFq8tUzuHU.  ://www.hategpadureni.ro/EN/historical_heritage_raudemori.html

HUNEDOARA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Festival de Florii și 1 Mai, în Parcul Izvor din Capitală.
 
Reprezentanții Asociației Tășuleasa Social anunță că a fost lan...
 
Ediția a III-a a Live Traditional Cooking Show va avea loc în Piața...
 
Întins pe o suprafață de 82 de hectare, satul de vacanță oferă o...
 
Se află la 1.540 metri altitudine și a fost ridicată în anul 1881,...
 
În cadrul Festivalului Izvor de Bunătăți va avea loc show-ul culin...
 
Defileul săpat în calcare jurasice, aflat în partea de vest a Munț...
 
 
 
 
EDUCATIE
 
Astăzi încep reînscrierile la grădinițe și creșe

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Urmează să înceapă programul „Litoralul pentru toți”; prețuri de la 35 de lei pe noapte

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Menta, planta care te scapă de păianjenii și furnicile din casă

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Trei cele mai bune zone ecoturistice pentru cicloturism din țara noastră

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
CJ Sibiu: Se refac dosarele pentru noi locuri de vânzare în Piața Transilvania

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0