Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
MINISTRI
Adaugat: 11 Septembrie 2013

Ministrul Agriculturii, acuzat de un sabotaj de 2,5 miliarde de euro
 


         Reprezentanţii asociaţiilor agricultorilor susţin că Daniel Constantin face jocuri murdare în favoarea marilor comercianţi de cereale.
         Membrii Ligii Asociaţiilor Agricole din România (LAPAR) susţin că 2013 este un an dezastruos, deoarece preţurile oferite de marii comercianţi au intrat la apă din cauza ministrului Daniel Constantin. Acesta a tot ieşit la rampă încă din primăvară, anunţând recolte bogate, chiar dacă meteorologii avertizau că urmează perioade de secetă.
         Apoi, a vorbit despre producţii istorice la grâu, dar şi despre rezultate mai slabe la producţia de grâu pentru pâine. "Domnul Constantin a spus că avem producţie istorică la grâu, dar foarte puţin grâu de panificaţie, declaraţie care a prăbuşit piaţa cerealelor", a explicat preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu. Drept urmare, Produsul Intern Brut (PIB) al României este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro, bani care ar fi fost câştigaţi de economie dacă producţia agricolă ar fi putut fi valorificată la preţuri bune.
         Spre comparaţie, presa agricolă din Statele Unite a acuzat ministerul de resort că anunţă producţii mici înainte de finalizarea recoltării tocmai pentru a feri fermierii de scăderi ale preţurilor.
         Preţuri proaste
         Preţul oferit de marii comercianţi a scăzut cu 40- 50% numai din august şi până în prezent. De exemplu, în iunie, traderii ofereau fermierilor români 227 de euro pe tona de grâu şi 208 euro pe tona de porumb. În august, imediat după recoltare şi declaraţiile făcute de ministru, preţul la grâu coborâse la 133 de euro/tonă. La porumb, chiar dacă nu s-a început încă recoltarea, traderii impun un preţ de circa 119 euro pe lună. Spre comparaţie, aceiaşi mari comercianţi oferă fermierilor din Europa, cum sunt cei din Franţa, Italia sau Germania, între 180-200 de euro pe tona de grâu şi 170 de euro pe tona de porumb.
         Situaţie critică
         Consiliul Concurenţei investighează în prezent posibile înţelegeri între marii comercianţi de cereale cu privire la oferirea de preţuri mici agricultorilor români. Ei au ajuns în această poziţie dominantă deoarece, cumpărând ieftin şi vânzând scump, au reuşit să adune bani pentru a-şi construi spaţii de depozitare.
         În schimb, fermierii trebuie să îşi vândă imediat după recoltare, deoarece nu au silozuri. Aşa se face că, într-un an despre care ministrul Constantin spunea că a marcat producţii istorice, fermierii îşi pot acoperi din vânzarea recoltei doar 70% din sumele necesare pentru însămânţarea grâului în această toamnă sau a porumbului, în primăvară. Mulţi dintre ei au girat cu casele şi pământul creditele luate de la bănci pentru a-şi cumpăra tractoare şi s-ar putea să nu mai aibă cu ce să achite ratele.
         Ce vor fermierii
         ● Subvenţionarea motorinei şi aducerea subvenţiilor la un nivel comparabil cu cele din statele vestice. În Germania, un fermier poate încasa subvenţii de 450 de euro, iar motorina folosită în agricultură e scutită de taxe, în vreme ce în România agricultorii nu speră să primească mai mult de 130 de euro la subvenţie în 2013
         ● Creşterea fondurilor alocate Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi acceptarea proiectului realizat de fermieri, în loc să dea peste 2 milioane de euro unei firme pentru crearea unui nou PNDR
         ● Reintroducerea certificatelor de depozit, cu condiţia ca traderii să fie eliminaţi din comisiile care acordă licenţele.
         ● Statul să protejeze fermierii, apelând la mecanismele europene de intervenţie pe piaţă, care permit folosirea de fonduri comunitare pentru achiziţia de către stat a recoltelor şi depozitarea acestora, atunci când preţurile sunt foarte mici şi fermierii riscă falimentul
         ● Numirea de personal calificat, cu experienţă în agricultură, care să ocupe funcţiile din instituţiile care gestionează agricultura


​Sursa foto: http://www.evz.ro/typo3temp/pics/constantin_cp_b1d4ff21fd.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică
Ministerul Agriculturii a anunțat că normele metodologice ale Legii ...
 
Atenție șoferi! Restricții în trafic pe autostrada A1, de marți până vineri
Centrul Infotrafic anunță că de marți, 7 mai, și până vineri, 1...
 
APIA: Se acordă 2,66 milioane lei pentru crescătorii de animale
Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură anunță acor...
 
Crin Antonescu, despre viitorul președinte al României: Profil conturat de idei credibile
Crin Antonescu susține că nu îl interesează un nume sau o figură ...
 
Ploi, frig și vijelii în perioada următoare
Meteorologii anunță că vremea va fi mai rece decât normalul aceste...
 
MAI propune: Brățări electronice pentru cei în control judiciar și arest la domiciliu
„Modificările au ca obiectiv creșterea gradului de siguranță pub...
 
 
 
 
EDUCATIE
 
Astăzi încep reînscrierile la grădinițe și creșe

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Urmează să înceapă programul „Litoralul pentru toți”; prețuri de la 35 de lei pe noapte

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Menta, planta care te scapă de păianjenii și furnicile din casă

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Trei cele mai bune zone ecoturistice pentru cicloturism din țara noastră

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
CJ Sibiu: Se refac dosarele pentru noi locuri de vânzare în Piața Transilvania

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0