Sosul Aioli, deÈ™i servit foarte des în restaurante alături de peÈ™te sau carne, se poate prepara È™i acasă, dacă se urmează reÈ›eta originală. Acest sos este specific regiunii franceze Provence, dar se foloseÈ™te la scară largă acum È™i în restul Europei.
Aioli este o emulsie groasă È™i onctuoasă care se prepară cu ulei de măsline descompus cu oÈ›et sau mai des cu zeamă de lămâie. Pentru a È™tii când ajunge la consistenÈ›a dorită, linguriÈ›a trebuie să stea vertical în el.
Usturoiul, ingredientul de bază, trebuie neapărat pisat cu un mojar È™i un pistil până ajunge pastă. În unele reÈ›ete se adaugă gălbenuÈ™ de ou, dar bucătarii chefi spun că oul îl va face mai mult maioneză, decât adevărat aioli.
Cum prepari sosul Aioli? După ce usturoiul a fost zdrobit bine, se adaugă sare, suc de lămâie sau oÈ›et după preferință È™i apoi uleiul puÈ›in câte puÈ›in. Se mai pot adăuga în el piper proaspăt măcinat, boia de ardei, fulgi de chili sau ceapă verde, în funcÈ›ie de cât de dispuÈ™i sunteÈ›i pentru combinaÈ›ii.
În mod tradiÈ›ional, acest sos se mânca alături de legume, dar în restaurante se serveÈ™te acum È™i lângă peÈ™te precum codul sărat.
Te-ar putea interesa: Patru sfaturi pentru vacanțe reușite!
Ne poÈ›i urmări pe Facebook sau poÈ›i descărca aplicaÈ›ia gratuit È™i te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://stylzycia.radiozet.pl/Kuchnia/Przepisy/przepis-na-sos-aioli-sprawdz-jak-go-wykonac-krok-po-kroku-przechowywanie