Busuiocul – folosit încă din antichitte – este considerat un remediu natural eficient în lupta cu numeroase afecÅ£iuni, cum ar fi colesterolul ridicat, acneea sau artrita reumatoidă.
Menţine inima sănătoasă
Cu un gust asemănător anasonului, busuiocul este o plantă bogată în carotenoizi, precum betacaroten, care protejează celulele de efectele negative ale radicalilor liberi ÅŸi previne procesul de oxidare a colesterolului pe vasele de sânge. Astfel, busuiocul reduce riscul de ateroscleroză ÅŸi atac de cord.
Datorită conÅ£inutului de magneziu, busuiocul este recomandat în menÅ£inerea sănătăţii cardiovasculare prin relaxarea muÅŸchilor ÅŸi a vaselor de sânge, îmbunătăţind circulaÅ£ia sângelui.
Reduce simptomele artritei
Busuiocul are puterea de a reduce simptomele artritei reumatoide datorită unei substanţe denumită eugenol care inhibă activitatea unei enzime ce duce la afectarea articulaţiilor şi oaselor.
Rezolvă problemele digestive
Dacă vă simţiţi balonaţi sau aveţi crampe la stomac e bine să ştiţi că o cană cu ceai de busuioc poate rezolva problemele digestive.
Vă redă energia
Este un bun energizant, drept pentru care chiar ÅŸi medicii îl recomandă pacienÅ£ilor care se confruntă cu stări prelungite de oboseală, persoanelor deprimate sau celor lipsite de energie. În acest sens îl puteÅ£i consuma fie sub formă de ceai, fie sub formă de frunze proaspete puse în salate sau ca ulei esenÅ£ial.
Luptă împotriva virusurilor
Datorită proprietăţilor antiinfecÅ£ioase ÅŸi antiinflamatorii îl puteÅ£i transforma într-un adjuvant important în tratarea gripei. Tot ce trebuie să faceÅ£i este să beÅ£i zilnic ceai de busuioc sau cel puÅ£in să puneÅ£i câteva frunzuliÅ£e din această plantă în infuzia care vă place. De asemenea, se spune că poate fi folosit ÅŸi în tratarea herpesului.
Busuiocul este eficient pentru întreg sistemul imunitar, pentru că distruge bacteriile care permit dezvoltarea infecÅ£iilor virale, a răcelilor, a gripei ÅŸi a herpesului.
Util în curele de slăbire
Planta ajută organismul să menÅ£ină un strat de lipide normal în comparaÅ£ie cu înălÅ£imea ÅŸi are capacitatea de a reduce viteza de transformare a zaharurilor în grăsimi, drept pentru care poate fi utilizat cu succes în curele de slăbire.
Reduce cu 50% riscul crizelor de variaţie de glicemie
Celulele ficatului devin mult mai reactive la variaÅ£iile de concentraÅ£ie a glucozei din sânge. Mai mult, cercetările efectuate prin simulări pe calculator au dovedit că un consum zilnic de ceai de busuioc pe o perioadă lungă poate reduce cu 50% riscul crizelor de variaÅ£ie de glicemie.
Are efecte asupra sistemului nervos
PuÅ£ini ÅŸtiu că terapia cu busuioc este foarte eficientă în afecÅ£iuni pe fond nervos, cum ar fi migrenele, anxietatea, insomniile ÅŸi stările de nervozitate. Acest lucru e posibil datorită substanÅ£elor pe care le conÅ£ine. DeÅŸi se găseÅŸte în cantităţi infime, alcaloidul, de exemplu, are un efect puternic ÅŸi rapid asupra funcÅ£iilor psihice.
Revigorează funcţiile hepatice
Substanţele cetonice descoperite de biochimişti acţionează direct asupra celulelor hepatice. Aceste substanţe apar numai la fierberea frunzelor uscate de busuioc şi ele ajută aşadar şi organismul să se detoxifice.
Tratează afecţiunile pielii
Pentru tratarea oricărei afecÅ£iuni a pielii, specialiÅŸtii recomandă alifia de busuioc. Se pune la fiert o mână de busuioc într-o jumătate de kilogram de untură proaspătă. Se lasă la răcit ÅŸi a doua zi se încălzeÅŸte iar, pentru a se putea strecura. Se amestecă apoi untura strecurată cu o lingură cu ceară de albine topită ÅŸi două linguri cu miere de albine. Se omogenizează bine amestecul. Efectele sunt uimitoare.
Moduri de preparare
Ceai:
- 10-12 frunze spălate ÅŸi strivite ÅŸi o linguriţă rasă de ghimbir se prăjesc într-o tigaie, la foc mic, pana cand frunzele se înmoaie. Se adaugă o cana cu apa si se fierb cateva minute. Se adaugă o linguriţă de miere ÅŸi se beau 3 ceaiuri călduÅ£e pe zi, prin înghiÅ£ituri rare, după mesele principale..
Infuzie:
- 1 lingură busuioc, uscat şi mărunţit, la 200 ml apă clocotită; se acoperă vasul şi se lasă să infuzeze 10 minute
Suc:
- Se stoarce sucul a 10-15 frunze; se adaugă o linguriţă de suc de ghimbir şi o linguriţă de miere. Se amestecă şi se consumă dimineaţa şi seara.
Decoct:
- 2 linguri de rădăcină mărunÅ£ită la 500 ml de apă clocotită; se continuă fierberea încă 2 minute la foc scăzut, apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă ÅŸi se lasă 15 minute. Lichidul rezultat se bea călduÅ£, în 3-4 reprize, în decursul unei zile.
Sau:
- 4 linguri de rădăcină mărunÅ£ită la 500 ml de apă. Se prepară în acelaÅŸi mod. Se foloseÅŸte în aplicaÅ£ii locale sub formă de comprese.
Pudră:
- Se foloseÅŸte pudra din frunze de busuioc uscate, care se prizează pentru înlăturarea congestiilor nazale.
Frunze crude:
- se mestecă 4 frunze de busuioc dimineaţa, pe stomacul gol
De asemenea, frunzele de busuioc marunÅ£ite, proaspete sau uscate sunt folosite pentru a aroma diverse tipuri de legume, fripturi sau mâncăruri, supe ÅŸi inclusiv salate de legume ÅŸi de fructe.