Starea fizică a copiilor este influenÈ›ată în bine de o alimentaÈ›ie sănătoasă. De asemenea, le va creÈ™te capacitatea de concentrare, de învățare È™i de a percepe tot ceea ce îi înconjoară, precum È™i cantitatea de energie de care au nevoie zilnic. Dacă pe vremuri se găseau greu legume È™i fructe proaspete în toiul iernii, în zilele noastre nu se mai pune această problemă. Trebuie doar să pregătim feluri de mâncare pe care cei mici să le accepte cu uÈ™urință.
Fructele È™i legumele se pot găti, sau se pot transforma în sucuri pe care cel mic le va consuma cu uÈ™urință, È™i care sunt mult mai uÈ™or de digerat de stomăcelul lui. În plus, seminÈ›ele bio sunt o sursă excelentă de vitamine È™i nutrienÈ›i necesare în perioada rece, È™i nu numai.
PeÈ™tele constituie un tip de hrană sănătoasă È™i nu ar trebui să lipsească de pe masă. De preferat sunt speciile cu carne albă, deoarece sunt uÈ™or de digerat È™i nu provoacă alergii. Sub nicio formă nu se oferă copilului peÈ™te congelat, ci doar proaspăt, È™i pe cât posibil capturat, cel din crescătorii este deseori tratat cu antibiotice.
Oul conÈ›ine numeroase proteine, prin urmare este esenÈ›ial ca el să fie oferit copiilor încă de mici. AlbuÈ™ul conÈ›ine vitamina B6 È™i poate prezenta un risc de a declanÈ™a alergie, în acest caz, copilul poate mânca gălbenuÈ™ul. Acesta este un combustibil necesar de energie, fără niciun fel de risc, iar beneficiile sale sunt variate: previne unele tulburări oculare majore, previne coagularea sângelui inimii È™i unele boli cardiace, conÈ›ine vitamina D È™i combate anemia.
Lactatele sunt o sursă importantă de calciu È™i vitamina D, proteine È™i alte elemente nutritive, prin urmare sunt importante în asigurarea unei alimentaÈ›ii sănătoase È™i corecte pentru cei mici. Dacă cel mic nu tolerează lactoza, atunci poate consuma produse lactate fără lactoză.
VerdeÈ›urile sunt utile deoarece aduc multe beneficii sănătății celui mic. Pătrunjelul, mărarul, ceapa verde, salata, È™tevia, spanacul, urzica pot fi introduse după vârsta de 6 luni într-o cantitate mică, încorporate în ciorbe, piureuri, sosuri. De obicei, copiii refuză din start să le mănânce iar mama trebuie să găsească un mod de a-i păcăli, de cele mai multe ori amestecându-le cu alte ingrediente.
Un copil sănătos trebuie să mănânce tot ceea ce îÈ™i doreÈ™te, cu moderaÈ›ie însă, È™i învățându-l de mic să se ferească de excesele de aditivi, de coloranÈ›i, conservanÈ›i alimentari, atât de nocivi pentru noi toÈ›i.
Sursa foto: ://foodstory.stirileprotv.ro/nutritie/5-sfaturi-ca-sa-faci-copiii-sa-manance-mai-sanatos