În judeÈ›ul Olt se regăsesc o mulÈ›ime de obiective ce atrag prin istoria, cultura È™i spiritualitatea lor. Spre exemplu, în Olt au fost descoperite vestigii arheologice preistorice, care au fost încadrate în cultura CriÈ™, cultura Vădastra È™i cultura SălcuÈ›a. Tot în această zonă a țării noastre se află o mulÈ›ime de lăcaÈ™uri de cult, precum È™i case memoriale ale unor personalități importante din România. Iată câteva locuri de vizitat în judeÈ›ul Olt, potrivit bunadimineata.ro:
Slatina
ReÈ™edinÈ›a de judeÈ› a fost atestată documentar acum circa 650 de ani È™i se mândreÈ™te cu o moÈ™tenire istorică bogată È™i bine conservată. Centrul vechi al Slatinei este recunoscut pentru clădirile istorice ce aÈ™teaptă să fie descoperite. TuriÈ™tii care ajung în Slatina trebuie să viziteze Mănăstirea Clocociov, care datează din 1594, dar È™i parcul natural ce adăposteÈ™te lacul de acumulare È™i Schitul StrehareÈ›, ridicat în secolul al XVII-lea. Printre obiectivele ce nu trebuie ratate în Slatina se mai numără: Cofetăria „La atletul albanez”, cea mai veche firmă privată din È›ara noastră; podul de peste Olt, primul pod metalic din România construit peste un râu, care datează din 1891; Muzeul JudeÈ›ean; Muzeul de Etnografie; monumentul dedicat eroinei Ecaterina Teodoroiu, etc.
Caracal
A fost atestat documentar în 1538, dar aici au fost descoperite urme de locuire ce datează din paleolitic, neolitic È™i din epoca bronzului. În oraÈ™ul Caracal trebuie admirate È™i ruinele unui turn vechi din perioada romană. De asemenea, se mai pot vizita Complexul arhitectural „Curtea Domnească”, Parcul „Constantin Poroineanu” (al treilea ca mărime din Europa), Muzeul RomanÈ›ului, Monumentul Eroilor, Casa Memorială „Iancu Jianu”.
Stoicănești
Sute de turiÈ™i sunt atraÈ™i anual de două ansambluri monahale din StoicăneÈ™ti. Primul este format din două biserici, denumite bisericile-surori pentru că sunt construite în aceeaÈ™i curte, dar la o distanță de câteva sute de ani. Din prima biserică, realizată în jurul anului 1700, se mai pot vedea decât niÈ™te ruine. A doua biserică a fost ridicată la sfârÈ™itul anilor 1800 È™i a fost pictată de cunoscutul artist român Gheorghe Tătărescu. Un alt lăcaÈ™ de cult impresionant din StoicăneÈ™ti, devenit o veritabilă atracÈ›ie turistică, este biserica-bordei, îngropată pe jumătate în pământ. Aceasta face parte din Complexul muzeal-etnografic Boianu-StoicăneÈ™ti, care cuprinde patru pavilioane în care este reprodusă viaÈ›a țăranului român din secolul al XVIII-lea; aici se află o serie de exponate unice în lume.
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: : ://audiotravelguide.ro/statuie-ecaterina-teodoroiu-slatina///wikimapia.org/9414789/ro/Podul-rutier-peste-Olt-1892://bunadimineata.ro/de-dimineata/travel-calatorii/10-cele-mai-frumoase-locuri-din-judetul-olt/5/://visitromanati.wordpress.com/2011/03/30/curtea-domneasca-din-caracal/