PeÈ™tera Sfântului Andrei este o mănăstire dobrogeană aflată aproape de localitatea Ion Corvin din ConstanÈ›a. LăcaÈ™ul de cult este construit în jurul unei peÈ™teri despre care tradiÈ›ia populară spune că acolo a trăit Sfântul Apostol Andrei. Sărbătoarea Sfântul Andrei, care are loc pe 30 noiembrie, mai este denumită È™i `cap de iarnă` deoarece deschide lanÈ›ul sărbătorilor de iarnă. Se spune despre peÈ™tera Sfântului Andrei că de aici a pornit România creÈ™tină.
1. PeÈ™tera se află la mai puÈ›in de 2 kilometri de „CiÈ™meaua Mihai Eminescu” È™i la circa 4 kilometri de È™oseaua ConstanÈ›a-Ostrov È™i este inclusă pe lista monumentelor istorice. Pe întreaga durată a stăpânirii otomane, peÈ™tera nu a mai reprezentat un punct de interes. Preotul Constantin Lembrău a redescoperit-o în anul 1943, iar în 1944 a fost resfinÈ›ită È™i redată practicii creÈ™tin-ortodoxe. În acea perioadă i-au fost construite o turlă È™i un zid de protecÈ›ie. Ulterior, comunismul a lăsat-o în paragină, dar după 1989 au început lucrări de dezvoltare a lăcaÈ™ului e cult È™i astfel peÈ™tera a revenit în atenÈ›ia publică, potrivit Mediafax.
2. În zilele noastre, în pronaosul bisericii, se află, scobit iniÈ›ial în piatră, patul de odihnă al apostolului Andrei. Se spune că cei care suferă de anumite boli trebuie să petreacă zile È™i nopÈ›i în acel pat pentru a-È™i redobândi sănătatea.
3. În pereÈ›ii peÈ™terii sunt depuse, de cei care vor să fie parte din locul atins de suflarea Sfântului Andrei, acatiste, iconiÈ›e, cruciuliÈ›e È™i alte obiecte religioase de mici sau mari dimensiuni.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.crestinortodox.ro/pelerinaje/pelerinaj-man-pestera-sf-andrei-71252.html://cronicaromana.net/2015/06/19/pestera-sfantul-andrei-prima-biserica-crestina-de-la-noi/://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-apostol-andrei/pestera-sfantului-andrei-72885.html://www.tititudorancea.info/z/pestera_sfantului_andrei_judetul_constanta.htm