Tabăra de sculptură Măgura - Mănăstirea Ciolanu, este al doilea cel mai căutat obiectiv dintre atracțiile turistice buzoiene, după Vulcanii Noroioși. A fost organizată în perioada 1970-1985 la inițiativa sculptorului Gheorghe Coman, sprijinit de Uniunea Artiștilor Plastici din România, pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentară a județului Buzău, potrivit travel.ro.
La acea vreme, în anii `70, autoritățile au pus la cale un proiect grandios cu o concepție unitară simbolică. S-a decis ca timp de 16 ani, câte 16 sculptori, dacă era posibil să fie diferiți, să vină să lucreze pe dealurile Măgurii, din apropierea Mănăstirii Ciolanu. Timp de două luni, în august și în septembrie, artiștii veneau să creeze o sculptură cu o temă aleasă de ei, într-un loc pe care îl trăgeau la sorți, din piatra care li se punea la dispoziție. La sfârșitul fiecărei ediții, într-un cadru festiv, specific anilor, sculptorii renunțau la dreptul de proprietate asupra lucrărilor și le donau județului, potrivit turismbuzau.ro. După cei 16 ani, pe dealurile din apropierea Mănăstirii Ciolanu, au rămas 256 de lucrări în piatră.
Datorită frumuseții extraordinare a zonei, se spune că a fost prima opțiune pentru ridicarea în acest loc a Castelului Peleș. Potrivit unei legende, la intrarea în Mănăstirea Ciolanu, aflată foarte aproape de complexul Măgura, calul lui Carol I și-a rupt piciorul. A fost considerat semn de la Dumnezeu și regele a renunțat la acest loc superb.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.tititudorancea.info/z/tabara_sculptura_magura_judetul_buzau.htm. ://www.ontheroad.ro/tabara-de-sculptura-magura-manastirea-ciolanu/. ://turismbuzau.ro/tabara-de-sculptura-magura/. ://ro.wikipedia.org/wiki/Tabăra_de_sculptură_Măgura. ://www.flickr.com/photos/radio_romania_international/4265834961/. ://vacantaesoterica.blogspot.com/2010/10/tabara-de-sculptura-de-la-magura-buzau.html