Satul Rușchița aparține de comuna Rusca Montană, județul Caraș Severin, și este recunoscut pentru exploatarea zăcămintelor de marmură în nuanțe deosebite de alb, gri, albăstrui, roz, roz-gălbui sau roșiatic, fiecare bucată fiind unică. Comuna Rusca Montană este declarată arie protejată de interes național, pentru că aici se desfășoară, pe o suprafață de circa 600 de hectare, păduri seculare.
Satul Rușchița și cariera de marmură au devenit o adevărată atracție turistică nu doar din cauza faptului că locul de exploatare este cel mai mare și cel mai spectaculos din țara noastră și printre cele mai mari din Europa, ci și din cauza peisajului pitoresc. La câțiva kilometri de carieră se află și un monument al turismului, unic în lume, reprezentat de un obelisc din marmură.
Un alt aspect interesant al zonei este că locuitorii din Rusca Montată susțin că Peter Pan, băiețelul care refuza să crească din scrierile lui James Mathew Barrie, a existat în realitate și s-a născut în comuna aceasta. În Rusca Montană există o casă și o stradă care îi poartă numele, asta după ce Peter Pan a devenit cunoscut grație cercetărilor făcute de jurnalistul italian Ferdinando Celi. Acesta a găsit numele lui Peter Pan printre mormintele soldaților căzuți în primul război mondial, în regiunea Veneto. Celi a aflat că Peter Pan s-a născut în 1897 în localitatea numită pe atunci Ruszka-Banya și a muncit, în copilărie, la cariera de marmură de la Rușchița.
După ce a început Primul Război Mondial, Peter Pan a fost înrolat în armata austro-ungară, în Regimentul 30 Infanterie „Honved”, iar la plecare a luat cu el un fluier din alun, o creangă înflorită de la fata pe care o iubea, o scoică de la prietenul cel mai bun din sat care ajunsese marinar și trăia la Veneția și o bucată de marmură de la mama lui pentru a-i aminti de casă. În septembrie 1918, Peter Pan a murit la 21 de ani, pe front, fiind printre puținii care au putut fi identificați. Numele său apare pe mărețul monument ridicat în memoria miilor de soldați care au căzut în luptă atunci, potrivit pressalert.ro.
Citește și: Casa memorială Stan Ioan Pătraș!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.pressalert.ro/2018/07/marmura-din-banat-rival-pentru-celebra-marmura-de-carrara-istoria-carierei-aflate-langa-satul-lui-peter-pan-foto/://adevarul.ro/locale/timisoara/peter-pan-existat-realitate-trait-banat-coincidentele-frapante-omul-real-legendarul-personaj-literar-1_56d03cda5ab6550cb83bf049/index.html://ro.pinterest.com/pin/502221795922280010/://curentul.net/2017/03/15/ruschita-aurul-alb-romanesc/