Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 07 Februarie 2020

        Ruinele Cetății Helis sau Cetatea Soarelui după cum mai este denumită, se regăsesc în apropierea localității ialomițene Balaciu și fac parte din complexul arheologic Piscul Crăsani. Amplasată strategic, în mijlocul unei zone împrejmuită de dealuri, cetatea este un loc ce abundă de legende, potrivit travellerinromania.com.

 

        Localnicii spun că între ruinele cetății ar exista o comoară cu bijuterii de aur, pietre prețioase, podoabe, monede din metale prețioase, îngropată de regele Dromichete cu puțin timp înainte de a muri. Cetatea Helis era o fortificație extrem de greu de cucerit, precum și un centru religios, drept dovadă stau obiectele de cult și magie care au fost descoperite în urma săpăturilor. Ideea că aici se practica magie mai este susținută și de decorațiile altarului și ale altor obiecte. Spre exemplu vasele pentru jertfe aveau țeste de berbec sau de țap pe capace, rython-ul în formă de cor, decorat cu cap de cal, farfuriile cu capete de păsări, talismanele erau din arșice de miel și oaie, trusele de magie formate din tub de os cu o margine lățită în care s-au păstrat pietricele pentru descântece, etc.

        Populația Cetății Soarelui ajunsese la un nivel foarte ridicat de civilizație, iar din această cauză s-a transformat într-un adevărat centru comercial pentru vremurile respective. Pe râul Ialomița, considerat la acea vreme cea mai importantă arteră navigabilă a zonei de sud-est din străvechea Dacie, geto-dacii din Helis făceau numeroase schimburi comerciale. În acest sens, stau drept dovadă monedele descoperite în așezările de la Crăsani și Copuzu, monede getice locale sau sud-dunărene, monede care proveneau din Thasos, Macedonia Prima, Dyrrhachium, Tomis sau Imperiul roman. 

        În urma cercetărilor arheologice de la Helis s-a descoperit o inscripție cu litere latine de pe un vas, care se citește `s-ilvan sax` și se traduce prin `se jertfesc (se înțeapă) șase`. Se spune că datorită faptului că locul este încărcat de magie lacurile Sărățuica, Neamțu și Rogozu ar avea proprietăți vindecătoare. Unele documente descoperite în zonă atestă că aici ar fi avut loc lupta de la Rovine și că de aici a plecat neamul Corvineștilor.

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://planiada.ro/destinatii/ialomita/complexul-arheologic-piscul-crasani-476://arheoinvest.uaic.ro/research/pn2rutesuine/indexcb14.html?attachment_id=163://adevarul.ro/locale/slobozia/misterul-cetatii-helis-baragan-fortificatia-ascunsa-comoara-regelui-dac-dromichete-1_53941c5b0d133766a8654761/index.html

IALOMITA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
 
 
 
SANATATE
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Beneficiile acupuncturii asupra sănătății organismului

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Mare sărbătoare la Tulcea cu ocazia Floriilor, Paștelui și zilei de 1 Mai

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0