Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 23 Septembrie 2018
 
StangaStanga
DreaptaDreapta

      Comuna Rimetea a devenit celebră în ultimii ani pentru priveliștile sale spectaculoase care atrag mii de turiști. Localitatea este situată în județul Alba, în Depresiunea Trascăului, un bazin intramontan străbătut de la nord spre sud de valea Rimetea, afluent al Arieșului. Satul se găsește la poalele vestice ale unui impozant masiv calcaros cunoscut sub numele de Piatra Secuiului.

      În afară de mâncarea tradițională, unde se remarcă cozonacul cu scorțișoară, atmosfera liniștitoare a locurilor și peisajul asemănător unui film western, satul Rimetea este cunoscut și pentru istoria și folclorul său. Tradiția prelucrării fierului, tradiția picturii pe mobilă și tradiția costumului popular pot fi văzute cel mai bine la Muzeul Etnografic din centrul satului, deschis în anul 1952.

      Rimetea s-a făcut cunoscut la scurt timp de la atestarea sa documentară din 1259 prin descoperirea zăcământului de fier, la începutul secolului al XIV-lea. În timp, meșteșugul a prins contur iar în 1493 Rimetea a primit rangul de târg, iar mai târziu, acela de oraș minier. Au fost găsite documente care arată faptul că, în secolul XV, exista o fierărie completă pentru unelte agricole, ce aparținea familiei Thoroczkay (n.r. care avea în stăpânire și actuala Cetate Colțești).

      Un alt meșteșug dus la mare artă de localnicii din Rimetea a fost pictura pe mobilă, apărută în secolul al XVIII-lea ca o meserie destul de măruntă, dar care s-a dezvoltat rapid într-un adevărat cult al lemnului, tratat cu respect, migală și răbdare, fapt care se vede în finețea uluitoare a picturilor de pe scaune, mese, lavițe, lădoaie, leagăne și dulapuri. Mobilierul pictat în stilul secolului al XVII-lea a trecut de granițele țării și s-a făcut remarcat în țări precum Ungaria, Franța, Spania, Germania și SUA.

      Turiștii pasionați de alpinism, mountain-bike sau de zborul cu parapanta, găsesc în Rimetea destinația perfectă pentru practicarea acestor sporturi. Rimetea este o zonă foarte bună de zbor și deține un microclimat deosebit care oferă posibilitatea sportivilor să își crească performanțele. Asociația Turism Activ Trascău oferă turiștilor oportunitatea de a zbura cu parapanta, de a vizita zona pe bicicletă, dar și de a participa la curse de rafting pe râul Arieș și ture de escaladă pe pereții stâncilor din apropiere. O cursă de rafting costă 100 de lei de persoană și oferă senzații extraordinare. Prețul unui zbor cu parapanta, de 15 minute, este de 250 de lei.

 

 

Sursa foto: //www.google.ro/search?q=mobila+pictata+manual+rimetea&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwipgMCzwNDdAhWN2qQKHZc3D8UQ_AUIDigB&biw=1920&bih=889#imgrc=BG7LvCQEXSa38M:

Sursa foto: //www.google.ro/search?q=mobila+pictata+manual+rimetea&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwipgMCzwNDdAhWN2qQKHZc3D8UQ_AUIDigB&biw=1920&bih=889#imgdii=0CkqhbgApvzlUM:&imgrc=9ILrnm8hLQhcNM:

Sursa foto: //www.google.ro/search?q=mobila+pictata+manual+rimetea&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwipgMCzwNDdAhWN2qQKHZc3D8UQ_AUIDigB&biw=1920&bih=889#imgrc=5W9zl9pshPvJbM:

Sursa foto: //www.google.ro/search?biw=1920&bih=889&tbm=isch&sa=1&ei=1jOnW5W3BZG0kwXGmR0&q=+rimetea&oq=+rimetea&gs_l=img.3..0l8j0i7i30k1l2.39544.39544.0.39879.1.1.0.0.0.0.104.104.0j1.1.0....0...1c.1.64.img..0.1.101....0.oM5ee7tgVYE#imgrc=K56kiI18-q75xM:

ALBA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0