Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 23 Septembrie 2018
 
StangaStanga
DreaptaDreapta

      Comuna Rimetea a devenit celebră în ultimii ani pentru priveliștile sale spectaculoase care atrag mii de turiști. Localitatea este situată în județul Alba, în Depresiunea Trascăului, un bazin intramontan străbătut de la nord spre sud de valea Rimetea, afluent al Arieșului. Satul se găsește la poalele vestice ale unui impozant masiv calcaros cunoscut sub numele de Piatra Secuiului.

      În afară de mâncarea tradițională, unde se remarcă cozonacul cu scorțișoară, atmosfera liniștitoare a locurilor și peisajul asemănător unui film western, satul Rimetea este cunoscut și pentru istoria și folclorul său. Tradiția prelucrării fierului, tradiția picturii pe mobilă și tradiția costumului popular pot fi văzute cel mai bine la Muzeul Etnografic din centrul satului, deschis în anul 1952.

      Rimetea s-a făcut cunoscut la scurt timp de la atestarea sa documentară din 1259 prin descoperirea zăcământului de fier, la începutul secolului al XIV-lea. În timp, meșteșugul a prins contur iar în 1493 Rimetea a primit rangul de târg, iar mai târziu, acela de oraș minier. Au fost găsite documente care arată faptul că, în secolul XV, exista o fierărie completă pentru unelte agricole, ce aparținea familiei Thoroczkay (n.r. care avea în stăpânire și actuala Cetate Colțești).

      Un alt meșteșug dus la mare artă de localnicii din Rimetea a fost pictura pe mobilă, apărută în secolul al XVIII-lea ca o meserie destul de măruntă, dar care s-a dezvoltat rapid într-un adevărat cult al lemnului, tratat cu respect, migală și răbdare, fapt care se vede în finețea uluitoare a picturilor de pe scaune, mese, lavițe, lădoaie, leagăne și dulapuri. Mobilierul pictat în stilul secolului al XVII-lea a trecut de granițele țării și s-a făcut remarcat în țări precum Ungaria, Franța, Spania, Germania și SUA.

      Turiștii pasionați de alpinism, mountain-bike sau de zborul cu parapanta, găsesc în Rimetea destinația perfectă pentru practicarea acestor sporturi. Rimetea este o zonă foarte bună de zbor și deține un microclimat deosebit care oferă posibilitatea sportivilor să își crească performanțele. Asociația Turism Activ Trascău oferă turiștilor oportunitatea de a zbura cu parapanta, de a vizita zona pe bicicletă, dar și de a participa la curse de rafting pe râul Arieș și ture de escaladă pe pereții stâncilor din apropiere. O cursă de rafting costă 100 de lei de persoană și oferă senzații extraordinare. Prețul unui zbor cu parapanta, de 15 minute, este de 250 de lei.

 

 

Sursa foto: //www.google.ro/search?q=mobila+pictata+manual+rimetea&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwipgMCzwNDdAhWN2qQKHZc3D8UQ_AUIDigB&biw=1920&bih=889#imgrc=BG7LvCQEXSa38M:

Sursa foto: //www.google.ro/search?q=mobila+pictata+manual+rimetea&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwipgMCzwNDdAhWN2qQKHZc3D8UQ_AUIDigB&biw=1920&bih=889#imgdii=0CkqhbgApvzlUM:&imgrc=9ILrnm8hLQhcNM:

Sursa foto: //www.google.ro/search?q=mobila+pictata+manual+rimetea&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwipgMCzwNDdAhWN2qQKHZc3D8UQ_AUIDigB&biw=1920&bih=889#imgrc=5W9zl9pshPvJbM:

Sursa foto: //www.google.ro/search?biw=1920&bih=889&tbm=isch&sa=1&ei=1jOnW5W3BZG0kwXGmR0&q=+rimetea&oq=+rimetea&gs_l=img.3..0l8j0i7i30k1l2.39544.39544.0.39879.1.1.0.0.0.0.104.104.0j1.1.0....0...1c.1.64.img..0.1.101....0.oM5ee7tgVYE#imgrc=K56kiI18-q75xM:

ALBA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Nicolae Grigorescu se numără printre primii fondatori ai picturii ro...
 
Muzeul Cinegetic Posada este dedicat vânatului și vânătorii, fiind...
 
Arborele mamut sau Sequoia, arborele care trăiește 5000 de ani.
 
România este recunoscută pe plan internațional pentru peisajele sup...
 
Masa Tăcerii, alături de alte 2 lucrări impresionante, face parte d...
 
Castelul Lazăr din Harghita este un adevărat simbol renascentist al ...
 
Băile Herculane sunt o destinație ideală pentru relaxare, distracț...
 
Rezervația naturală Pădurea Troianu reprezintă unul dintre cele ma...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Medic: Numărul de infectări prezentat de autorități nu este relevant/ Testările se fac în grupuri țintă

» 11 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Simona Halep, declarații surprinzătoare: „Trei luni am fost în depresie”

» 10 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Păr și piele sănătoase cu ulei de moringa

» 10 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Biserica armeano-gregoriană Sfânta Maria din Botoșani, cea mai veche biserică armeană din Europa
BOTOSANI
» 11 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Alin Moldoveanu: Este pentru prima dată când în Poiana Câmpina se atribuie denumiri fiecărei străzi

» 11 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Alin Moldoveanu: Ne-am preocupat și de modernizarea comunei/ Accesul gratuit la internet, un pas înainte

» 10 Iulie 2020 | Comentarii 0