Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 20 Iunie 2017    Actualizat: 20 Iunie 2017

Comentarii 0 Comentarii

     Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 2.104 hectare.
Situl reprezintă o zonă naturală (mlaștini, turbării, păduri de conifere, păduri în amestec, păduri în tranziție, pajiști naturale, pășuni, terenuri arabile cultivate) încadrată în bioregiunea continentală din lunca Râului Negru, afluent al Oltului. Acesta include rezervația naturală Mestecănișul de la Reci și Bălțile de la Ozun-Sântionlunca, pe suprafața teritorială a căreia se află o plantație de pin bancsian (Pinus banksiana).

Biodiversitate

     Arealul „Mestecănișul de la Reci” a fost desemnat ca sit Natura 2000, în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei și faunei sălbatice, precum și a unor habitate naturale de interes comunitar, aflate în partea central nord-estică a Depresiunii Brașovului. Situl dispune de șapte tipuri de habitate; astfel: Păduri aluviale cu Alnus glutinosa șiFraxinus excelsior (Alno-Padion, Alnion incanae, Salicion albae), Pajiști aluviale din Cnidion dubii, Pajiști xerice pe substrat calcaros, Cursuri de apă din zonele de câmpie, până la cele montane, cu vegetație din Ranunculion fluitantis și Callitricho-Batrachion, Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor, până la cel montan și alpin, Lacuri eutrofe naturale cu vegetație tip Magnopotamion sau Hydrocharition și Turbării cu vegetație forestieră.

Fauna

     Fauna sitului are în componență o gamă diversă de specii (mamifere, reptile, amfibieni, insecte), dintre care unele protejate prin Directiva Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică) sau aflate pe lista IUCN.

Mamifere cu specii de: lup cenușiu (Canis lupus), cerb (Cervus elaphus), căprioară (Capreolus capreolus), mistreț (Sus scrofa), vulpe (Vulpes vulpes), veveriță (Sciurus vulgaris), breb (Castor fiber), iepure de câmp (Lepus europaeus), pisică sălbatică (Felis silvestris), nevăstuică (Mustela nivalis), dihor (Putorius putorius), șoarecele de pădure (Apodemus sylvaticus), șoarecele de câmp (Microtus arvalis), șobolanul de apă (Arvicola terrestris), chițcanul de câmp (Crocidura leucodon), ariciul comun (Erinaceus europaeus), chițcanul de apă (Neomys fodiens), cârtiță (Talpa europaea);

Reptile și amfibieni: șarpele de apă (Natrix tessellata), șopârlă de câmp (Lacerta agilis), gușter (Lacerta viridis), țestoasa de baltă (Emys orbicularis), broasca țestoasă de baltă (Emys orbicularis), tritonul cu creastă (Triturus cristatus), brotacul-verde-de-copac (Hyla arborea), broasca-roșie-de-pădure (Rana dalmatina), broască-de-mlaștină (Rana arvalis), broasca mică de lac (Rana lessonae), broasca râioasă brună (Bufo bufo), ivorașul-cu-burta-galbenă (Bombina variegata);

Nevertebrate: cu fluturi din speciile: Maculinea teleiusHyponephele lycaonHyponephele lycaonColias myrmidone Lycaena dispar (fluturele purpuriu); precum și un coleopter din specia Graphoderus zonatus.

Flora

     Flora este constituită din arbori și arbusti cu specii de: mesteacăn (Betula pendula), pin de pădure (Pinus sylvestris), arin negru (Alnus glutinosa), salcie târâtoare (Salix rosmarinifolia), alun (Corylus avellana), zmeur (Robus idaeus), măceș (Rosa canina), mur (Rubus fruticosus).
La baza desemnării sitului se află trei elemente floristice protejate prin aceeași Directivă 92/43/CE din 21 mai 1992, a Consiliului European(anexa I-a); astfel: otrățelul bălților (Aldrovanda vesiculosa), dedițelul (Pulsatilla patens), precum și un mușchi din specia Dicranum viride. Acestea vegetează alături de alte rarități floristice; printre care: >Cnidium dubium - o specie de plantă perenă bienală din familia Apiaceae, drețe (Callitriche palustris), verdeața-iernii (Chimaphila umbellata), piperul apelor (Elatine alsinastrum), laleaua pestriță (Fritillaria meleagris), sânzâiene (Galium uliginosum), siminoc (Helichrysum arenarium), Hottonia palustris - o plantă acvatică din familia Primulac, iarba broaștelor (Hydrocharis morsus-ranae), nufăr alb (Nymphaea alba), mătreață (Peplis portula), sisinei (din speciile: Pulsatilla montana și Pulsatilla patens ssp. patens), piciorul cocoșului (Ranunculus lingua), ciurlan (Salsola kali ssp. ruthenica), buzdugan (Sparganium minimum),Utricularia bremii (specie floristică carnivoră); precum și un pir din specia Corynephorus canescens.

     Unicitatea rezervatiei este data de substratul geologic, compus din nisipuri aluvionare cu aspect de dune, dar si de mestecenii albi care creeaza decoruri superbe pentru amatorii de fotografii. De altfel, in mestecanisul de la Reci, au fost filmate o parte din scenele celebrului film ''Cold Mountain'', premiat cu Oscar in 2004, in care a jucat Nicole Kidman si Jude Law, potrivit agerpres.ro.
     Multi localnici cred in puterea tamaduitoare a copacilor. Oamenii spun ca fiecare copac, in functie de specie, emana o anumita energie si poate ameliora anumite boli. Despre mesteacan se crede ca are o energie pozitiva foarte mare, prin urmare creste imunitatea organismului si are un efect benefic asupra psihicului, de aceea e bine sa ne plimbam prin preajma lor si chiar sa ii imbratisam.

sursa foto:http://cesavezi.ro,wikipedia, http://amfostacolo.ro


Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Date de contact si descriere Casa Memorială Moş Ion Roată
 
Iubitorii de natură sălbatică care nu și-au găsit încă un loc u...
 
Pe data de 30 noiembrie, Târgul de Crăciun de la București își va...
 
Curtea Domnească din Neamț este amintită prima dată într-un docum...
 
Transilvania a mai câștigat o stațiune de interes local, Rodna, o f...
 
Festival de shopping pentru afaceri românești creative care încuraj...
 
Construit pe o suprafață de 8 hectare, se regăsește pe una dintre ...
 
Muzeul Satului din București este unul dintre primele muzee etnografi...
 
 
 
 
STIRI TURISM
 
S-a deschis primul hotel românesc în franciză
SUCEAVA
» 15 Decembrie 2018 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
S-a deschis sezonul de schi la Șuior
MARAMURES
» 14 Decembrie 2018 | Comentarii 0
 
ATRACTII TURISTICE
 
Muzeul de Arheologie din Constanța
CONSTANTA
» 13 Decembrie 2018 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un fotograf italian povestește despre Brașov

» 12 Decembrie 2018 | Comentarii 0
 
ATRACTII TURISTICE
 
Mărginimea Sibiului, locul ideal pentru detoxifiere digitală
SIBIU
» 11 Decembrie 2018 | Comentarii 0