Aproape de municipiul Piatra-NeamÈ›, în zona împădurită a comunei Gârcina s-a format, de-a lungul timpului, un „colÈ› de rai”, unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din È›ara noastră, Lacul Cuejdel, potrivit viziteazaneamt.ro.
RezervaÈ›ia se regăseÈ™te în bazinul hidrografic superior al Cuiejdiului (afluent pe stânga al BistriÈ›ei). Zona de alimentare a lacului este înconjurată de Vârful TarniÈ›elor, Măgura Gârcina, Culmea Hălăgeamu, Vârful Muncelul, Dealul Piciorul Crucii È™i Piciorul Rotund. Barajul are o înălÈ›ime curpinsă între 25 È™i 30 de metri È™i este lung de aproximativ 80 de metri.
Aria naturală protejată Lacul Cuejdel are un climat È™i o vegetaÈ›ie caracteristice mediului lacustru, iar proprietățile fizico-chimice È™i biologice încadrează lacul în clasa I de calitate a apei È™i categorie oligosaproba, cu tendință spre mezotrofie, potrivit locuridinromania.ro.
Din punct de vedere al climei, zona aparÈ›ine È›inuturilor montane joase, temperatura medie anuală este cuprinsă între 7,5-8° C, iar precipitaÈ›iile ating în jur de 650 mm, prin urmare vegetaÈ›ia este diversă, în păduri întâlnindu-se arbori precum fagul, molidul, bradul, carpenul, ulmul, paltiniul de munte. ArbuÈ™tii, de asemenea, sunt bine reprezentaÈ›i prin specii favorizate de formarea bălÈ›ilor: brei, breabăn, brustur negru, calcea calului, captalan, ciuboÈ›ica cucului, măcriÈ™ul iepurelui, mierea ursului, untiÈ™or, vinariÈ›a, etc.
Ecosistemul acvatic al Lacului Cuejdel, alături de pădurile de conifere din apropiere, reprezintă un mediu ideal pentru reptile È™i amfibieni, unele specii având un număr mare de exemplare: buhaiul de baltă, salamadra, È™opârla cenuÈ™ie, È™opârla de munte, tritonul carpatic È™i tritonul de talie medie. Mai rar se întâlnesc È™i broasca verde, È™arpele de casă, tritonul cu creastă. De asemenea, în rezervaÈ›ie a fost identificat un număr de 37 de specii de păsări, datorită condiÈ›iilor deosebite de hrană È™i cuibărit pe care le oferă malul lacului È™i pădurile înconjurătoare.
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.viziteazaneamt.ro/2017/07/17/rezervatia-naturala-lacul-cuejdel-judetul-neamt/comment-page-1/://ananp.gov.ro/ananp/2017/12/08/lacul-cuejdel/://ananp.gov.ro/ananp/2017/12/08/lacul-cuejdel/://piatraneamtcity.ro/places/descopera-lacul-cuejdel-qvoaf9udztrw2w