Tinutul Secuiesc este de o frumusete rara, caracterizat printr-un cradru natural variat, o istorie zbuciumata, traditii si obiceiuri stravechi. Cele Trei Scaune sunt reprezentate de judetele din Transilvania de azi: Covasna, Mures si judetul Harghita, iar in perioada medievala purtau numele de: Scaunul Muresului, Scaunul Ordoheiului, Scaunul Ciucului si Trei Scaune.
Acest tinut al secuilor a ramas izolat, obiceiurile populare stramosesti pastrandu-se nealterate, cu intreaga specificitate, incarcatura, limba si port. Cu ocazia sarbatorilor sunt evidentiate traditiile lor: nunti sasesti, Lasatul Secului, sarbatoarea Pastelui si Hramurile.
Gastronomia secuiasca este bazata pe cateva produse alimentare de baza: cartofi, varza, carne de porc. Condimentul cel mai apreciat de secui este chimionul, din care se pregateste ciorba de chimion, dar si „Chimionul Secuiesc” – care este de fapt o bautura spirtoasa. Desertul cel mai raspandit este „ Kurtocso” – un aluat dospit, rostogolit prin zahar, iar in timpul coacerii zaharul capata o culoare de caramel.