Încet, încet turiștii români sau din străinătate vor putea mânca în România la fel ca în Grecia și Italia. Mai exact, în casele localnicilor care pun pe masă ceva cultivat, prins și gătit chiar de ei.
Direcțiile sanitar-veterinare din țară au început să autorizeze așa-numitele ``puncte gastronomice locale``, iar în patru județe din țară există deja astfel de bucătării. Aceste ``puncte gastronomice locale`` sunt defapt gospodării în care gazda nu gătește doar pentru membrii familiei, ci și pentru cei care bat la poartă. Sigla acestor gospodării este oferită gratuit de către Direcția sanitar-veterinară și constă într-un cap cu basma, deasupra unei oale cu un polonic înăuntru.
Conform regulilor, aceste micro-restaurante gospodărești trebuie să servească mâncare făcută exclusiv de către proprietar sau de familia acestuia. Nu se pune problema unui meniu propriu-zis, ci de câteva preparate simple, naturale și foarte gustoase, cel mult două supe sau ciorbe, două antreuri, două deserturi. Astfel de restaurante de familie există deja în Brașov, Covasna, Sibiu și Tulcea, iar scopul lor este de a ajuta comunitățile și de a dezvolta turistic diferite zone.
``În primul rând se păstrează o tradiție locală din punct de vedere gastronomic. Respectând acel concept de tip slow food, care conservă niște rețete tradiționale de valoare din zona geografică respectivă.`` spune Dorin Enache, director DSV. Punctele de gastronomie locală readuc în atenție vechi obiceiuri din zona Transilvaniei, unde localnicii organizează petreceri la care aduc mâncare de acasă și o pun `la comun`. Cu timpul, aceste petreceri au devenit adevărate `brunch-uri` pe care turiștii le apreciază din plin.
Sursa foto: //www.foodyny.hu/component/tags/tag/gulyásleves