Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 22 Februarie 2019

      În anul 1495 își deschidea porțile Prima Școală Românească în Brașov. Aici venea să studieze doar alesul satului pentru a deveni dascălul, notarul sau chiar preotul satului. Acesta aducea o găleată de grâu, un car cu lemne și 4 florini (o mică avere pe acea vreme deoarece cu acești bani se puteau cumpăra 3, 4 boi) pentru a învăța gramatici, învățătură bizantină, pilde din Biblie precum și filozofia secolului al XVI-lea.

 

      Alesul satului care mergea la Prima Școală Românească învăța citatele lui Aristotel, Democrit și a altor filosofi celebri. Elevii de atunci învățau cum se fac actele oficiale în cancelarii și aveau un manual cu legile comerciale, dar și unul de macrobiotică (n.r. conținea secretul prelungirii vieții), apărut în 1844 și era scris de Pavel Vasici-Ungureanu. 

 

      Mulțumită contribuției diaconului Coresi, la Prima Școală Românească au apărut primele cărți în limba română. În muzeul școlii sunt păstrate tiparnița și cele 9 exemplare coresiene. Tot aici se mai pot admira cărți ferecate în argint, documente de pe vremea lui Ștefan cel Mare și un hrisov din 1656.

 

      Coresi a fost un diacon ortodox, traducător și meșter tipograf român născut în Dâmbovița. El a editat primele cărți în limba română, 35 la număr, tipărite în sute de exemplare. Lucrările sale au fost răspândite în toate ținuturile românești și au facilitat apariția limbii române literare. Diaconul Coresi s-a născut în satul Cucuteni, județul Dâmbovița, iar activitatea și-a început-o în cancelaria Târgoviște. Între anii 1559-1560 s-a stabilit definitiv la Brașov unde i s-a oferit posibilitatea de a tipări în limba română. Cele mai multe cărți au apărut la Brașov în perioada 1556 și 1583. Tipăriturile foloseau graiul din Țara Românească și sud-estul Transilvaniei și au avut o mare importanță în evoluția și unificarea limbii române. 

 

      Munca de tipar se referea la xilogravură, un procedeu tehnic prin care fiecare pagină trebuia să fie sculptată în lemn. Pentru această etapă, Coresi era ajutat de 10, 20 ucenici, pe care îi amintea în prefața cărților editate de el. O replică modernă a tiparniței lui Coresi este expusă la Muzeul „Prima Școală Româneacă” din Brașov.

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://ro.wikipedia.org/wiki/Prima_școală_românească.://www.zilesinopti.ro/locuri/631/prima-scoala-romaneasca.  ://www.turistintransilvania.com/prima-scoala-romaneasca-din-schei-un-muzeu-al-invatamantului-din-romania-4980/.  ://www.primascoalaromaneasca.ro.  ://evz.ro/prima-scoala-romaneasca-a-fost-deschisa-in-1495.html

BRASOV
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Gura Portiței este o destinație din Delta Dunării tot mai căutată...
 
În județul Alba se regăsește una dintre emblemele Transilvaniei. ...
 
Arborele mamut sau Sequoia, arborele care trăiește 5000 de ani.
 
Băile Herculane sunt o destinație ideală pentru relaxare, distracț...
 
Munții din țara noastră oferă în orice anotimp priveliști impres...
 
Câmpurile de lavandă oferă un adevărat spectacol colorat și parfu...
 
Ruinele Cetății Halmyris merită descoperite pentru a afla povestea ...
 
A fost lansat clipul de promovare a Țării Făgărașului și site-ul...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Posibilitatea obligativității purtării măștii în casă și mașină, criticată dur de un cunoscut avocat: Un minunat prilej de a te transforma într-un pericol public!

» 05 August 2020 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Ce job a avut Inna înainte să devină celebră. Artista a studiat Științe Politice

» 04 August 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Gesturi care ajută mediul și îți garantează mai mulți bani în buzunar

» 04 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Delta Moldovei - un loc deosebit de frumos, dar mai puțin cunoscut
IASI
» 04 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Primarul Adrian Dobre a făcut o prioritate și din sistemul de învățământ din municipiu

» 04 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primarul Timișoarei ține terasele deschise și după ora 23:00

» 03 August 2020 | Comentarii 0