Județul Vrancea se află în zona de Sud-Est a țării și se diferențiază de celelalte județe din România din cauza faptului că se află într-o porțiune seismică, aici producându-se frecvent cutremure de mare adâncime. În satul Hângulești, la circa 22 de kilometri de Focșani, reședința de județ, există un obiectiv istoric deosebit, numit Zidul lui Donie, ce datează din 1800, potrivit ziarulevenimentul.ro.
Legat de această atracție există o poveste care își are începuturile însecolul XVIII, când majoritatea satelor din regiune îi aparțineau lui Donie Dimian. Acesta și-ar fi unit destinul cu sora boierului moldovean Ion Neculce și se spune că era un „mare căpitan de marginea Țării Românești” ce făcea parte din delegația care încheia în anul 1701 actul ce stabilea așezarea ponturilor între Țara Românească și Moldova.
Dimian Donie a fost numit, începând cu anul 1728, dregător al marginii Țării Românești, iar din această cauză o parte din moșiile și satele familiei sale au intrat în stăpânirea Mănăstirii „Sf. Ioan” și partea muntenească a Focșaniului, mănăstire ridicată de Grigore Ghica în 1661. Lăcașul de cult a primit, de-a lungul timpului, donații de la personalități istorice precum Alexandru Ipsilanti, Duca Vodă, Constantin Brâncoveanu sau Mihail Racoviță și astfel a devenit cel mai bogat din zonă, cu proprietăți atât în Focșani, cât și în zonele viticole din apropiere.
Cutremurele, incendiile și războaiele și-au lăsat amprenta pe schit, care a suferit modificări. Mănăstirea a fost și martora unui eveniment foarte important: căsătoria religioasă dintre domnitorul Gheorghe Bibescu și Maria Ghica, aceștia l-au avut naș pe domnitorul Moldovei, Grigore Sturdza. În anul 1854, mănăstirea a fost distrusă de un incendiu puternic, a mai rămas doar bisericuța din incintă, care în trecut era construită din cărămidă, pe o fundație de lemn și avea formă de cruce cu trei abside.
În prezent, biserica se află în Piața Unirii din Focșani. Pârâul Leica, ce trece prin Hângulești, formează balta Leica și balta zidului, nume dat mulțumită proximității bălții de zidul lui Donie. De acest nume se mai leagă și denumirea unui șes din Lunca Țuguiaților, numit Cotul Zidului.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_„Nașterea_Sfântului_Ioan_Botezătorul”_din_Focșani://www.ziaruldevrancea.ro/special/educatie/95049-piaţa-unirii-–-locul-de-promenadă-al-focşănenilor.html://lataifas.ro/destinatii-turistice-unice/64603/zidul-lui-donie-obiectiv-istoric-deosebit/