Mănăstirea Sfânta Ana-Rohia își are începuturile în anul 1922, în satul cu același nume (Rohia, de la poalele Dealului Viei) care era deservit de părintele Nicolae Gherman. La acea vreme, părintele era greu încercat deoarece fiica lui Anuța și-a pierdut viața la numai 10 ani. Părintele o tot visa, iar în vis ea îi spunea că are o singură rugăminte: să se construiască o casă a Maicii Domnului.
Nicolae Gherman a vorbit despre visul său care se tot repeta cu una dintre enoriașe, Floarea lui Ilie. Aceasta i-a deslușit visul și i-a spus că fiica sa dorea să ridice o mănăstire în Dealul Viei. Atunci preotul și-a dat seama că rugămintea fetei era un mesaj de la Domnul și numaidecât a început să construiască lăcașul de cult. După cum era obiceiul, părintele Nicolae a înfipt o cruce în locul numit „La stejarul lui Pintea” , în apropierea satului, unde urma să ridice mănăstirea. La câteva zile însă, a văzut că crucea nu mai era acolo, ci pe o stâncă; preotul a crezut că a fost mutată de un rău-voitor, astfel că a rugat un sătean să o pună înapoi și să o păzească. A doua noapte, s-a pornit o ninsoare puternică, iar săteanul care păzea crucea a plecat la casa lui. Dimineața preotul a văzut că crucea nu mai era acolo, însă în jurul ei nu erau urme de pași pe zăpadă. Atunci a decis că este un semn divin și a construit mănăstirea în acel loc.
Peste câțiva ani, starețul mănăstirii, Justin Sigheteanu, a hotărât să mărească lăcașul. A demolat cu grijă biserica ce ascundea rugămintea unei copile plecată mult prea devreme, iar materialele le-a folosit pentru noua construcție: o biserică în stil românesc, cu pridvor brâncovenesc și un singur turn cu cupolă, ce îmbină elemente moldovenești.
Citește și: Castelul Corvinilor și Legenda Corbului!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Rohia_Monastery