Platoul Carstic Salin Meledic, din Ținutul Buzăului, face parte din ansamblul de obiective turistice din zona Subcarpaților Curburii și reprezintă o zonă unică în Europa din cauza formațiunilor saline de suprafață înâlnite aici.
Aflat la 60 de kilometri de orașul Buzău, Platoul Carstic Salin Meledic este o arie protejată mixtă cu forme de relief variante, rezultate din dizolvarea sării la suprafață sau la mică adâncime. Aici se află cel mai interesant fenomen de relief carst salin din România, foarte asemănător cu cel format pe calcare. Văile platoului Meledic au forma unor canioane dar se regăsesc și numeroase doline (depresiuni rotunde sau de formă ovală), fie uscate, fie mlăștinoase. Prin unirea lor au dat naștere la uvale în care s-au format lacuri, care, suprinzător, sunt cu apă dulce, deși sunt formate pe un platou salin. Acest lucru este explicat de faptul că, până la formarea lor, au trecut prin mai multe etape, astfel, fundul lacului a ajuns să fie impermeabilizat de materialul aluvionar transportat în timp, ceea ce a dus la o întrerupere a legăturii cu masivul de sare de dedesubt.
La fel de importante sunt și peșterile din zonă. În partea de nord a platoului Meledic se regăsește peștera 6S Meledic aflată la nord de Lacul Mare și la baza unui versant abrupt. În prezent această peșteră deține locul 2 în lume ca lungime (1220 metri) dintre toate peșterile dezvoltate în sare. Frumusețea peșterii este dată de stalactitele de diverse culori, de la roz, alb, galben, până la roșu, maroniu și cenușiu.
Se spune că Regina Maria a fost atât de mult impresionată de frumusețea locului încât ar fi vrut să construiască Castelul Peleș pe platoul Meledic.
Ce se poate vizita în zonă:
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://blog.hotelguru.ro/descopera-platoul-carstic-salin-meledic/. ://www.turistderomania.ro/parcuri-si-rezervatii-naturale/platoul-carstic-salin-meledic/. ://www.flickr.com/photos/bogdangoim/6226572056/. ://www.descoperalocuri.ro/descopera-romania/frumusetea-de-sub-ochii-nostri-platoul-meledic.html. ://travelcity.ro/platoul-salin-meledic-si-vulcanii-noroiosi/