Planetariul din Baia Mare a fost inaugurat la data de 1 iulie 1969 și a fost prima instituție publică de acest fel din România și unica din Transilvania. Din 1991 până în 2006, complexul astronomic a aparținut de Muzeul Județean Maramureș și era format din: Microplanetariul propriu-zis, Cupola rotativă (diametru de 5 metri și înveliș din cupru, adăpostește un telescop Cassegrain și un dispozitiv pentru fotografierea Lunii și planetelor), Stația solară și o Platformă în aer liber.
Planetariul se întinde pe o suprafață de 120 metri pătrați, iar în el este organizată o expoziție permanentă despre mișcările aparente pe bolta cerească.
După 2006, Planetariul Baia Mare a fost încadrat ca departament de specialitate al Muzeului de Mineralogie Baia Mare. Complexul astronomic a fost renovat și dotat cu diverse facilități, printre care un sistem modern de videoproiecție; a fost renovată și camera solară. Acum este cel mai modern planetariu optic din România, aici fiind organizate spectacole cosmice deosebite.
Citește și: Amfiteatrul roman de la Drobeta Turnu Severin!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://www.tripability.net/reviews/review.php?id=2041&location=Planetariul,%20Strada%20George%20Coșbuc%2016,%20Baia%20Mare%20430245,%20Romaniahttps://www.baiamare.ro/ro/Descopera-Baia-Mare/Obiective-turistice-si-atractii/Atractii-turistice/Planetariul/https://2mnews.ro/se-intampla-in-oras-doua-noi-spectacole-digitale-4k-in-baia-mare-la-cel-mai-modern-planetariu-optic-din-romania/