Printre monumentele naturii din țara noastră, care au în spate și o poveste captivantă, se numără și Piatra Teiului sau Stânca Dracului, un bloc de rocă cu o înălțime de 23 de metri, izolat în cuveta lacului de acumulare Izvorul Muntelui, județul Neamț. Monument al naturii și rezervație geologică, stânca din mijlocul apelor oferă un peisaj de excepție ce poate fi admirat cel mai bine de pe viaductul aflat la intersecția drumurilor spre Durău, Vatra Dornei, Bicaz și Târgu Neamț, potrivit travellerinromania.com.
Printre localnicii din Poiana Teiului, comuna de care aparține stânca, circulă o legendă stranie, dar interesantă. Se spune că blocul de piatră ar fi blestemat deoarece din vârful lui s-ar fi aruncat sau au căzut zeci de oameni, drept dovadă în acest sens stau crucile de fier ridicate în vârf sau în jurul acestuia. Pentru a alunga spiritele rele, autoritățile au dispus montarea în vârful stâncii a unei cruci sfințite.
O legendă scrisă de Alecu Russo spune că stânca își schimbă locul în fiecare noapte, iar atunci când dracul vine la ea, toate focurile din localitățile vecine se sting și toate animalele tac. În „România pitorească” Alexandru Vlahuță spune despre Stânca Dracului că Aghiuță, supărat pe auriul Bistriței a vrut să îl îngrădească pentru totdeauna. Astfel, ar fi urcat pe culmile Ceahlăului și „o rupt de acolo un hărtan și legându-l de-a fedeleșu` s-a pogorât cu el în puterea nopții către valea Bistriții”. Aghiuță a fost surprins de cântatul cocoșilor și a „zbughit-o la naiba”, lăsând roca imensă în bătătura Călugărenilor (un sat din comuna Poiana Teiului).
Citește și: Cascada Cașoca și legenda haiducului Gheorghelaș!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.facebook.com/comuna.poiana.teiului/posts/1263102020531433/://www.realitatea.net/stiri/actual/misterul-stancii-din-romania-care-se-misca-singura-noaptea-cum-este-posibil-asa-ceva_5dcc9259406af85273d64194