Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 05 Iulie 2017    Actualizat: 05 Iulie 2017
 
StangaStanga
DreaptaDreapta

    Peștera Izverna este o peșteră localizată în apropierea comunei Izverna, în Dealul Peșterii din Munții Mehedinți, la o altitudine de 390 m. Este o peșteră de peste 1,5 km lungime parcursă de un pârâu subteran. Peștera Isverna are cea mai lungă rețea de galerii subacvatice din România.

     Din Peștera Izverna pornește cel mai mare izvor carstic din județul Mehedinți. Peștera este foarte dificil de explorat datorită sifoanelor, galeriilor și lacurilor subterane. Până în prezent în Peștera Izverna sunt accesibile două galerii.

     Peștera Izverna a fost explorată pentru prima oară de biospeologul C. N. Ionescu pe o lungime de 200 metri și care în anul 1914 a publicat o descriere a acestei porțiuni.
     În perioada 1964-1967 s-au făcut cercetări de biospeologie, iar în 1973 s-a realizat un plan al peșterii apărut în 1976.
     În anul 1979, o echipă de speologi a recartat peștera, descoperind galerii noi, ajungându-se la lungimea actuală de 1500 m.
     În același an și anul următor, încep și explorările efectuate de către scafandrii speologi, care au trecut de „Sifonul Verde”, lung de 50 de metri, apoi de „Sifonul Galben”, ceva mai scurt. A urmat apoi trecerea de „Sifonul Negru”, cel mai mare sifon din România, având peste 400 m lungime și o denivelare negativă de 40 m.
     După 1990 Jacques-Yves Cousteau a venit aici cu echipa sa de speologi și scafandrii autonomi, ocazie cu care s-a realizat un film documentar, în secțiunea „Explorări ale secolului XX” din filmul        

     Muzeului Smithsonian din Washington DC. Explorarea continuă și în prezent datorită potențialului foarte mare și descoperirii a noi sifoane.

     În adâncurile din Peștera Izverna, se spune că ar fi îngropat tezaurul Serbiei, când în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cei doi prinți moștenitori, Milan Obrenovici și Mihail, își disputau tronul.

     Peștera Izverna exercită o fascinație specială. Apa foarte limpede din lacurile subterane ce permite o vizibilitate foarte bună și galeriile subacvatice, fac din ea un loc ideal pentru scufundări, fotografiere și filmare subacvatică.

     În ianuarie 2005, Gabor Mogyorosy şi Mihai Baciu au reuşit să treacă de Sifonul Negru şi au descoperit sute de metri de galerii post-sifon, 300 de m dintre acestea fiind galerii active. Au ajuns să fie exploraţi 1800 m de la începutul Sifonului negru şi în prezent, se continuă explorarea în speranţa descoperirii de sifoane noi la capătul galeriei emerse.

sursa foto:http://www.speologie.org/sites/default/files/foto-pesteri/izverna.jpg,http://www.skytrip.ro/images/obiective/judet/Mehedinti/bigs/Pestera-Izverna-20110314130016.jpg,http://www.skytrip.ro/images/obiective/judet/Mehedinti/bigs/Pestera-Izverna-20110314130016.jpg,http://media.tvrnews.ro/image/201411/full/075_20285600.jpg,http://www.helloromania.eu/upload/atractii/PesteraIzverna_1-m.jpg,http://www.romaniaroute.ro/images/obiective/image/Pesteri/Pestera%20Izverna%20/pestera-izverna-5.jpg,http://3.bp.blogspot.com/_O2ma-djc3Xg/TKehA1ECquI/AAAAAAAAA-I/vVI3A0Slff0/s1600/pestera+izverna+comori+2.jpg

MEHEDINTI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
A patra ediție a FIS Children Trophy va începe pe 9 februarie la Poi...
 
Destinații neobișnuite, incredibil de frumoase, pe care să le vizit...
 
Bastionul Postăvarilor din Brașov adăpostește primul muzeu virtual...
 
Un drum care duce adânc în inima munților Apuseni, până în Țara...
 
Un colț de natură ce descoperă panorame de o frumusețe încântăt...
 
Este cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să func...
 
Muzeul Sportului din București se află în apropierea Arcului de Tri...
 
Declarat monument al naturii, locul fosilifer Purcăreni se află în ...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Fost șef ANAF: În doi ani, datoria publică a României se dublează! Eu nu cunosc un asemenea precedent!

» 27 Februarie 2021 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Avertizare meteo valabilă de mâine

» 26 Februarie 2021 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Galben și verde, cele mai îndrăgite culori pentru manichiura de primăvară

» 27 Februarie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Casa Memorială Panait Istrati
BRAILA
» 27 Februarie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Scandal în USR-PLUS Alba: Președintele USR Alba acuză consilierii PLUS că „și-au bătut joc de albaiulieni”

» 27 Februarie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Drumul Iași-Dancu va fi reabilitat de CJ Iași

» 26 Februarie 2021 | Comentarii 0