Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 25 Septembrie 2019

        Una dintre cele mai spectaculoase peșteri din România, și poate chiar din lume, este Peștera Huda lui Papară, o adevărată comoară a naturii care se regăsește în munții Trascăului. Speologii au declarat că este cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite și cu cel mai mare depozit de chiropterit din România, potrivit travel.ro.

        Mai exact, peștera se află pe teritoriul administrativ al comunei Sălciua, în județul Alba, și ajunge la o altitudine absolută de 567 metri. De-a lungul timpului, în jurul frumuseții peșterii, s-au născut numeroase legende. Una dintre ele spune că Zamolxes, zeul dacilor, s-a retras în cea mai mare și mai vizibilă peșteră din Trascău, Huda lui Papară.

        Peștera adăpostește cea mai mare colonie de lilieci din Europa, numai în anul 2009 cercetătorii descoperiseră nu mai puțin de 84.000 de lilieci din nouă specii. De asemenea, ultimele estimări au arătat că peștera ar avea peste 60 de vagoane de chiropterit, un record pentru țara noastră. Din zonele de acumulare de aer cald (20 de grade Celsius), turiștii pot vedea pe o distanță de peste doi kilometri galerii bogate cu stalactite și stalagmite. 

        Un alt aspect interesant al Peșterii Huda lui Papară îl reprezintă denumirile pe care le-au primit sălile, datorită asemănării cu termenii respectivi, și anume: Sala Virgină, Labirintul Ludușan, Sala Tăcerii sau Sala Crucii su Sifonul. La sfârșitul peșterii, în Lumea Frământată, se ajunge sub Cascada Gemânată, aceasta însă, poate fi trecută doar de un cățărător experimentat. În cel mai înalt punct, Sala Minunilor are 102 metri. 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://adevarul.ro/locale/alba-iulia/top-zece-lucruri-ciudate-despre-pestera-huda-papara-muntii-trascau-adaposteste-84000-lilieci-fost-adapostul-solomonarilor-stapinii-norilor-1_551a9df6448e03c0fd14fb20/index.html://www.calatorsauturist.ro/oameni/fotoexpeditia-muntii-trascau-si-pestera-huda-lui-papara/://www.flickr.com/photos/58265013@N03/8330553036/://editiadedimineata.ro/descopera-romania-pestera-huda-lui-papara-si-aventurile-din-subteran/://www.asaltullupilor.ro/eveniment/parcurs-acvatic-huda-lui-papara-trek-cheile-rametului/://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi9r8iopOvkAhXFsKQKHdD4B8wQjRx6BAgBEAQ&url=http%3A%2F%2Fzuzistar.ro%2Fpestera-huda-lui-papara&psig=AOvVaw2LlXo8MsN7MS_bRPewVxY-&ust=1569477150437439://www.turistmania.ro/articole/speologie/pestera-huda-lui-papara.html

ALBA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0