Pestera Bolii
In partea de nord a orasului Petrosani, pe drumul ce leaga Valea Jiului de Tara Hategului, in imediata apropiere a micii curmaturi formata pe locul unde se intalnesc Muntii Retezatului cu cei ai Sebesului, se afla Pestera Bolii.
Ca o curiozitate, calea ferata ce leaga cele doua regiuni ale judetului Hunedoara, face aici vreo 66 de curbe, trece prin 8 tuneluri cu lungime in ordinea parcurgerii de 98 m; 45,9 m; 23,7 m; 78,5 m; 143,2 m; 740,2 m etc.
Numele pesterii provine cel mai probabil de la familia Bolia care a avut proprietati de pamant si paduri in zona. Acest nume apare prima data in secolul al XV-lea (1404), intr-un act de donatie al lui Sigismund, in care printre altii primea proprietati si voievodul Bolia, din Zarand. Acesta este decapitat de cneazul Pypo in anul 1415, din ordinul aceluiasi Sigismund, fiind totodata si deposedat de toate posesiunile sale.
In 1848 apare ca proprietar al zonei din jurul pesterii, Bolia Ladislau.
De aici putem trage concluzia ca este foarte posibil ca numele zonei ce cuprinde atat pestera cat si cetatea din varful dealului si-ar putea trage numele de la aceasta veche familie de nobili. In drumul sau paraul Jupaneasa, la inceput in valea de sus se pierde la un moment dat in calcarele jurasice ale unor pesteri devenind un parau subteran pentru ca apoi sa apara mai jos in pestera de la Cetatea Bolii, sub numele Galbina.
La iesirea din pestera paraul Galbina se uneste cu izvorul Balta Banitei.
Sursa foto: http://www.turismland.ro/wp-content/gallery/pestera-bolii-petrosani/pestera-bolii-9.jpg