Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 20 Iunie 2018

 

            Parcul datează din prima parte a secolului al XIX-lea (amenajarea sa a început în anii 1833-1834), în centrul său fiind amenajat "Obeliscul cu lei", numit iniţial "Monumentul Legilor Constitutionale", ridicat dupa planurile lui Gheorghe Asachi în cinstea generalului rus Pavel Kiseleff şi a reformelor introduse de acesta în Moldova. Tot în acest parc se află “Teiul lui Eminescu”, ca şi Muzeul închinat acestui mare poet. O serie de busturi dedicate unor mari personalitati ale culturii române strajuiesc aleea principală a parcului.
              Învelit într-o adevarata padure de copaci, Copoul se numea la începutul îndelungatei sale existenţe "Podu Verde", căci trecea printre vii, grădini şi livezi strapunse ocazional de acoperişul unui conac boieresc. Vechea "uliţă aristocratică a Copoului" este în prezent cartierul Copou, aflat pe dealul cu acelaşi nume.
             Grădina Copou e cel mai vechi parc din Iaşi. Sub Grigore Ghica, cunoscut ca un domnitor priceput şi blând, caruia îi placea relaxarea, a fost ridicat la Copou un foişor de odihna în stil turcesc; acestui domnitor îi revenine meritul de a fi introdus Copoul în atenţia boierilor, obişnuiţi până atunci cu plimbările la Bucium şi Galata. Deoarece nevoia de o grădina publică persista, lucrările de amenajare a parcului au început în 1833, sub îndrumarea domnitorului Mihail Sturza.
             Centrul parcului este decorat cu "Obeliscul cu lei" (sau "Monumentul Legilor Constituţionale). Puţini ştiu că în Obeliscul cu lei se banuieşte a exista un document organic de pe vremea lui Al. I. Cuza.  Lângă Obeliscul cu lei odihneşte "Teiul lui Eminescu", arbore îndrăgit de poet, ce "căpăta valoarea unui monument viu, cel mai preţios poate, din câte s-au închinat marelui şi nefericitului poet." Teiul uriaş, batrân de peste 500 de ani, îsi deschide florile în fiecare primavară. Ani la rând, această zonă era des vizitată de Mihai Eminescu şi iubita sa, Veronica Micle, parcul Copou rămânând şi astăzi o mărturie nescrisă a iubirii lor şi un simbol romantic al Iaşului. Toamna mângâie auriu chipul de bronz al lui Eminescu, asezat în faţa teiului. Nu departe de bustul lui Eminescu, pe "Aleea Junimea", se află şi bustul din bronz al Veronicai Micle şi ale membrilor Junimii: Ion Creangă (autor I. Dimitriu), Nicolae Gane (I.Irimescu), Costache Negruzzi şi Ciprian Porumbescu (I. Barleanu).

             Teiul lui Eminescu este un tei argintiu (Tilia tomentosa Moench) cu o vârstă de aproximativ 540 de ani, aflat în Parcul Copou din Iași. Arborele, asociat istoric cu poetul Mihai Eminescu, reprezintă unul dintre cei mai importanți arbori monument din România și constituie un simbol pentru orașul Iași.

              Teiul a suferit o serie de tratamente majore, primul în 1953, când a fost segmentat în urma unei furtuni, curățat și sprijinit pe console metalice. Au urmat alte două tratamente, în 1990 și 2014, respectiv. Teiul supraviețuiește astăzi grație unui fenomen biologic rar, care a permis unor rădăcini adventive să crească prin interiorul trunchiului putrezit, pătrunzând în pământ. Arborele fructifică anual și continuă să atragă vizitatori.

               Arborele este vizitat regulat de turiști, dar și de localnici, fiind în continuare popular în rândul îndrăgostiților și al iubitorilor de poezie.

               În apropiere de tei, într-o clădire veche de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care a avut diverse destinații (pavilion de vânătoare, local de alimentație publică ș.a.), a fost organizată o expoziție documentară Mihai Eminescu (1983), iar în iunie 1984 s-a organizat o expoziție permanentă de carte, documente și fotografii dedicată poetului. În locul clădirii vechi, care a fost demolată, s-a construit o clădire nouă (după proiectul arhitectului Virgiliu Onofrei), inaugurată cu prilejul centenarului morții poetului, la 15 iunie 1989, cu scopul de a servi ca Muzeu dedicat lui Mihai Eminescu. Cele două turnuri de la intrarea în muzeu simbolizează Dragostea (Veronica Micle) și Prietenia (Ion Creangă).

             Muzeul comemorează anual "Sărbătoarea Teiului", având drept ax de desfășurare însuși teiul lui Eminescu.

sursa foto: https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiB-smPw-HbAhWMWxQKHfvMDXMQjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DRdMBrTvWj1U&psig=AOvVaw3ILT60KJB-ltkKS0iukoC5&ust=1529559442269051

Iasi, IASI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Autoritățile din Sulina organizează pe 21 mai Sărbătoarea Scrumbi...
 
Județul Vrancea face parte din regiunile istorice Moldova și Munteni...
 
Peste 150 de soiuri de lalele se pot admira la Grădina Botanică din ...
 
Plaja de la Costinești va fi animată de două concerte în acest an,...
 
Comuna Căbești, județul Bihor, va avea noi trasee de cicloturism. ...
 
În comuna Saschiz din județul Mureș va avea loc o nouă ediție a S...
 
Curse de agrement pe fluviul Dunărea, cu plecare din Brăila, din 19 ...
 
Descriere Valea Someșului Mare.
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Augustin Viziru: Mi-am bătut joc de bani mulți. Ce spune actorul despre copilăria sa

» 25 Mai 2022 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Avertizare de Cod galben pentru 21 de județe, până joi, 26 mai

» 25 Mai 2022 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Ce poți curăța cu o băutură de tip cola

» 25 Mai 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
La anul va avea loc „Noaptea Muzeelor la Sate” sau „Nocturna Rurală”

» 25 Mai 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARGES
 
De la toamnă, copiii din Bascov vor merge la o nouă creșă

» 25 Mai 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
A fost finalizată investiția pe DJ254: 15,4 kilometri au fost modernizați

» 24 Mai 2022 | Comentarii 0