Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 20 Iunie 2018

 

            Parcul datează din prima parte a secolului al XIX-lea (amenajarea sa a început în anii 1833-1834), în centrul său fiind amenajat "Obeliscul cu lei", numit iniţial "Monumentul Legilor Constitutionale", ridicat dupa planurile lui Gheorghe Asachi în cinstea generalului rus Pavel Kiseleff şi a reformelor introduse de acesta în Moldova. Tot în acest parc se află “Teiul lui Eminescu”, ca şi Muzeul închinat acestui mare poet. O serie de busturi dedicate unor mari personalitati ale culturii române strajuiesc aleea principală a parcului.
              Învelit într-o adevarata padure de copaci, Copoul se numea la începutul îndelungatei sale existenţe "Podu Verde", căci trecea printre vii, grădini şi livezi strapunse ocazional de acoperişul unui conac boieresc. Vechea "uliţă aristocratică a Copoului" este în prezent cartierul Copou, aflat pe dealul cu acelaşi nume.
             Grădina Copou e cel mai vechi parc din Iaşi. Sub Grigore Ghica, cunoscut ca un domnitor priceput şi blând, caruia îi placea relaxarea, a fost ridicat la Copou un foişor de odihna în stil turcesc; acestui domnitor îi revenine meritul de a fi introdus Copoul în atenţia boierilor, obişnuiţi până atunci cu plimbările la Bucium şi Galata. Deoarece nevoia de o grădina publică persista, lucrările de amenajare a parcului au început în 1833, sub îndrumarea domnitorului Mihail Sturza.
             Centrul parcului este decorat cu "Obeliscul cu lei" (sau "Monumentul Legilor Constituţionale). Puţini ştiu că în Obeliscul cu lei se banuieşte a exista un document organic de pe vremea lui Al. I. Cuza.  Lângă Obeliscul cu lei odihneşte "Teiul lui Eminescu", arbore îndrăgit de poet, ce "căpăta valoarea unui monument viu, cel mai preţios poate, din câte s-au închinat marelui şi nefericitului poet." Teiul uriaş, batrân de peste 500 de ani, îsi deschide florile în fiecare primavară. Ani la rând, această zonă era des vizitată de Mihai Eminescu şi iubita sa, Veronica Micle, parcul Copou rămânând şi astăzi o mărturie nescrisă a iubirii lor şi un simbol romantic al Iaşului. Toamna mângâie auriu chipul de bronz al lui Eminescu, asezat în faţa teiului. Nu departe de bustul lui Eminescu, pe "Aleea Junimea", se află şi bustul din bronz al Veronicai Micle şi ale membrilor Junimii: Ion Creangă (autor I. Dimitriu), Nicolae Gane (I.Irimescu), Costache Negruzzi şi Ciprian Porumbescu (I. Barleanu).

             Teiul lui Eminescu este un tei argintiu (Tilia tomentosa Moench) cu o vârstă de aproximativ 540 de ani, aflat în Parcul Copou din Iași. Arborele, asociat istoric cu poetul Mihai Eminescu, reprezintă unul dintre cei mai importanți arbori monument din România și constituie un simbol pentru orașul Iași.

              Teiul a suferit o serie de tratamente majore, primul în 1953, când a fost segmentat în urma unei furtuni, curățat și sprijinit pe console metalice. Au urmat alte două tratamente, în 1990 și 2014, respectiv. Teiul supraviețuiește astăzi grație unui fenomen biologic rar, care a permis unor rădăcini adventive să crească prin interiorul trunchiului putrezit, pătrunzând în pământ. Arborele fructifică anual și continuă să atragă vizitatori.

               Arborele este vizitat regulat de turiști, dar și de localnici, fiind în continuare popular în rândul îndrăgostiților și al iubitorilor de poezie.

               În apropiere de tei, într-o clădire veche de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care a avut diverse destinații (pavilion de vânătoare, local de alimentație publică ș.a.), a fost organizată o expoziție documentară Mihai Eminescu (1983), iar în iunie 1984 s-a organizat o expoziție permanentă de carte, documente și fotografii dedicată poetului. În locul clădirii vechi, care a fost demolată, s-a construit o clădire nouă (după proiectul arhitectului Virgiliu Onofrei), inaugurată cu prilejul centenarului morții poetului, la 15 iunie 1989, cu scopul de a servi ca Muzeu dedicat lui Mihai Eminescu. Cele două turnuri de la intrarea în muzeu simbolizează Dragostea (Veronica Micle) și Prietenia (Ion Creangă).

             Muzeul comemorează anual "Sărbătoarea Teiului", având drept ax de desfășurare însuși teiul lui Eminescu.

sursa foto: https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiB-smPw-HbAhWMWxQKHfvMDXMQjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DRdMBrTvWj1U&psig=AOvVaw3ILT60KJB-ltkKS0iukoC5&ust=1529559442269051

Iasi, IASI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Expoziția de bază a Castelului Peleș se poate vizita astăzi, într...
 
Un traseu nou se va inaugura în curând în Rezervația Naturală Mes...
 
Complexul Therme va avea un ansamblu separat, pe jumătate ca suprafa...
 
Biserica din Curtea, județul Timiș, a fost ridicată în anul 1794 ...
 
Lucrările de reabilitare la Castelul Banffy și a parcului din jur, a...
 
Mai mulți voluntari au ecologizat și marcat traseul de cicloturism d...
 
Expoziția Regală și Magazinul de suveniruri din Palatul Elisabeta s...
 
Cu ocazia Nopții Muzeelor, care va avea loc pe data de 18 mai, la Muz...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
CNCAV, precizări legate de obținerea adeverinței de vaccinare în format electronic

» 12 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Ioana Simion a trecut peste episodul violent și nu mai divorțează de Ilie Năstase: S-a schimbat foarte mult

» 11 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cum să îți pregătești rapid bagajul de călătorie

» 12 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Noaptea Muzeelor va avea loc sâmbătă, la nivel național

» 11 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IALOMITA
 
Angajații Primăriei Slobozia, prinși pe Netflix în timpul programului. Edilul Soare a luat măsuri

» 11 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GIURGIU
 
Primarul comunei Florești-Stoenești face demersuri pentru construirea unei creșe

» 10 Iunie 2021 | Comentarii 0