Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 06 Martie 2018    Actualizat: 06 Martie 2018

      Palatul Culturii din Ploiești este o construcție monumentală, realizată în stil neoclasic francez, ridicată pe baza documentației arhitecților Ernest Doneaud, arhitect român, de origine franceză, și Toma T. Socolescu, spre a servi ca Palat al Justiție.

       Lucrările au început în anul 1906, dar au fost întrerupte foarte curând, din cauza evenimentelor care nu mai lăsau în bugetul Ministerului de Justiție decât sume prea mici. Lucrările au reînceput în forță în 1924. Ernest Doneaud nu mai era de mult timp aici, dar Toma T. Socolescu care-l asistase în lucrarea lui, acum arhitect, cunoștea bine proiectele și chiar avea aprobarea autorului pentru unele modificări. Deși lucrarea cerea un uriaș volum de muncă și cheltuieli foarte mari, ea a progresat în ritm alert și, în linii mari, prin 1930, la începutul crizei, era terminată. În anii următori, cu toată austeritatea, s-au găsit banii necesari pentru finisaje, instalații și mobilier. Tunelurile subterane alea Palatul sunt menite în adăpostirea personalului judecătoreasc

        Edificiul a fost inaugurat la 26 noiembrie 1933. Cel care a tăiat panglica și a rostit cuvântarea inaugurală a fost regele Carol al II-lea al României. Printre altele a spus: «Inaugurând astăzi acest frumos locaș, care este o podoabă a municipiului Ploiești, sunt fericit că în el se vor adăposti aceia cari au chemarea de a împărți dreptatea...».

       Noul Palat al Justitiei, cum a functionat cladirea initial, ulterior devenind Palatul Culturii, a schimbat radical situatia arhitecturala din centrul orasului. Daca pana in acel moment, zona era impanzita de constructii haotice, reduse ca inaltime si suprafata, sediul puterii judecatoresti era un prim pas spre sistematizarea orasului. Drept urmare, pentru a se crea o mica piata in fata Palatului Justitiei si pentru a se mari perspectiva asupra sa, au fost demolate o serie de cladiri de secol XIX, inclusiv o portiune din strada Lipscani, dar si hanul Hagi Petre Buzila .

       Primul soc pe care l-a resimtit noua constructie a fost cutremurul din noiembrie 1940, care a lasat amprente destul de puternice asupra fatadei.

        Dupa 1945, regimul comunist se instaureaza in Romania si acest fapt are repercusiuni si asupra vietii cotidiene. Cum volumul de munca al instantelor judecatoresti a scazut (fondul locativ fusese nationalizat, incepuse colectivizarea pamanturilor agricole, unele cazuri erau preluate de curtea martiala, etc), s-a decis mutarea tribunalului in actualul sediu de pe strada Gh. Lazar, care pana atunci fusese al Administratiei Financiare.

        Cu toate ca mutarea a fost hotarata in 1948, transferul efectiv s-a petrecut 4 ani mai tarziu, in 1952.

        In locul ramas liber a fost instalata biblioteca municipala, actuala ”N. Iorga”, diferite cercuri culturale (de teatru, muzica, etc) si Muzeul de Stiinte ale Naturi care promova teoria evolutionista, atat de draga ideologiei comuniste

       Daca bombardamentele americane din 1944 nu au afectat in mod substantial cladirea, al doilea mare cutremur – cel din 1977 – a zdruncinat destul de puternic constructia. Cu toate ca nu s-a prabusit nicio aripa a palatului, in interior stricaciunile au fost destul de inseminate.

       Cladirea dispune de subsol, parter, etajul 1 mai înalt și etajul 2 mai scund, intrarea principală pe partea sudică aflându-se la nivelul primului etaj, fiind flancată de coloane masive. Holul de la intrare este enorm; interiorul luminat prin plafon, se înalță pe două nivele, având în componența sa și Sala Pașilor Pierduți și Săli de ședință. După 1951 clădirea a fost atribuită Complexului Cultural Ploieștean.

    Dupa cutremurul din 1977, construcția a fost renovată, adăpostind în prezent Biblioteca Nicolae Iorga, Școala Populară de Artă, Muzeul de Etnografie și Universitatea Cultural-Științifică

sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RO_PH_Ploiesti_Palace_of_Culture.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0