Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 04 Februarie 2019

      Traian Vuia s-a născut în anul 1872, în comuna de astăzi Traian Vuia din județul Timiș. Cursurile primare le-a urmat la Bujor (azi Traian Vuia) și Făget iar liceul la Lugoj unde petrece foarte mult timp în compania familiei lui Coriolan Brediceanu care îl va sprijini, sfătui și ajuta semnificativ în cariera sa de mai târziu.

 

      De mic copil Vuia arată o atracție irezistibilă și o predilecție pentru mecanica aplicată și fizică. La vârsta de 10 ani asistă la primele manifestări cu caracter aviatic și dezvoltă o pasiune pentru zmei (le construia și le perfecționa). Odată ajuns la liceu, în urma cunoștințelor de fizică și mecanică pe care le-a acumulat trece de la construirea zmeielor la încercarea de a explica ce se petrece în jurul lor, forțele care acționează la lansarea și menținerea lor în aer, condițiile de echilibru, etc. Își dorea să înțeleagă zborul și mai ales, voia să mânuiască zmeie, să le facă să se miște în cer după propriul gând.

 

      După promovarea examenului de Bacalaureat, Vuia pleacă la Budapesta și se înscrie la Politehnică. Aici a urmat cursuri timp de un an de zile, pe secția mecanică, la seral. Din cauza lipsei unei finanțări suficiente se va înscrie la Drept și va practica în Birouri de avocatură din Banat pentru a-și putea asigura mijloacele de trai. Prin urmare, o bună parte din studenția lui Traian Vuia este deviată de la adevăratele lui aspirații și aptitudini. Tânărul reușește însă și în domeniul Științelor Juridice, astfel că la data de 6 mai 1901 își ia doctoratul în Științe Juridice cu teza: „Militarism și industrialism, regimul de Status și contractus”.

 

      După ce a terminat facultatea, Traian Vuia revine la Lugoj pentru a studia problema zborului uman și începe să construiască primul aparat de zbor, pe care-l numește aeroplan-automobil. Tot din lipsa banilor, nu poate să-și ducă la capăt proiectul și se hotărăște în schimb să plece la Paris, în iulie 1902. Speranța lui era aceea de a găsi pe cineva interesat să-i finanțeze proiectul însă s-a lovit de mult scepticism cu privire la ideea unei mașini zburătoare ce are o densitate mai mare decât a aerului, să zboare. Vuia merge la Victor Tatin, un cunoscut teoritician care construise în 1879 un model experimental de aeroplan. Acesta este foarte interesat de proiect dar încearcă să-l convingă pe Vuia că nu se poate face nimic din cauza faptului că îi lipsește un motor adecvat și din cauza instabilității. Cu toate acestea Vuia continuă să-și promoveze proiectul și îl trimite Academiei de Științe de la Paris pe 16 februarie 1903, prezentând posibilitatea de a zbura cu un aparat de zbor mai greu decât aerul cât și procedura de decolare. Academia respinge proiectul cu motivația că ar fi prea utopic, cu mențiunea că: „Problema zborului cu un aparat care cântărește mai mult decât aerul nu poate fi rezolvată și nu este decât un vis”.

 

      Chiar dacă s-a lovit de tot felul de obstacole, Vuia nu renunță la proiect și se înscrie pentru un brevet, acordat pe 17 august 1903 și publicat pe 16 octombrie 1903. Investiția brevetată se numește aeroplan automobil. 

      Muzeul a fost inaugurat în pe data de 25 aprilie 2012 și cuprinde numeroase exponate, documente, fotografii și machete. În pasiunea lui pentru aparatele de zbor mai grele decât aerul a adăugat două soluții tehnice: trenul de aterizare cu roți pneumatice și decolarea cu mijloace proprii de bord, fără dispozitive complementare sau impuls din exterior.

 

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://mnab.ro/punct-muzeal-traian-vuia/despre-muzeul-traian-vuia/.  ://traveleurope.ro/turism-2203.html.  ://www.informatii-romania.ro/listing/muzeul-traian-vuia/.  ://turismtimis.ro/obiective-turistice/muzeul-traian-vuia/.  ://a1.ro/news/social/146-de-ani-de-la-nasterea-lui-traian-vuia-id793176.html. ://www.dcnews.ro/traian-vuia-s-a-opus-marii-uniri-din-1918_443080.html

 

TIMIS
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Ediția a XII-a a Festivalului Pescăresc de Buna Vestire se va desfă...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
S&P a reconfirmat ratingul suveran al României. Boloș: Autostrăzi, școli, spitale, rețele de apă și canalizare…

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Ambasadorul Israelului în România: Iran trebuie să plătească pentru ce a făcut!

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
5 lucruri pe care un prieten adevărat nu ar trebui să le spună

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Este vremea bujorilor în Rezervația naturală Hagieni

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Dumitru Copăceanu a fost desemnat de PNL Vâlcea candidat la Primăria comunei Bunești

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SATU MARE
 
Primăria Satu Mare anunță începerea acțiunilor de dezinsecție

» 12 Aprilie 2024 | Comentarii 0