Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 23 Noiembrie 2021

        Muzeul etnografic Haszmann Pal din Cernat (județul Covasna) funcționează în conacul Damokos, o clădire construită în stil neoclasicist, aflată pe o proprietate ce se întinde pe două hectare, unde sunt amplasate exponate ale patrimoniului construit al secuimii: case, porți secuiești, mori de apă, monumente funerare cioplite din lemn și piatră. Tot în curtea conacului se află o expoziție încântătoare de unelte și mașini agricole. 

        Muzeul cuprinde peste 8.000 de piese cu caracter istoric și tradițional care prezintă viața spirituală și culturală a localităților și regiunilor din împrejurime. Printre exponate se află lăzi de zestre, piese de mobilier secuiesc cu decor pictat din secolele XVII-XIX, ornamente sculptate, veșminte tradiționale, țesături și broderii din Cernat și tot felul de ustensile. 

        Cel mai vechi exemplar al muzeului este reprezentat de porțile secuiești ale familiei Miskolczy de la Pava, din anul 1761, realizate conform specificului timpului, cu porumbar. Neapărat de văzut este și colecția de sobe de fontă, diferite numai prin decorul de pe ele, care se schimba odată cu moda din diferite perioade. Muzeul Haszmann Pal este renumit și pentru colecția de radiouri; aici se pot admira circa 150 de radioreceptoare, iar colectarea și restaurarea acestor piese se face și în prezent. Dintre cele mai vechi piese amintim radiourile cu detectoare de cristal și căști audio. Aproximativ 80% dintre radiouri sunt funcționale.

 

Citește și: A început reabilitarea Palatului Cantacuzino!

 

 

Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!

 

 

Sursa foto: https://editiadedimineata.ro/descopera-romania-muzeul-haszmann-pal-din-cernat-atractie-pentru-iubitorii-de-arta-populara/https://www.visittusnad.ro/ro/Muzeu-etnografie-si-antropologie-Cernat/Muzeul-Haszmann-Pal-u20830.html#sthash.Fb4Q9NBw.dpbshttps://www.youtube.com/watch?v=N069Ev523bk

COVASNA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0