Casa în care se află Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu este locul în care pictorul È™i-a trăit ultimii ani din viață (1904-1907) È™i unde a avut ultimul atelier, o încăpere luminată, generoasă din punct de vedere al spaÈ›iului, unde încă se află pe È™evalet o lucrare neterminată a artistului: `La Izvor`.
Pe pereÈ›ii încăperilor se regăsesc o mulÈ›ime de opere ale lui Grigorescu: Autoportret, Apus de soare la Barbizon, Păstoriță stând, CiobănaÈ™ cu turma, Care cu boi trecât un vad, È™i altele. În multe dintre lucrările sale se pot observa elemente din împrejurimile oraÈ™ului pe care l-a ales să-È™i petreacă ultima parte a vieÈ›ii: dealuri acoperite cu vegetaÈ›ia bogată, malurile Prahovei, albastrul impresionant al cerului, etc.
De vizitat în muzeu este È™i colÈ›ul amenajat de sub casa scării unde se pot admira lucrări de factură orientală, colecÈ›ionate de pictor în Istanbul în 1873: arme, covoare, vase, măsuÈ›e È™i cutii pentru păstrarea diferitelor obiecte de preÈ›, veÈ™minte, papucei, o narghilea.
O încăpere semnificativă este sufrageria, aflată la parter în drepata intrării, aici se încingeau discuÈ›ii între pictor È™i prietenii săi: B. Delavrancea, Al. Vlahuță, George CoÈ™buc, Octavian Goga, C. I. Istrati (cel care a încurajat È™i susÈ›inut ideea înființării unui muzeu „Nicolae Grigorescu”). În sufragerie se află una dintre variantele de mari dimensiuni ale „Carului cu boi”.
CiteÈ™te È™i: Cele mai frumoase cascade din România!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://artindex.ro/2012/09/14/muzeul-memorial-n-grigorescu-campina/://www.cutlermiles.com/the-shepherdess-nicolae-grigorescu/://www.visitprahova.ro/orase/campina/exploreaza/10/muzeul-memorial-nicolae-grigorescu://ro.pinterest.com/pin/461830136778747895/://www.campinaturism.ro/ro/resurse-turistice/obiective-turistice/muzeul-memorial-nicolae-grigorescu/