Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 02 Ianuarie 2020
ALBA
Comentarii 0 Comentarii

        Muzeul de Științe Naturale din Aiud a luat ființă datorită avântului culturii și științei din epoca iluministă, fiind inaugurat în anul 1796, este cea mai veche instituție de acest gen din România. Primele obiecte au început să fie adunate spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, la colegiul Bethlen, și au constat în piese mineralogice, botanice și zoologice, potrivit romaniaturism.com.

        Cu trecerea timpului, muzeul s-a îmbogățit cu colecții variate de paleontologie, mineralogice, numismatica, etnografie, sculpturi antice, rarități, în total 12.000 de exemplare, atingând proporțiile unui muzeu științific. În 1951, colecțiile muzeului au fost reorganizate; vechile expoziții nefundamentate pe principii științifice, care erau doar impresionante pentru vizitatori, au fost transformate în expoziții educative. Cu acest demers, muzeul a devenit instituție științifică ce îndeplinește trei funcții distincte: cercetare, conservare a patrimoniului și funcție educațională. 

        Muzeul de Științe Naturale din Aiud se evidențiază prin numărul mare de `rarități` care provin din cele mai îndepărtate zone ale globului: Africa, America, Australia, Noua Zeelandă, Brazilia, Noua Guinee, Venezuela, etc., organizate în patru săli. Printre cele mai importante exponate se află eșantioanele de meteorit căzut în Podișul Transilvaniei la Moci în 1882, fosila palmierului Sabal Major și fosile de mamut. 

        Un alt aspect interesant și important pentru vizitatori îl reprezintă vitrina în care este reprezentat fenomentul de mimetism din lumea animală. În vitrină se află celebrul fluture Callima inachis din sudul Asiei, care arată ca o frunză. De asemenea, aici se regăsește și pasărea Kiwi, unica specie aptera din neamul păsărilor căreia i s-au atrofiat aripile din cauza adaptării la viața terricola, iar penajul i s-a transformat în ceva asemănător firului de păr al mamiferelor.

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://limbaromana.org/revista/științele-naturii-la-aiud/://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=60://romanianturism.com/2014/01/01/muzeul-de-stiinte-naturale-din-aiud-infiintat-in-1796-alba/://www.aiudulmeu.ro/obiective/muzeul-de-stiintele-naturii-aiud://ziarulunirea.ro/foto-sambata-muzeul-de-stiintele-naturii-din-aiud-isi-redeschide-portile-dupa-3-ani-de-renovari-program-de-vizitare-388705/://ziarulunirea.ro/foto-sambata-muzeul-de-stiintele-naturii-din-aiud-isi-redeschide-portile-dupa-3-ani-de-renovari-program-de-vizitare-388705/


Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Poți să ai o zi plină de activități chiar în apropierea Capitale...
 
Vineri, 31 ianuarie 2020, au fost deschise pârtiile celui mai spectac...
 
Castrul Roman Arutela se află pe partea stângă a Oltului, în jude...
 
Biserica fortificată Sfânta Precista din Galați este una dintre cel...
 
Cinci motive pentru care să vizitezi România.
 
Se află în apropierea celui mai frecventat culoar montan, din punct ...
 
Obiective turistice în județul Teleorman.
 
Stațiunea balneo-climaterică Buziaș este mai puțin cunoscută de c...
 
 
 
 
STIRI TURISM
 
Un monument istoric deosebit în localitatea cu cel mai scurt nume din România
SALAJ
» 21 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Floarea de colț - unde se poate admira și ce legendă se leagă de ea

» 20 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Castrul roman Pelendava
DOLJ
» 19 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cetatea Neamțului și Ștefan cel Mare
NEAMT
» 18 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Rezervația naturală Tișița
VRANCEA
» 17 Februarie 2020 | Comentarii 0