Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 26 Februarie 2022

Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche

        Mai este cunoscută și sub alte denumiri precum Templul din peșteră, Templul destinului, Templul ursitelor. Ce este neobișnuit, printre altele, la acest loc este faptul că nu îi sunt cunoscute originile și scopul. Se spune că situl aflat la poalele Munților Făgăraș (între Făgăraș și Brașov, aproape de satul Perșani) are o vechime de 7000 de ani.

 

Satul Geamăna

        Era un sat frumos din județul Alba. Acum se află pe fundul unui lac de decantare format în urma unui dezastru ecologic. Cele 400 de familii care locuiau aici în anii `70 au fost nevoite să evacueze zona dintr-un ordin al lui Ceaușescu, pentru a depozita aici niște deșeuri toxice rezultate din excavările de la Roșia Montană, operațiune care a culminat cu inundarea văii. Deși promisiunea inițială către localnici a fost că vor primi case în apropiere, au fost mutați la peste 100 km depărtare. Unii nu au acceptat și au rămas la marginea lacului, chiar și azi, și trăiesc fără condiții.

 

Trovanții de la Costești

        Din cauza aspectului ciudat al acestor „bolovani”, autoritățile au decis să înființeze Rezervația Naturală Muzeul Trovanților pe o suprafață de 1,1 hectare. Trovanți se mai întâlnesc și în alte zone ale țării, dar aici sunt cei mai mulți și formează un peisaj spectaculos. Aceste roci sedimentate formate din granule de nisip în urmă cu 6-15 milioane de ani sunt ciudați prin faptul că sunt vii, adică cresc spontan. Din această cauză mai sunt numiți și pietrele vii. 

 

Castelul Iulia Hașdeu 

        Aflat în municipiul Câmpina, castelul a fost construit între 1893-1896, de scriitorul și filologul român Bogdan Petriceicu Hașdeu în amintirea fiicei sale care a murit de tuberculoză cu puțin timp înainte să împlinească 19 ani. Iulia Hașdeu era foarte deșteaptă, a fost prima studentă din România care a absolvit cursurile celebrei facultăți din Paris, Sorbona. Tânăra scria povești și poezii înainte de a împlini șapte ani, vorbea 3 limbi străine și a scris, adolescentă fiind, piese de teatru. 

 

        Răvășit enorm după moartea fiicei sale, Bogdan Petriceicu a construit castelul, care i-a servit drept templu spiritist. Din 1890 până în 1903, Hașdeu a scris într-un jurnal despre toate convorbirile avute cu Iulia în cele 101 ședințe de spiritism. Castelul are o „cameră obscură”, iar acolo se țineau ședințele; într-un perete era o gaură ce făcea legătură cu biroul lui Hașdeu, prin care se spune că venea spiritul Iuliei. 

 

Citește și: Expoziție inedită la mai multe muzee din țară: „Vă puteți întâlni cu trecutul documentar al țării”!

 

 

Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!

 

 

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Trovanthttps://locuridinromania.ro/judetul-prahova/orasul-campina/castelul-iulia-hasdeu.htmlhttps://infostiri.net/povestea-dramatica-a-unui-sat-romanesc-complet-scufundat-in-noroi-si-steril-din-cauza-comunistilor/https://www.infopensiuni.ro/cazare-sinca-veche/obiective-turistice-sinca-veche/manastirea-rupestra-sinca-veche_2948https://www.imperialtransilvania.com/ro/2017/04/05/citeste-stirea/argomenti/places-of-interest-1/articolo/translate-to-romana-the-iulia-hasdeu-castle-the-great-temple-of-campina-and-the-interferen.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul Primăverii la Arad – Program de vizitare
ARAD
» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0