Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 03 Aprilie 2019

       Peștera Unguru Mare se află în comuna Șuncuiuș și impresionează, printre altele, datorită deschiderii pe care o are la intrare - 33 de metri lățime și 22 metri înălțime. Este o peșteră din care lipsesc aproape de tot formațiunile, ea fiind locuită până în secolul al VI-lea înainte de Hristos. 

 

       Potrivit unor legende, un român și un ungur mare se băteau în zonă, iar ungurul s-a ascuns în peșteră, aceasta fiind peștera sa. Oamenii locului spun cu totul altceva. Aron Ciucur, un fost ghid al Peșterii Unguru mare, spunea că denumirea acesteia vine de la familia Unguru, care deținea zona respectivă. „Terenul de sus, unde se află și peștera Unguru Mare, i-a revenit băiatului mare, în timp ce terenul de jos, unde e peștera Unguru Mic, a fost al băiatului mic. Se spune că peșterile comunicau între ele, cândva, dar acum nu mai comunică” povestea Aron Ciucur.

 

       Peștera are o lungime de peste 800 de metri, 400 dintre aceștia se pot vizita. Este o peșteră care a fost locuită, unde, timp de două secole, focul a ars fără să se oprească. De la intrare se pot observa cristalele transparente de calcită care împodobesc tavanul și pereții interiori de la etaje inferioare. În partea de sus a peșterii se arată o gaură ce seamănă cu harta României. În prima sală au fost descoperite râșnițe din piatră pentru cereale și semințe. 

 

       La finalul primei săli turiștii pot admira o mică cascadă, un fir de apă ce curge prin peșteră și se prelinge peste pietre albe. Conform ghidului, este vorba despre crisit care se găsește doar în Apuseni. Mai departe în peșteră se află o sală considerată a fi o cetate, unde se ascundeau apărătorii. De-a lungul timpului, acolo au fost găsite vârfuri de suliță și topoare din piatră. În anul 1958, într-o altă zonă a peșterii au fost descoperite structuri de lemn, urme de animale și oase subțiri folosite ca ace de cusut. 

 

       Cea mai importantă și cea mai recentă descoperire este necropola din galeria finală. Au fost găsite mai multe vase de lut, obiecte realizate din bronz dar și o mărgea realizată din chihlimbar care are proveniență baltică. Cea mai cunoscută sală din întreaga peșteră, sala podoabelor, se face remarcată prin numeroase forme cristaline, decorate cu țepi și lame, pereții fiind îmbogățiți de rețeaua albă de ochiuri mărunte așezate pe un fond roșu-albastru. 

 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://adevarul.ro/locale/oradea/legenda-pesterii-unguru-mare-lucruri-mai-putin-stiute-despre-pestera-s-a-gasit-necropola-doua-milenii-1_551e958a448e03c0fd2ea36d/index.html.  ://lataifas.ro/destinatii-turistice-unice/52752/pestera-unguru-mare-izvor-istoric-si-stiintific/. ://zigzagprinromania.com/blog/pestera-unguru-mare-din-bihor/dsc_0448/. ://www.99tour.ro/timp-liber/suncuius/pe-ter/pestera-unguru-mare-556

 

BIHOR
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Premiul pentru Destinația Anului se va acorda în cadrul Galei de la ...
 
O oază de liniște aflată la 2 ore de București atrage tot mai mul...
 
În cele două zile se organizează o mulțime de activități pentru ...
 
Refugiul montan din județul Covasna va fi amplasat la o altitudine de...
 
Casa de romi va fi inaugurată în Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”...
 
Lacul Noua din Brașov devine, în perioada 7-10 martie, un paradis al...
 
Influencerul a vorbit foarte frumos despre vizita făcută în țara n...
 
Un loc superb din țara noastră, dar care a ajuns să fie `uitat ...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0