Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 30 Septembrie 2019
ALBA
Comentarii 0 Comentarii

        Inițial numit Turnul Croitorilor, monumentul din orașul Sebeș care reprezintă una dintre poveștile nemuritoare ale orașului, a fost redenumit Turnul Studentului și se regăsește în partea de sud-est a orașului. Face parte din Cetatea Sebeșului, fortificația care înconjura orașul medieval întemeiat în secolul al XII-lea de coloniștii sași, potrivit lataifas.ro.

 

        Din păcate, Sebeșul nu a fost ocolit de furia tătarilor, de altfel ca majoritatea orașelor ardelene, și a fost distrus în 1241, dar mai apoi a fost printre primele cetăți care au primit dreptul de a fi reconstruite. În anul 1387, orașul a obținut dreptul de a fi înconjurat cu ziduri de piatră de la regele Sigismund de Luxemburg.

        Turnul Studentului a fost ridicat în secolul al XVI-lea din piatră de râu legată cu mortar de var și inițial a avut doar două nivele, restul fiind adăugate ulterior. Legenda care a luat naștere în jurul acestei construcții dăinuișete până în prezent. Deși cetatea a fost întărită, a căzut pradă turcilor în 1438. 

        Pentru a scăpa cu viață în fața temutului sultan Murad al II-lea, cei care conduceau cetatea Sebeșului au decis să oferte fortificația de bunăvoie, dar acest lucru nu a fost pe placul tuturor locuitorilor. Un tânăr elev a fost unul dintre cei care s-au opus cu vehemență deciziei autorităților. Numit de toți „Studentul din Romos”, el i-a convins pe tori să se închidă în Turnul Croitorilor. Din nefericire, eroismul sebeșenilor și al studentului nu a impresionat armata otomană, iar turcii au pus foc de jur împrejurul turnului pentru ca cei din interior să moară axfisiați, ori să fie luați prizonieri și duși în robie. 

 

        Între prizonieri se afla și studentul care, potrivit poveștilor, ar fi ajuns în sclavie la Edirne. De atunci, Turnul Studentului din Sebeș dăinuiește ca un simbol al curajului. Despre studentul de 16 ani, cât avea când a fost capturat de turci, se spune că a reușit să scape din robie abia după 20 de ani. În urma experienței sale acesta a scris „Tratat despre datinile, moravurile, condițiile de viață și răutatea turcilor”, o autobiografie care s-a bucurat de un mare succes încă de la prima tipărire din anul 1475.

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:  ://viziteazaalbaiulia.ro/un-turn-de-legenda/://discover.turistintransilvania.com/ro/legenda-turnului-studentului-din-sebes-o-poveste-de-peste-500-de-ani-2947/://adevarul.ro/locale/alba-iulia/poveste-veche-600-ani-aparat-student-romos-cetatea-sebesului-furia-turcilor-1_57c0515b5ab6550cb81da65f/index.html


Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Aeroportul cu numărul 18 din România va deveni funcțional începân...
 
Conacul Bellu din Prahova ascunde o poveste tristă - legenda lui Odet...
 
Cascada Toplița este un obiectiv turistic unic în România și al do...
 
La nord de orașul Cluj-Napoca se află Mănăstirea Nicula, într-un ...
 
Inima lui Isus din Lupeni este o statuie neobișnuită, asemănătoare...
 
Publicația britanică The Guardian a inclus România printre cele 20 ...
 
Iată cinci atracții turistice mai puțin cunoscute din Hunedoara car...
 
Peștera Românești se află în Munții Poiana Ruscă, pe teritoriul...
 
 
 
 
STIRI TURISM
 
Ansamblul monahal Strâmba - Mănăstirea ridicată datorită unor rugăciuni ascultate
SALAJ
» 23 Ianuarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Peștera Poarta Zmeilor, cea mai veche din Munții Trascăului
ALBA
» 22 Ianuarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Rezervația naturală Stânca Dracului - Legenda
SALAJ
» 21 Ianuarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Românești, peștera cu o acustică impresionantă
TIMIS
» 20 Ianuarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Top cele mai frumoase locuri de vizitat în județul Vaslui
VASLUI
» 19 Ianuarie 2020 | Comentarii 0