În judeÈ›ul MaramureÈ™ se regăseÈ™te un lac unic în Europa, datorită proprietății sale de a-È™i schimba culoarea în funcÈ›ie de anotimp. Lacul Albastru are, pe timp de primăvară, culoarea albastru deschis sau închis, vara se face verde închis cu reflexe de smarald iar pe timp de iarnă devine verde închis, uneori maro. S-a format în perioada 1919-1920, în urma prăbuÈ™irii unei galerii miniere de exploatare de pe filonul DomniÈ™oara È™i datorită compuÈ™ilor sulfuroÈ™i care s-au dizolvat în apă (concentraÈ›ie de 7,8 grame la litru), aici nu se regăsesc vieÈ›uitorare însă, pentru om apa nu este periculoasă. Are o adâncime de 4 metri iar distanÈ›a dintre maluri este de 50 de metri.
Lacul Albastru a fost declarat rezervaÈ›ie naturală începând din anul 1977, se află în grija AdministraÈ›iei Parcului Natural MunÈ›ii MaramureÈ™ului È™i este o arie protejată de interes naÈ›ional ce corespunde categoriei a III-a (rezervaÈ›ie naturală de tip hidro-geologic). Reziduurile metalice cu abundenÈ›a de ioni de cupru È™i sulfat de fier fac ca apa acestui lac să capete, în timp, o culoare verzuie. În funcÈ›ie de lumină È™i de condiÈ›iile meteo, apa devine albastră, de unde È™i denumirea de Lacul Albastru, potrivit stirilekanald.ro.
De zonă se leagă È™i câteva legende. Una dintre ele spune că adâncimea lacului ar fi mai mare, că ar avea legătură cu Marea Neagră, ba mai mult, în zonă ar exista numeroase galerii care ar putea să ducă la scufundarea oraÈ™ului Baia Spire. Pentru a ajunge la Lacul Albastru, se pleacă din centrul oraÈ™ului Baia Spire, prin faÈ›a bisericii catolice, pe strada care duce în direcÈ›ia nordică până la liziera pădurii, iar apoi se urcă pe o potecă până la lac. Călătoria durează 35, 45 de minute, potrivit descopera.ro.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.centruturistic.ro/baia_sprie/lacul-albastru-baia_sprie-id622.html. ://www.descopera.ro/descopera-in-romania/14688114-lacul-albastru-unul-din-monumentele-naturale-din-romania-va-fi-inclus-in-circuitul-turistic-video. ://radio.bzi.ro/lacul-albastru-este-un-loc-de-poveste-care-arata-diferit-in-functie-de-anotimp-sunt-multe-legende-despre-acest-lac-unic-in-europa-20453. ://identitatea.ro/paradisuri-romanesti-care-nu-se-bucura-de-notorietatea-pe-care-o-merita-cu-adevarat/