Grădina Zmeilor este o rezervație naturală ce seamănă izbitor cu celebra Meteora și uimește turiștii prin legendele ei dintre cele mai sălbatice. Se află în județul Sălaj, pe teritoriul comunei Bălan, la 10 kilometri depărtare de orașul Jibou. Până prin anii `70 s-a numit Dumbrava sau Chieturi, ulterior primind denumirea de Grădina Zmeilor.
Stâncile cu forme ciudate, formate de-a lungul timpului prin eroziune au dat naștere la numeroase legende legate de acest loc. „În partea cea mai vestică a grădinii, mai mari, separate una de alta, sunt două stânci gemene. Sunt Zmeul și Zmeoaica. Se spunea că la aceste pietroaie se opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau după sare la Dej” povestește profesorul Alexandru Moșuț, potrivit „Adevărul”.
O altă legendă spune că zmeii aveau casă aici și furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul dintre zmei ar fi furat soarele de pe cer dar un voinic a decis să îl înfrunte, l-a învins, a găsit soarele și l-a aruncat sus pe cer. Ceilalți zmei au venit să-l ajute pe zmeul hoț, dar au fost orbiți de strălucirea soarelui. O fată care a fost eliberată din captivitatea zmeilor a rostit o vrajă asupra lor iar aceștia au rămas în acel loc, transformați în stane de piatră, potrivit travel.ro.
Profesorul Alexandru Moșuț mai spune că de Grădina Zmeilor se leagă legenda fetei Cătanii: „La noi, cătane li se spune la femeile mai rele - li se spune așa pentru că sunt autoritare și au pretenții de comandant. Legenda spune că, o astfel de femeie avea o fată, care s-a îndrăgostit, împotriva voinței mamei sale, de un soldat. Cum fata nu a renunțat la iubirea pentru tânărul militar, mama-cătană a blestemat-o să se transforme în stană de piatră”.
Pe lângă stâncile ciudate din Grădina Zmeilor, turiștii pot admira o biodiversitate alcătuită din arbori și arbuști cu specii de carpen, fag, stejar, tei și frasin tremurător. Aici se regăsesc o mulțime de specii de flori mediteraneene precum talpa gâștii, tătăneasă, brebenel și brândușe. Ca animale se pot vedea, cu puțin noroc, mistreți, vulpi roșcate, pupeze, gaițe sau salamandre.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://identitatea.ro/gradina-zmeilor-din-salaj/. ://cartitaplimbareata.ro/index.php/4113/gradina-zmeilor-galgau-almasului-salaj/. ://www.imperialtransilvania.com/ro/2018/09/11/citeste-stirea/argomenti/places-of-interest-1/articolo/gradina-zmeilor-din-judetul-salaj.html