La Sibiu, pe data de 20 iulie, toți cei curioși vor putea afla cum se răsfățau la masă principii Transilvaniei cu sute de ani în urmă în cadrul expoziției „Servirea mâcării, între medieval și modern”.
Expoziția va fi vernisată la Muzeul de Istorie Casa Altemberg în curtea interioară. Totul este organizat de Muzeul Național Brukenthal, care scoate la iveală piese de colecție din argint, cositor, cupru sau oțel, datând din secolele XVI-XIX. De asemenea se pot admira din imagini, sau chiar piese autentice de veselă și tacâmuri ale nobililor transilvăneni de acum sute de ani.
Expoziția se înscrie în proiectul „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei” în secolul XVI. Cu ajutorul a 16 panouri va fi prezentată evoluția tacâmurilor folosite în Europa, pe măsură ce epoca medievală apunea. Spre exemplu, servirea mâncării pe felii de pâine uscată, sau vasele speciale care erau destinate păstrării bucatelor reci sau calde. Se va descoperi cum a ajuns furculița pe mesele noastre și cum erau alese materialele pentru producția de tacâmuri.
În picturi și imagini se va putea vedea transformarea cuțitului de la un hibrid între armă de luptă și tacâm, la strict o unealtă de folosit la masă cu eleganță. Evenimetul va găzdui și concertul de muzică medievală Huniadi Catores, un grup compus din soprane, tenori, experți în clarinet și instrumente atipice ca fidula sau hurdy gurdy.
Sursa photo: //www.google.ro/search?q=servirea+mancarii+intre+medieval+si+modern&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjfl9y1s6rcAhWFGewKHaTaDQUQ_AUICigB&biw=1920&bih=925#imgrc=v1EqJHAfy1QvPM: