Lacul Morii este cel mai mare lac din București, cu o suprafață de circa 246 de hectare și un volum de apă ce depășește 14 milioane metri cubi. Povestea apariției lacului nu este una tocmai plăcută, deoarece oamenii care locuiau aici au avut de suferit.
Din ordinul lui Ceaușescu au fost distruse 400 de case, două școli și o biserică
În ultimii ani petrecuți ca dictator al României, Nicolae Ceaușescu a dat ordin să se construiască Lacul Morii, după realizarea Barajului Ciurel, cu gândul că râul Dâmbovița ar putea să inunde vreodată zona. Pe zona lacului de azi existau 400 de case, două școli și Biserica Sfântul Nicolae. Astfel că oamenii au fost relocați – cei mai mulți la blocurile din Crângași și Giulești, dar și în alte zone mai îndepărtate ale Capitalei – iar biserica și școlile demolate.
Supărarea cea mai mare a fost dezgroparea celor decedați în groapa comună
Lacul Morii a fost construit pe o groapă comună, unde au fost îngropați cei care au murit în epidemia de ciumă bubonică. Locuitorii din zonă au fost înștiințați că trebuie să-și dezgroape rudele și să le mute rămășițele în alt loc de veci; în două luni de zile au fost mutate peste 11.000 de rămășițe, dar au rămas și morminte care au fost distruse de buldozerele care construiau Lacul Morii. În zona cimitirului s-au turnat multe plăci de beton, ca să acopere groapa comună, dar și ca să formeze albia lacului.
Legenda puțin înfricoșătoare a Lacului Morii
Din cauza faptului că Biserica Sfântul Nicolae a fost demolată în timpul Sărbătorii Sfinților Constantin și Elena, oamenii au luat asta drept semn rău și astfel s-au format anumite legende în jurul lacului. Se spune că pescarii care vin noaptea pe lac văd tot felul de lumini ciudate deasupra apei și aud sunete înfricoșătoare, ca plânsetele unor oameni, scrie stirileprotv.ro.
Te-ar putea interesa: Frequenza Festival are loc în perioada 22-25 mai, în Sala Auditoriul a Muzeului Națională de Artă a României!
Urmărește-ne pe Facebook, pentru noutăți din mai multe domenii!
Sursa foto: https://adps6.ro/adp_primariesector6/parcul-lacul-mori