Una dintre cele mai importante opere ale lui Constantin Brâncuși, Coloana Infinitului, face parte din trilogia Ansamblului Monumental din Târgu Jiu - Coloana Infinitului, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii. Lucrarea are o înălțime de 29,35 metri și este alcătuită din 15 modului octaedrici suprapuși, iar la extremități fiind numai câte o jumătate de modul, informează identitatea.ro.
Mărgelele, așa cum numea Brâncuși cei 15 moduli, plus cele două jumătăți, dau 16, număr ce face referire la anul în care țara noastră a intrat în Primul Război Mondial. Jumătățile reprezintă jumătatea anului, momentul în care România a intrat în conflagrație. Coloana Infinitului este un stâlp funerar oltenesc stilizat și este cea mai cunoscută operă a lui Constantin Brâncuși în rândul românilor.
Artistul gorjean a fost invitat în anul 1934 să ridice un monument în cinstea faptelor eroice ale gorjenilor și, în special, a rezistenței locuitorilor din Târgu-Jiu în timpul Primului Război Mondial. Cum Brâncuși și-a dorit dintotdeauna „să facă ceva pentru țară” a acceptat bucuros misiunea și a considerat că o „Coloană Infinită” este cel mai potrivit monument pentru comemorarea eroilor căzuți în timpul războiului.
De aspectele tehnice ale realizării monumentului, Brâncuși a cerut să se ocupe o persoană în care avea încredere deplină, și anume tânărul Ștefan Georgescu-Gorjan care era inginer-șef și adjunct al directorului la Atelierele Centrale Petroșani din cadrul Societății „Petroșani”. Temeinica pregătire de care a beneficiat tânărul inginer i-a permis să intuiască în tocmai ideile sculptorului cu privire la „Coloana Infinitului”.
Un aspect interesant cu privire la acest monument, este alămirea. Acest procedeu s-a făcut la fața locului, aplicând prin pulverizare sârmă de alamă. Această tehnologie a fost folosită, la vremea respectivă, pentru prima dată în România și a fost adusă special din Elveția. Coloana Infinitului are o greutate totală de 29.173 kilograme, iar la realizarea ei nu au fost accidente. Inaigurarea coloanei din oțel și fontă care sprijină bolta cerului s-a făcut la data de 27 octombrie 1938, în prezența oficialităților, oamenilor de cultură și a persoanelor în cinstea cărora fusese construită.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://a1.ro/news/social/sa-dat-lege-dupa-ce-coloana-infinitului-a-fost-scrijelita-de-o-eleva-vizitatorii-sculpturilor-lui-brancusi-nu-mai-au-voie-sa-atinga-piesele-id659123.html://www.ziartarguneamt.ro/19-februarie-ziua-brancusi/coloana-infinitului-123rf://www.historia.ro/sectiune/general/articol/coloana-fara-sfarsit-era-cat-pe-ce-sa-si-gaseasca-sfarsitul://www.fontecedro.it/blog/category/man%20ray://publimix.ro/blog/arta-cultura/1938-Constantin-Brancusi-Coloana-infinitului://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/coroana-de-otel/povestea-nestiuta-a-coloanei-infinitului-cum-a-fost-initial-respinsa-si-cum-a-scapat-de-distrugere-836370://identitatea.ro/coloana-infinitului-stalp-al-cerului-semnificatia-monumentului/