Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 28 Aprilie 2018
 
StangaStanga
DreaptaDreapta

      Rezervația naturală „Chelile Dobrogei” este o locație foarte importantă din punct de vedere geologic, paleontologic, speologic, botanic, zoologic și chiar peisagistic pentru țara noastră, fiind inclusă în lista Ariilor de Protecție Specială Avifaunistică din România încă din anul 2007. Se regăsește în nord-vestul județului Constanța pe raza comunelor Mihail Kogălniceanu, Săcele, Siliștea, Gradina, Cogealac, Pantelimon și Târgușor, pe versantul drept al văii Casimeea, la granița cu județul Tulcea. Zona are în componență rezervația Gura Dobrogei, și numeroase peșteri, cele mai importante fiind: Peștera Gura Dobrogei și Peștera La Adam.

      Cheile Dobrogei, deși nu sunt atât de specatculoase precum Cheile Bicazului, își remarcă unicitatea în România prin faptul că adăpostesc specii de fosile perfect conservate și recifuri de corali care au aparținut Mării Thetis, care unea cu câteva milioane de ani în urmă două continente: Laurasia și Gondwana. În această rezervație se mai găsesc calcare din perioada jurasicului și cretacicului, ere desfășurate acum 100-180 de milioane de ani, care reprezintă rămășițe de antoli ce dau forma semirotundă a pereților, care la rândul lor adăpostesc o floră și o faună deosebită.

      Formele ciudate ale cheilor, de pâlnie, de potcoave, priamide, platourile calcaroase în forme de văi, doline, lapiezuri, faleze, peșterile din zonă dar și șanțurile abrupte fac această formă de relief unică la noi în țară. Cât despre turismul de aici, din păcate este răspândit doar pe plan local, din cauză că zona nu este foarte cunoscută.

      Cei pasionați de aplinism ar aprecia cu siguranță zidurile înalte de 40 de metri, care nu reprezintă doar un punct de atracție ci și o ocazie foarte bună de a-și practica hobby-ul. Cheile constituie o altă atracție a locului, care sunt ușor de parcurs la pas și din această cauză mulți turiști vin cu cortul pentru a petrece câteva zile de relaxare, departe de agitația orașului.

      Zona este de asemenea și un important sit arheologic, mai ales în apropierea peșterilor, unde s-au găsit urme de locuire (resturi de vânat, unelte). În urma descoperirilor din peștera La Adam, acest sit este cunoscut printre cele mai importante din Europa; aici s-au găsit 80 de specii de fosile (mamut, castor, ren, hienă de peșteră, feline), în plus, a fost descoperit un molar de Homo Sapeins fossilis, un om care a trăit în urmă cu aproape 100.000 de ani, în paleoliticul superior. Totodată aici se găsesc și multe specii de lilieci care sunt protejate la nivel european.

      Pentru iubitorii de astfel de locuri, accesul auto se face astfel: dinspre ruta Harsova – Mihail Kogălniceanu sau Constanța – Mihail Kogălniceanu spre Târgușor (12 km). De acolo există indicator spre comuna Pantelimon. După 8 kilometri de mers se vede un indicator spre Cheile Dobrogei.

      Chiar dacă nu sunt la fel de cunoscute și grandioase ca alte chei din România, Cheile Dobrogei sunt unice prin formă, structură, componență, faună și floră, și merită văzute în orice anotimp, deoarece oferă o priveliște încântătoare.

 

 

Sursa photo: //www.google.ro/search?q=cheile+dobrogei&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjLiP_aoNzaAhVCL1AKHTziDQgQ_AUICigB&biw=1920&bih=925#imgrc=-GxbYaVJQo1FyM:

Sursa photo: //www.google.ro/search?q=cheile+dobrogei&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjLiP_aoNzaAhVCL1AKHTziDQgQ_AUICigB&biw=1920&bih=925#imgrc=F_Q_-DMdngSEFM:

Sursa photo: //www.google.ro/search?q=cheile+dobrogei&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjLiP_aoNzaAhVCL1AKHTziDQgQ_AUICigB&biw=1920&bih=925#imgrc=vCc8gCFZGuu6FM:

Sursa photo: //www.google.ro/search?q=cheile+dobrogei&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjLiP_aoNzaAhVCL1AKHTziDQgQ_AUICigB&biw=1920&bih=925#imgdii=Oi57NyoJvEPWUM:&imgrc=IarSulAPsp4QgM:

CONSTANTA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0