Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 31 Martie 2018    Actualizat: 31 Martie 2018

     La 40 de km de Timişoara, pe drumul spre Lipova, stă ascuns între dealuri singurul sat rotund de pe teritoriul României: Charlottenburg. Datorită formei sale unice, întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor. Totuşi, când ajungi în Charlottenburg, ai nevoie de câteva minute să-ţi dai seama de forma sa circulară.

     Principalele obiective turistice de aici sunt biserica romano-catolică, duzii seculari, casele svăbeşti şi domeniul de vânătoare.

Sat numit după Charlotte, soţia guvernatorului Banatului

      În 1772, în timpul celui de-al doilea val de colonizări germanice, guvernatorul Banatului, contele Karl Ignaz Clary-Aldringen, aduce 32 de familii în Charlottenburg. Legenda spune că numele localităţii a fost inspirat chiar de Charlotte, soţia contelui Aldringen. Coloniştii au provenit din Provincia Autonomă Trento (actuala regiune Trentino – Tirolul de Sud), Lorena şi Baden-Württemberg. După anul 1880, satul era populat şi cu familii de unguri şi români.

     Planul satului a fost întocmit de inginerul Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt, funcţionar la Oficiul sării din Lipova, el fiind şi cel care a coordonat întregul proces de construcţie al acestuia. La început, în mijlocul localităţii exista o plantaţie de duzi, centrul fiind marcat de o fântână. În timp, majoritatea arborilor au fost tăiaţi, în centrul Charlottenburgului fiind construite o biserică, şcoala şi câteva curţi. Satului rotund i s-a spus ani la rând şi Bariţa, deşi nu există nici o atestare documentară care să confirme existenţa unei aşezări anterioare cu această denumire în vatra Charlottenburgului.

     Începând din anul 1780, împăratul Iosif al II-lea a oferit nobilimii spre vânzare (prin licitaţie) satele Camerei. Astfel, timp de 141 ani, Charlottenburg a schimbat mai mulţi proprietari: Posfay Joszef (1782), Karl Schwarzenberg (1814), Peter Thököly de de Késmárk, Georg Simon baron Sina de Hodos et Kizdia (1838), Anastasia Sina (1886), contele Siegfried Graf von Wimpffen (1891). Actuala biserică a fost ridicată în anul 1876, de către familia Sina de Hodos et Kizdia. Satul a dispus şi de o moară, înfiinţată de un anumit Irtel Marton şi situată în apropierea localităţii, până în anul 1968, când a fost distrusă complet de comunişti. Totodată, aplicarea reformei agrare din 1921 a dus la împărţirea moşiei către localnici.

Parcul de vânătoare de la Charlottenburg 

     În 1886, baronesa Anastasia Sina s-a căsătorit cu contele Siegfried Graf von Wimpffen. Fiind un vânător pasionat, contele a construit, în 1890, o casă de vânătoare (devenită ulterior sediul Ocolului Silvic din Charlottenburg sau Şarlota – cum mai este numit satul). În 1902, Wimpffen dispune organizarea pădurii Charlottenburg (aflată în imediata apropiere a localităţii) într-un parc de vânătoare. Motivele înfiinţării acestui parc au fost: organizarea de partide de vânătoare pentru el şi invitaţii săi şi protecţia culturilor agricole de pe moşiile sale din jurul pădurii faţă de pagubele produse de animalele sălbatice.

     Iniţial, suprafaţa împrejmuită a fost de numai 18 ha, populată cu 12 exemplare de cerb comun aduse din Boemia. Acestora s-au adăugat cerbi din Germania şi Austria, efectivul lor ajungând la 92 de exemplare. În 1904, suprafaţa era deja extinsă la 1194, 9 ha şi sediul administraţiei parcului era în localitatea Maşloc (Blumenthal). Acesta era împrejmuit de un gard cu lungimea de 18 km, având în interior două fântâni cu apă şi numeroase hrănitori şi sărării pentru cervide. Gardul era construit din plasă de sârmă fixată pe stâlpi de salcâm, aşezaţi la distanţe de câte 4 metri şi îngropaţi la o adâncime de 85 de centimetri.

     În urma Primului Război Mondial, toate proprietăţile contelui Wimpffen au fost preluate de statul român, iar parcul de vânătoare a devenit Rezervaţie de vânătoare a Casei Regale a României. Între anii 1931-1948, parcul a intrat în componenţa Ocolului Silvic Regal de vânătoare Casa Verde – Timişoara. Actualmente, acesta este administrat de Ocolul Silvic Timişoara şi lungimea împrejmuirii sale este de 18,27 ha. Parcul de vânătoare din Charlottenburg este cel mai vechi din România şi, de la data înfiinţării (1904), are o activitate neîntreruptă de aproape 110 ani.

sursa foto: http://turismistoric.ro/wp-content/uploads/2014/01/03.jpg

TIMIS
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Gura Portiței este o destinație din Delta Dunării tot mai căutată...
 
În județul Alba se regăsește una dintre emblemele Transilvaniei. ...
 
Arborele mamut sau Sequoia, arborele care trăiește 5000 de ani.
 
Băile Herculane sunt o destinație ideală pentru relaxare, distracț...
 
Munții din țara noastră oferă în orice anotimp priveliști impres...
 
Câmpurile de lavandă oferă un adevărat spectacol colorat și parfu...
 
Ruinele Cetății Halmyris merită descoperite pentru a afla povestea ...
 
A fost lansat clipul de promovare a Țării Făgărașului și site-ul...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Ce job a avut Inna înainte să devină celebră. Artista a studiat Științe Politice

» 04 August 2020 | Comentarii 0
 
SPORT
 
CFR Cluj, acuzată că a câștigat titlul cu ajutorul politicului

» 04 August 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Gesturi care ajută mediul și îți garantează mai mulți bani în buzunar

» 04 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Delta Moldovei - un loc deosebit de frumos, dar mai puțin cunoscut
IASI
» 04 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Primarul Adrian Dobre a făcut o prioritate și din sistemul de învățământ din municipiu

» 04 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primarul Timișoarei ține terasele deschise și după ora 23:00

» 03 August 2020 | Comentarii 0