La o oră distanță de Timișoara se află localitatea Charlottenburg, cunoscută drept singurul sat rotund din România. Din cauza formei sale deosebite, întreaga localitate a fost declarată monument istoric, potrivit editiadedimineata.ro.
Localitatea mai este cunoscută și sub denumirea de Șarlota sau Barița, se regăsește în Timiș, la 45 de kilometri de reședința de județ, aproape de frumoasa localitate Remetea Mică. Charlottenburg a fost întemeiat de 32 de familii (171 de persoane) care au imigrat în Banat din nordul Italiei și sudul Germaniei.
Satul a fost construit în această formă din dorința contelui Karl Ignaz Clary - Aldringen, la acea vreme președinte al administrației Banatului. Acesta voia să-și protejeze moșiile de distrugerile pe care le puteau face animalele sălbatice, astfel că a dorit construirea unui sat circular. În trecut, în mijlocul satului se afla o fântână și o plantație de duzi, iar toate casele din sat aveau exact aceeași înălțime.
În Satul Rotund se pot vizita chiar și astăzi duzii seculari din centrul localității. Printre obiectivele de aici se mai numără și frumoasele case șvăbești, biserica romano-catolică a satului, parcul de vânătoare din Șarlota. Acesta este cel mai vechi din România, populat cu cerbi din Austria, Boemia și Germania, cu o activitate neîntreruptă de mai bine de un secol. Inițial a fost trecut în patrimoniul Casei Regale a României, dar astăzi este administrat de Ocolul Silvic Timișoara.
Turiștii care vin în zonă se declară de-a dreptul încântați de forma satului decorat monument istoric de către Ministerul Culturii. Odată ajunși aici, percepția asupra spațiului se distorsionează și abilitatea de orientare se pierde ușor.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distrubuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://editiadedimineata.ro/charlottenburg-povestea-singurului-sat-circular-din-romania